Çocuk büyütmek neden bir ekip işidir?
Çocukların sağlıklı gelişimlerinde her ne kadar annelerin ön planda olması gerektiği düşünülse de aslında babalar bir o kadar önemli rol oynuyorlar. Üstelik son yıllarda aile yapılarının değişmesi, boşanmaların artması, annelerin çalışma hayatına daha fazla katılmaları nedeniyle baba ile çocuğun sağlıklı bir iletişim kurması çok daha önemli bir hal almıştır. Çocuk büyütmek gerçekten ekip işidir ve hem anne hem de baba çocuk için eşit derecede önemlidir.
Anne ile olan ilişkiye babanın da katılması çocuğun zihninde “sosyal yaşam” kavramlarını geliştirir. Baba figürü hem kız hem de erkek çocukları için çok önemlidir. Psikoseksüel kurama göre kız çocuklar özellikle 3-4 yaş civarında babalarına yakın olmak isterler. Öyle ki buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık besleyebilirler. Ancak böyle bir süreç olsa dahi sağlıklı ilerleyen ilişkilerde daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatacaklardır. Benzer bir durum o yaşlarda erkek çocuk ve anneleri için de söz konusu olabilmektedir. Erkek çocuğun baba ile özdeşleşmesi, cinsel gelişimi ve toplumsallaşması açısından önemlidir.
Babaların çocuklarıyla eşleri kadar yakın ve sıcak ilişkiler kurmaları çocuklarının gelişimine katkı sağlar. Babalarıyla yakın olan çocuklarda kendini ifade etme, dinleme ve iletişim kurma becerilerinin geliştiği gözlenebilir. Baba için de bu yakınlık kendisini iyi hissetmesi için önemlidir. Çocuğunun dünyasını tanımak, adım adım büyümesini izlemek babayı da çok mutlu edebilir. Sadece annenin değil babanın da ilgisiyle çocukların gelişimine çok daha fazla özen göstermiş oluruz.
Çocuklar mümkün olduğunca büyük aile içinde büyümelidirler.
Çocuğunuz için babaanne, anneanne, dede gibi kavramlar çok önemlidir. Çünkü onlardan koşulsuz sevgi ve ilgi görürler ve bu çocuğunuz için sevgi halkasının daha da genişlemesi anlamına gelir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca aile büyükleri ile bir araya getirmeye özen gösterin. Böylece çocuğunuz aile kavramını daha iyi anlar; kendini mutlu ve güvende hisseder.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu