Önemli Noktalar
- Eğer çocuklarımıza doğru bir çevrede bu hassas dönemlerden tam olarak istifade etme imkanı verilirse, potansiyellerini geliştirme ve gerçekleştirme imkanı bulacaklardır.
- Örneğin dil gelişim için hassas dönem 0-6 yaş olarak verilmektedir.
- Dil patlaması, genellikle 2 yaşlarında gerçekleşir ve 8 aylık olana kadar, bütün bebekler dünyadaki herhangi bir dili öğrenme kapasitesine sahiptir.
- 8 aydan sonra, sadece çevrelerinde tercih edilen kendi dillerini tüm sesleriyle konuşurlar.
- Çocuklarımız, yeni bir dili kendi dilleri gibi öğrenmek isterlerse bu dili kendi yaşadıkları çevrede duymaları gerekir.
Dr. Maria Montessori, hassas dönemleri özellikle düzen, hareketin geliştirilmesi, dil ve duyuların geliştirilmesine ilişkin dört başlık altında toplamıştır. Eğer çocuklarımıza doğru bir çevrede bu hassas dönemlerden tam olarak istifade etme imkanı verilirse, potansiyellerini geliştirme ve gerçekleştirme imkanı bulacaklardır.
Örneğin dil gelişim için hassas dönem 0-6 yaş olarak verilmektedir. Dil patlaması, genellikle 2 yaşlarında gerçekleşir. 8 aylık olana kadar, bütün bebekler dünyadaki herhangi bir dili öğrenme kapasitesine sahiptir. 8 aydan sonra, sadece çevrelerinde tercih edilen kendi dillerini tüm sesleriyle konuşurlar. Çocuklarımız, yeni bir dili kendi dilleri gibi öğrenmek isterlerse bu dili kendi yaşadıkları çevrede duymaları gerekir. Yeni bir dili kendi dilimiz gibi iyi öğrenmek bir öğretmen eşliğinde haftada belli saatlerde ders almakla mümkün olmaz. Çocuğun iletişime ihtiyaç duyması gerekmektedir. Son dönemlere kadar Montessori öğretileri kapsamında hassas dönemin 0-6 yaş arasında olduğu düşünülse de Steven Pinker tarafından son dönemlerde gerçekleştirilen bir araştırma, çocukların 12 yaşına kadar çevrelerinde bu dili kendileriyle konuşacak kişiler olursa aksansız olarak yeni bir dil öğrenebildiklerini göstermektedir. Dolayısıyla bu araştırmaya göre hassas dönemin aslında 0-12 yaş olarak alınabileceğini öngörülmektedir.
Hassas dönemler boyunca, çocuklarımız bu alan ve çevreleri hakkında bilgi edinir ve muhakeme ve mantıksal düşünme kabiliyetini oluştururlar. Hassas dönemler boyunca, doğru hazırlanmış bir çevreyle, çocuğa yeterli derecede duyusal keşif ve duyuların eğitimi imkanının sağlanması son derece önemlidir. Düzen, hareket, duyu ve dil alanlarında hassas dönemleri daha detaylı incelenmek için tıklayınız. Ayrıca konuyla ilgili daha detaylı bilgi için “Hassas dönemlerin nitelikleri ve engelleri” ile ilgili yazımızı da okumanızı öneririz.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu