Önemli Noktalar
- Aşırı korumacı ebeveynler son dönemde “helikopter ebeveynler” olarak da adlandırılmaktadır.
- Çocuğun doğal büyüme potansiyelinin baskı altına alınmasına neden olur.
- Çocuğun risk almasını ve fikir geliştirmesini engeller ve çocuğa yetersiz olduğu mesajı yayar ve özgüvenini olumsuz etkiler.
- Bağımlılığa neden olur.
- Ebeveynler olarak bizlerin hazır bulunuşumuz ve ilgili olmamız çok önemlidir ancak kendi kaygılarımız ve gereksiz müdahalelerimiz çocuğumuzu geriletmemelidir.
Gelin ebeveynlerin aşırı korumacı olmasının ne gibi sonuçlar yarattığını literatür taramalarından sizlerle paylaşalım: Aşırı korumacı ebeveynler son dönemde “helikopter ebeveynler” olarak da adlandırılmaktadır. Mesela;
1- İlk olarak çocuğun doğal büyüme potansiyelinin baskı altına alınmasına neden olur.
2- Bununla birlikte çocuğun risk almasını ve fikir geliştirmesini engeller.
3- Ayrıca çocuğa yetersiz olduğu mesajı yayar ve hatta özgüvenini olumsuz etkiler. (Özgüven başarı ilişkisini hatırlarsak başarısını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz.)
4- Bunun dışında aşırı korunduğu için çocuğun dünyanı ürkütücü bir yer olduğuna inanmasına yol açar. Üstelik çocuğa korunmaya ihtiyacı olduğu mesajını verir. Sonuç olarak bebeklerin tek başına yapacağı itme, çekme hareketleri yetişkin olduklarında “hayır” diyebilmelerini de etkileyecektir.
5- Ne yazık ki bağımlılığa neden olur.
6- Aynı zamanda ebeveynin sevgisini kazanmanın tek yolunun korumayı kabul etmek olduğu hissinin sıklıkla oluşmasına neden olur.
Ebeveynler olarak bizlerin hazır bulunuşumuz ve ilgili olmamız çok önemlidir ancak kendi kaygılarımız ve gereksiz müdahalelerimiz çocuğumuzu geriletmemelidir. Bu nedenle çevresiyle kolay uyuşması için çocuğumuzun riskler almasına izin vermeliyiz. Bağımsızlık, çocuğun anneden ayrılma ve bağımsız kimliğinin oluşması sürecinde kilit unsurdur. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için“Bebeğinizin duygusal gelişimini desteklemek”ve “Çocuklarla vakit geçirirken nelere özen göstermeliyiz? konu başlıklı yazılarımızı okumanızı öneririz.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu