Önemli Noktalar
- 2 yaş öncesi dönemde bebeğinizin en çok ihtiyacı olan şey insan dokunuşu ve iletişimidir.
- Bebeklerimizi (ve hatta iki yaşından önce çocuklarımızı) televizyon karşısına oturtup onu bir bakıcı olarak kullanmamanız çok önemlidir.
- Bol hareket içeren müzik kliplerinin (klip sendromu) dünyayı yeni yeni tanımaya çalışan minik bebekler tarafından sürekli izlenmesinin, beyinlerinde kimi zaman tedavisi mümkün olmayan hasarlara neden olduğu gözlenmektedir.
- Dolayısıyla bebeğinizi dijital dünyayla olması gerekenden erken tanıştırmak düşündüğünüzden çok daha önemli bir tehdit olabilir.
Bazı ailelerimizde daha bu aylarda (2 yaş veya daha da önce) bebeklerini televizyon karşısına koyduklarını, tabletlerden ya da telefonlardan görüntü ve oyunlar gösterdiklerini görüyoruz. Fakat bu dönemlerde bebeğinizin en çok ihtiyacı olan şey insan dokunuşu ve iletişimidir. Gelgelelim dijital dünya onun için hiçbir fayda sağlamayacağı gibi zararları da net olarak bilinmektedir. Bebeklerimizi (ve hatta 2 yaş öncesi çocuklarımızı) televizyon karşısına oturtup onu bakıcı olarak kullanmamanız çok önemlidir. Çünkü bu gibi alışkanlıklar duyularını ve algılamasını köreltebilmektedir.
Klip sendromu nedir?
Oysa internette bir araştırma yaparsanız klip sendromu denilen bir olgunun olduğunu göreceksiniz. Bol hareket içeren müzik kliplerinin dünyayı yeni yeni tanımaya çalışan minik bebekler tarafından sürekli izlenmesinin, ne yazık ki beyinlerinde kimi zaman tedavisi mümkün olmayan hasarlara neden olduğu gözlenmektedir. Klip sendromu bulgularını taşıyan çocukların geçmiş hikayelerinde sürekli müzik klibi izlenmesinin olduğu tespit edilmiştir. Çünkü televizyonda veya tabletlerde sürekli renkli klip izleyen çocukların çevreleriyle ilişkisi kesilmekte, aile içi iletişimi azalmaktadır. Prof. Dr. Yankı Yazgan televizyonun ilişkiye girilebilen bir araç olmadığının altını çizmektedir. “Çocuklar görsel olarak öğrenmeye daha yatkın oldukları için kliplere ilgi duyuyorlar. Ancak, bu onların anlama ve ifade güçlüğüne kapılmasına neden oluyor.” demektedir. Genetik olarak risk taşıyan çocuklarda kliplerin iletişim becerileri konusunda ciddi hasarlar bıraktığına değinen Prof. Dr. Yankı Yazgan, çocukların bu dönemde anne ve babalarıyla, çevreleriyle iletişim kurmaya ihtiyaçları olduğunu; televizyonla ve kliplerle baş başa bırakmanın onların bu ihtiyaçlarını durdurmak anlamına geldiğini belirtmektedir.
2 yaş öncesi için tavsiyemiz
Sonuç olarak bebeğinizi dijital dünyayla olması gerekenden erken tanıştırmak düşündüğünüzden daha önemli bir tehdit olabilir. Renkli klipler yerine sizin güzel sesinizle şarkılar söyleyerek ona sarılabilirsiniz. Ekran karşısına koymak yerine gözlerinin içine bakarak onunla bağ kurabilirsiniz. Bebeğiniz için yapabileceğiniz en değerli şey bunlardır.
Tabii ki bu arada sizin kadar eğer varsa çocuğa bakan kişilerin de bunlara özen göstermesi önemlidir. Özellikle çalışan anne-baba iseniz evde bir gözetim ve denetim mekanizmasının kurulması gerekir. Bu konularda kuralların çok net bir şekilde konulması her zaman faydalıdır.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu