Önemli Noktalar
- Boya seçimi çocuk odası düzenlenirken önemli konulardan biri olabiliyor.
- Bebeğinizin/çocuğunuzun odasını boyatırken gözlerini yormayacak, olumlu etkisi ve sakinleştirici etkiye sahip olan pastel renkler kullanabilirsiniz.
- Mesela, pastel yeşil, sağlığı temsil eder, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
- Turuncu, mutluluk, sosyallik, dışadönüklük ve neşeyi temsil eder ve yorgunlukla başa çıkmak için en ideal renktir.
Boya seçimi çocuk odasında düzenlemeler yaparken önemli konulardan biri olabiliyor. Yağlı boya yerine çabuk kuruyan, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyaları kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bebeğinizin/çocuğunuzun odasını boyatırken gözlerini yormayacak, olumlu etkisi ve sakinleştirici etkiye sahip olan pastel renkler kullanabilirsiniz. Koyu renkler odayı küçük ve kasvetli gösterirler; kırmızı gibi koyu renkler bunun yanında oldukça uyarıcıdır. Bunun dışında açık renkler ise odayı daha ferah gösterirler ve büyük gösterecektir.
Hangi rengin ne etki bıraktığını merak ediyorsanız kısaca aktaralım. Mesela önereceğimiz bazı renklere ilişkin bu bilgileri Filli Boyanın renketkisi.com isimli internet sitesinden aldık. Oda rengi seçimine dair oldukça kapsamlı bir de makale koymuşlar. Vaktiniz olursa okumanızı tavsiye ederiz. (http://renketkisi.com/renklerin-cocuklar-uzerindeki-etkileri.html) Çocuk odasında kullanmayı düşündüğünüz renklerin dili ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Pastel yeşil:
Yeşil, sağlığı temsil eder, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Üstelik huzur, sakinlik, sessizlik verir. Açık yeşil, basıncı azaltır. Yeşil, doğanın, hayatın gücüdür ve bu yüzden de en doğal, rahatlatıcı, dinlendirici, dengeli renk olarak görülür.
Pastel mavi:
Mavi, gökyüzünün ve okyanusun rengi olarak ferahlık, açıklık ve rahatlatıcı bir his verir. Özellikle bebek odalarında bebeklerin rahat uykuya geçmelerinde, huzurlu olmalarında etkisi vardır. Hareketli, aktif çocuklarda da sakinleştirici özelliği olduğundan rahatlıkla kullanılabilir.
Sarı:
Sarı, renk skalasının en neşeli, en mutlu olanıdır. Bilgeliği ve iyiliği temsil eder. Sıcaklık, keyif, coşkunluk, neşe ve ilham saçar. Sarı zihinsel ve ruhsal olarak aydınlanmayı, gün ışığını ve iletişimi ifade eder. Hafıza, motivasyon ve dikkati de etkilediğinden çocuk odalarında kullanılması uygundur. Ancak çok yoğun kullanılırsa gerginlik ve öfke yaratabilir. Yapılan çalışmalarda yoğun sarı kullanımının bebeklerin daha fazla ağlamasına sebep olabileceği fark edilmiştir. Lakin bebek odaları için mavi ve yeşille kombin edilmiş sarı renklerin kullanılması ile çocuklar için daha sakin ve huzurlu bir ortam yaratılabilir.
Turuncu:
Turuncu, mutluluk, sosyallik, dışadönüklük ve neşeyi temsil eder. Üstelik yorgunlukla başa çıkmak için en ideal renktir. Sıcaklık saçar, iştah açıcı ve uyarıcıdır, sabah erken kalkmanıza yardım eder. Bundan dolayı içine kapanık, sosyalleşme problemi olan çocukların odalarında kullanmak için idealdir. Turuncu fiziksel olarak kendine güveni, bağımsızlığı ve bir parça da rekabeti temsil eder.
Pembe ve pastel mor:
Pembe, fiziksel olarak bizi olumlu etkiler. Rahatlatıcı ve sıcaktır. Psikolojik olarak da oldukça güçlü bir renktir; feminenliği temsil eder. Çok teskin edici özelliği vardır. Fakat çok fazla pembe yorucu, bunaltıcı olur. Çekingen, içine kapanık çocukların odasında çok fazla pembe kullanılması uygun değildir, çünkü enerjik bir renk değildir. Aktif, enerjik çocukların odasında kırmızının yoğunluğunun az olduğu pembe rahatlıkla kullanılır. Sıcaklık, rahatlık, huzur verir. Ayrıca pembe ve pastel menekşe moru kombinasyonları da yapılabilir. Nitekim mor, özellikle yaratıcılık gerektiren faaliyetler gerçekleştiren okul öncesi çocuklar için ya da akademik becerilerine katkı sağlaması için ergen kızların odalarında kullanılmak üzere önerilmektedir. Fiziksel ve ruhsal dinginliğe de yardımcı olacağından mor ve tonları hiperaktif, hareketli çocukların odasında da rahatlıkla kullanılır.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu