Önemli Noktalar
- Yaklaşık 1 yaşına kadar bebeğinizin odasında bir beslenme/yemek alanı yaratabilirsiniz.
- Yanında da ihtiyacınız olan malzemelerin bulunduğu minik bir masa olursa beslenme alanınız tamam demektir.
- 5-6 aydan sonra bebeğiniz artık ek gıdalara geçiş yapacağı için bebeğinizin boyuna uygun bir çocuk masası ve sandalyesi edinirseniz geçişi çok daha kolay ve eğitici yapabilirsiniz.
- Bu masanın üzerine bir örtü yapabilir; örtünün üzerine de bir tabak, bir bardak, bir kaşık ve bir de çatal resmi ekleyerek sofra düzenini ve malzemelerin nereye konulacağını aslında bebeğinize öğretmeye başlayabilirsiniz.
- Aralarda birlikte yemekler yapın, meyveleri, sebzeleri koklayın, bahçeden toplayın vs. ki çocuğunuzun bu yiyeceklere karşı ilgisi, sevgisi ve saygısı artsın.
Yazımızı okumadan önce 0-12 ay arası bebek odası ve ev düzenlemeleri ile ilgili genel ipuçlarını ve uyku alanı yaratma konusundaki önerilerimizi “0-12 ay bebek odası ve ev düzenlemelerinde püf noktaları” yazımızda okumanızı öneririz.
Yemek/Beslenme Alanı
İlk Beslenme Alanı
Yaklaşık 1 yaşına kadar bebeğinizin odasında bir beslenme/yemek alanı yaratabilirsiniz. Yaklaşık 5-6 aya kadar ilk beslenme alanı bebeğinizi rahatça emzirebileceğiniz bir alandır. Annenin rahat oturabileceği bir koltuk ihtiyacınız olan ilk mobilyadır. Yanında ihtiyacınız olan malzemelerin bulunduğu minik bir masa olursa beslenme alanınız tamam demektir. Masanın üzerinde saat, sürahi-bardak, sessizce çalabileceğiniz enstrüman, kitap, meme petleri, ıslak-kuru mendil bulunmalı. Emzirmeden sonraysa gazını çıkartırken omzunuza koymanız için tülbent gibi malzemeler durursa siz rahat edersiniz.
Ek Gıda Geçiş
5-6 aydan sonra bebeğiniz artık ek gıdalara geçiş yapacaktır. Geçiş esnasında bebeğinizin boyuna uygun çocuk masası ve sandalyesi edinmelisiniz. Böylece geçiş çok daha kolay ve eğitici yaparsınız. Dikkat ederseniz bebekler için üretilen yüksek mama sandalyelerinden bahsetmiyoruz. Bebeğinizin çok kısa bir süre sonra kendi kendine oturup kalkabilecek. Bu yüzden yemek tecrübesini mama sandalyesinde hapsedilmiş zorunlu bir tecrübe olarak görmemeli. Acıkınca keyifle yemek yiyebileceği bir tecrübeye çevirmekten bahsediyoruz. Montessori metodunda masanın ilk olarak bebeğin emzirildiği koltuğa bakan bir yere koymanızı öneririz. Böylece bebeklerin güven ve düzen ihtiyaçlarının karşılandığı daha yumuşak bir geçiş yaptığı görünmüştür. Bu masanın üzerine örtü, örtünün üzerine tabak, bardak, kaşık ve çatal resmi ekleyebilirsiniz. Böylece sofra düzenini ve malzemelerin nereye konulacağını aslında bebeğinize öğretmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz artık ek gıdalara geçişi sağladıktan sonraysa yemek takımını mutfağınıza taşıyabilirsiniz.
Toplu Beslenme Alanına Geçiş
Büyüyen çocuğunuzun masada sizinle oturması için farklı alternatifler mevcut. Sadece sizlerle yemek yerken sizin boyutunuzda katılım gösterebilmesi için mama sandalyesi olabilir. Ancak en güzeli yaptırtabilir veya satın alabilirseniz bebeğinizin gelişimine orantılı olarak ayarlanabilen sandalyelerden seçmeniz. Ancak bu sandalyeleri üreten yabancı bir marka olduğu için pahalı bir alternatiftir. Ama bizim marangozlarımızın da benzer nitelikteki sandalyeleri yapmakta harikalar yaratacağına eminiz.
Bunun dışında size en büyük tavsiyemiz yemek yeme tecrübesini bebeğinizin karşısında film açarak zorla yedirme tecrübesine çevirmemeniz hatta evde çatalın ucunda yemekle çocuğunuzu takip etmemeniz. Bırakın bebeğiniz farklı yiyeceklere yavaş yavaş alışsın, yemek yemekten keyif alsın, ne yediğini görsün, bilsin ve severek yemeye başlasın. Hatta aralarda birlikte yemekler yapın, meyveleri, sebzeleri koklayın, bahçeden toplayın vs. ki çocuğunuzun bu yiyeceklere karşı ilgisi, sevgisi ve saygısı artsın. Halbuki siz bu sayfalara mobilya için baktınız ama çocuk gelişimi o denli bütünsel bir konu ki bunlara da değinmeden edemedik. Son olarak bebeğinizin/çocuğunuzun odası ona şans getirsin ve o odada çok ama çok mutlu ve sağlıklı günleri olsun.
Yazımızın uyku, bakım ve beslenme/yemek alanları ile ilgili devamını aşağıdaki linklere tıklayarak okumanızı öneririz.
Uyku alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Hareket alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Bakım alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu