Önemli Noktalar
- Hareket alanında 0-5 ayda duvara yaslanmış hafif yumuşak bir mat ve matın yaslandığı duvara monte edilmiş bir ayna tavsiye ediyoruz.
- Tavana koyduğunuz bir askılık, buradan bebeğinize farklı alanlarda gelişmesine destek olacak dönence ya da mobilleri asmanıza yardımcı olacaktır.
- Ayrıca aynanın önüne bebeğinizin yürüme çalışmalarına destek olması açısından bir bar koymanız da tavsiye edilir.
- Mat ya da iki yanına açık birer dolap koyabilirsiniz.
- Bebeğinizin odasında yerine değiştiremeyeceğiniz ağır dolaplar, çekmeceler ya da raflar varsa bebeğin çekip devirmesini engellemek için bu tür mobilyaların duvara çok güvenli bir şekilde sabitlenmesi önemlidir.
Bu yazıyı okumadan önce 0-12 ay arası bebek odası ve ev düzenlemeleri ile ilgili genel ipuçlarını ve uyku alanı yaratma konusundaki önerilerimizi “0-12 ay bebek odası ve ev düzenlemelerinde püf noktaları” yazımızda mutlaka okumanızı öneririz.
Hareket alanı
Ayna ve Mat
Hareket alanında 0-5 ayda duvara yaslanmış hafif yumuşak bir mat ve matın yaslandığı duvara monte edilmiş bir ayna tavsiye ediyoruz. Aynada kendisine bakmak (ilk zamanlar kendisi olduğunu anlamasa da) bebeğinizi oyalayacak, hareketleri ve mimikleri incelemesine yardımcı olacaktır. Tavana koyduğunuz bir askılık, buradan bebeğinize farklı alanlarda gelişmesine destek olacak dönence ya da mobilleri asmanıza yardımcı olacaktır. (Hangi dönemde ne tür mobiller kullanabileceğinize “Montessori’den Esinlenmiş Dönenceler” yazımızdan ulaşabilirsiniz.) Bu mobiller bebeğinizi görsel olarak, işitsel olarak ve dokunsal olarak uyaracak ve gelişimine destek olacaktır. 5 aydan sonra yerdeki matı daha sertçe ve antibaktariyel bir halı ile değiştirebilirsiniz. Ayrıca aynanın önüne bebeğinizin yürüme çalışmalarına destek olması açısından bir bar koymanız da tavsiye edilir. Balerin stüdyolarındaki barların minik bir versiyonu olacak bu bar sayesinde bebeğiniz kendisini yukarı çekmeye; önce barı iki eli ile tutarak yürüme çalışmaları yapmaya daha sonra ise tek elle yürüme çalışmalarına başlayabilecektir.
Mat ya da iki yanına açık birer dolap koyabilirsiniz. Açık dolaptan kastımız TV ünitesi gibi çerçevesi ve rafı olan ancak kapaklı olmayan bir sistem. Bu raflara bebeğinizin oyuncaklarını aralıklarla çok kalabalık olmayacak ama bebeğinizin istediği zaman ulaşabileceği şekilde koymalısınız. Bebeğinizin gelişimine destek olacak ne tür oyuncaklar seçebileceğinizi Kidokit uygulamamızda hem günlük planınız içerisinde hem de ”Katalog” başlığı altında bulabilirsiniz. Uygulamamızdaki videolarda ise bu oyuncak ve malzemeleri ne tür etkinlikler içerisinde kullanabileceğinizi izleyebilirsiniz.
Bebeğinizin odasında yerine değiştiremeyeceğiniz ağır dolaplar, çekmeceler ya da raflar varsa bebeğin çekip devirmesini engellemek için bu tür mobilyaların duvara çok güvenli bir şekilde sabitlenmesi önemlidir. Ayrıca dolapların ve çekmecelerin kapağının hızla kapanıp bebeğin parmağının sıkışmasını engellemek için kapak yavaşlatma mekanizması takılması önerilir. Şayet dolaplar büyükse en aşağıdaki birkaç rafı bebeğinizin ulaşmasında problem olmayacak malzemelerle doldurun ki odasındaki dolapların kendisine yasak olduğu düşüncesinde olmasın. Üst kısımdaki dolaplarda istediğiniz emniyet mekanizmalarını kullanabilirsiniz.
Yazımızın uyku, bakım ve beslenme/yemek alanları ile ilgili devamını aşağıdaki linklere tıklayarak okumanızı öneririz.
Uyku alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Bakım alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Beslenme/Yemek alanı ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu