Önemli Noktalar
- Gerçekten de bebeğinizi yetiştirirken göreceksiniz ki siz ne kadar stresli olursanız o da o kadar stresli olacak, siz ne kadar rahat ve sakin bir dille iletişim kurarsanız bebeğiniz de o kadar sakin ve uyumlu olacaktır.
- Bebeğinizle kaliteli vakit geçirmek için şarkılar söyleyebilir, onunla küçük konuşmalar yapabilirsiniz.
- Yanıt veremese de sizi dinlemek çok hoşuna gider.
- Bebeğinizle birlikteyken çevrenizdeki objeleri isimlendirin ve bunu yaparken mümkünse dokunarak neden bahsettiğinizi ona gösterin ve yaptığınız eylemleri tanımlayın ve basit kelimelerle anlatın.
- Dil gelişimi sürecini teşvik etmek için yapabileceğiniz diğer bir şey ise konuşurken bebeğinizin ağzınızı izlemesine izin vermenizdir.
Bebeklerin insanların vücut dillerini, enerji, stres ya da mutluluklarını anlama konusunda oldukça yetenekli oldukları söylenir.
Gerçekten de bebeğinizi yetiştirirken göreceksiniz ki siz ne kadar stresli olursanız o da o kadar stresli olacak. Siz ne kadar rahat ve sakin bir dille iletişim kurarsanız bebeğiniz de o kadar sakin ve uyumlu olacaktır. 2007 yılında Washington Üniversitesi Beyin Bilim Enstitüsü’nde 18 aylık bebeklerle deneyler yaptılar. Yapılan bir deneyde bebeklerin insan ifadelerini hemen anlayarak karşılaştıkları kişilere farklı davrandıkları gözlenmiştir.
Bebeğinizle sakin ve güvenli bir iletişim kurmanız için öncelikle onunla olduğunuz anlarda mümkün olduğunca günlük streslerinizden arınmanızı ve geçireceğiniz keyifli dakikalara odaklanmanızı önereceğiz. Bebeğinizle kaliteli vakit geçirmek için şarkılar söylemeli, onunla küçük konuşmalar yapmalısınız. Sizin sakinliğiniz ve korumacılığınız bebeğinize kendisini güvende ve iyi hissettirecektir. Yanıt veremese de sizi dinlemek çok hoşuna gider. Bebeğinizle mümkün olduğunca tane tane, sakin ses tonuyla ve sevgi dolu mimiklerle konuşmaya özen gösterin. Unutmayın, onu bu yabancı dünyaya siz getirdiniz. Ve bu dünyayı güzel bir dünya olarak tanıtmak da sizin elinizde. Sizin varlığınız onun için en büyük güven, sevgi dolu dokunuşlarınız da en büyük mutluluk kaynağı!
Evde başka işlerle uğraşmanız gerektiğinde bile eğer bebeğiniz uyanıksa bir yandan da onunla konuşmaya devam edin.
Sizi uzaktan dinlemekten hoşlandığını göreceksiniz! (Sizin güzel ve sakin konuşmalarınız ona televizyondan gelecek yüksek sesli kontrolsüz seslerden çok daha iyi gelecektir. Bebeğinizi televizyonun açık olduğu bir oda yerine bir süre hoşuna gidecek müziklerle haşır neşir edebilirsiniz.) Bebeğinizle birlikteyken çevrenizdeki objeleri isimlendirin ve bunu yaparken mümkünse dokunarak neden bahsettiğinizi ona gösterin. Yaptığınız eylemleri tanımlayın ve basit kelimelerle anlatın. (Örneğin şimdi banyo yapacağız. “Şimdi seni soyacağım. Haydi çorabını çıkartalım” vb. Yüzüne ve vücuduna dokunarak isimlendirin. “Hani nerede gözler, işte burada gözler; hani ağız nerede, işte ağız da burada vb.) Konuşmalarınıza ufak mimik ve oyunlar katmanız iletişiminizi daha da keyifli hale getirecektir. Ellerini gösterdiğinizde bir bir parmaklarını sayar; ellerini tutup kaldırıp hadi kocaman yapalım der. Veya şimdi küçük olsun diyerek hareketlerle belli tanımlamalar yapmalısınız. Bir süre sonra bebeğinizin bu kelimeleri söylediğinizde hareketlerinizi tekrar edebildiğini göreceksiniz.
Dil gelişimi için yapabileceğiniz diğer bir şey ise konuşurken bebeğinizin ağzınızı izlemesine izin vermenizdir. Bebeklerin karşılarında bir insan olduğunda ve karşısındaki insanın ağzını, nasıl konuştuğunu izlediğinde aynı konuşmayı örneğin televizyonda seyretmesinden çok daha etkin bir şekilde öğrenebildiği gözlemlenmiştir. Kidokit uygulamamızda sizlere bu konuda önerdiğimiz videolarımızı (örneğin kırımızı ruj videosunu) izlemenizi tavsiye ederiz.
0-6 yaşlar arasında farklı dillerle karşılaşmak bebeğinizin hem zahmetsizce bu dilleri öğrenebilmesini sağlıyor hem de beyin gelişimine katkıda bulunuyor…
Dil gelişimine ilişkin bilmenizi istediğimiz başka konu; çocuklarımızın farklı lisanlar konuşulan ortamlarda olmasının faydaları. Chicago Üniversitesi’nde 16 aylık bebeklerle yapılan bir araştırmanın sonuçları oldukça ilgi çekici. Çalışmada bebeklerin onlara hitaben konuşan insanların niyetini anlamaları arasındaki farklar araştırılıyor. Sonuçlara göre birden fazla dilin konuşulduğu ortamda büyüyen bebeklerin soyut kavramları anlamalarının ve karşılarındaki kişilerin niyetlerini sezme yetilerinin, tek dil konuşulan ortamda bulunan yaşıtlarına göre daha iyi olduğu ortaya çıkıyor. Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de iletişimin sosyal bir durum olduğunu biliyor. İletişime dahil olmak için sosyal ipuçlarından yararlanıyor. Bir dilin konuşulduğu ortamla birden fazla dilin konuşulduğu ortam, iletişim becerilerini etkileyen koşullarca birbirinden farklıdır.
Birden fazla dilin konuşulduğu ortamda bebekler konuştuğu kişiye göre kullanacağı dili başarıyla değiştiriyor. Ve yeni kelimelerin anlamlarını öğrenirken daha esnek oluyor.
Bunun yanı sıra farklı çalışmalar çocuklarımızın bebeklikten itibaren, özellikle 0-6 yaşlar arasında, farklı dillerle karşılaşmalarının beyin gelişimi için de çok olumlu sonuçları olabileceğini söylüyor. Ancak farklı bir dille karşılaşma şayet televizyon ya da dijital ortamda ise bir etkisi olmuyor. Ancak gerçek bir kişiden farklı bir dili dinlediğinde tepkiler ve öğrenim çok daha yüksek oluyor. Bu konuda vaktiniz olursa mutlaka izlemenizi tavsiye edeceğimiz bir sunum var. Dr. Patricia Kuhl tarafından TED Talks’ta yapılmış bir konuşmayı izlemenizi öneriyoruz. Konuşmanın bağlantısını aşağıda bulabilirsiniz. Arzularsanız Türkçe altyazı ile izleyebilir ya da Türkçe ses kayıtlarını da okuyabilirsiniz.
https:/www.ted.com/talks/patricia_kuhl_the_linguistic_genius_of_babies
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu