Önemli Noktalar
- Bilişsel gelişim, düşünme ve kavrama sistemindeki gelişmelere verilen isimdir.
- Gözlemleri, dokunması, hissetmesi, duyması, koklaması gibi beş duyuya ait yaşadığı her bir deneyim beyninin ve fiziksel gelişiminin bir parçasını oluşturarak bebeğinizin kendini inşa etmesine yardımcı olmaktadır.
- Bu süreç, bebeğinizin çevreye uyum sağlayabilmesine ve karşılaştığı sorunlara çözüm bulabilmesine yönelik bir gelişim sürecidir.
Öncelikle siz bebeğinizi tanımaya çalışırken bebeğiniz ise onu çevreleyen yeni dünyayı öğrenmeye ve anlamaya çalışacaktır. Düşünün bir kere öğreneceği ve keşfedeceği çok ama çok fazla şey var. Bilişsel gelişim, düşünme ve kavrama sistemindeki gelişmelere verilen isimdir. Bebeğiniz duyuları ile öğrenmektedir. Gözlemleri, dokunması, hissetmesi, duyması, koklaması gibi beş duyuya ait deneyimi beyninin, fiziksel gelişiminin parçasını oluşturur. Böylelikle bu durum bebeğinizin kendini inşa etmesine yardımcı olmaktadır.
Deneyimler ve Bilişsel Gelişim
Öncelikle deneyimler bilişsel gelişim sürecini önemli derecede artırır. Bu süreç, bebeğinizin çevreye uyum sağlayabilmesine ve karşılaştığı sorunlara çözüm bulabilmesine yönelik bir gelişim sürecidir. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bilişsel gelişimi pek çok faktör etkilemektedir. Özellikle en önemlisi ona sunacağımız hazır çevre ve doğru uyaranlardır. Özellikle önümüzdeki dönemde onun için her dokunuş, his, gözlem, deneyim yeni bir uyarı. Üstelik beyninde yeni bağlantıların oluşması anlamına gelecektir. Bu nedenle bu süreci hızlandırmak, bebeğimize verebileceğimiz farklı uyaran, deneyimlerin önemini anlatabilmek için öncelikle sinir sisteminin ve zihninin nasıl çalıştığını öğrenmeniz faydalı olur.
Bu yüzden teknik olan bu konuyu en kolay anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştığımız “Bebeğinizin beyin yapısı ve sinir sistemi” adlı yazımıza ve sizi destekleyecek diğer bilgilere göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Kidokit uygulamamız boyunca sizlere önerdiğimiz aktiviteleri bebeğinizle yapmanız onları bu tür farklı uyaranlarla tanıştırmanız anlamına gelecektir. Hatta bebeğiniz bu tarz aktiviteleri tekrarladıkça bahsedilen konularda uzmanlaşacak, ilgili bağlantılar güçlü ve sürekli kılınacaktır. Ayrıca bebeğinizin bir aktivitede uzmanlaştığını hem yapış şeklinden hem de bir süre sonra bu aktiviteye olan ilgisini yavaş yavaş kaybederek bir sonraki aşamaya hazır hale gelmesinden anlayabilirsiniz.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu