Önemli Noktalar
- Bebeklerde gelişim, ilk olarak baş ve boyun kaslarında başlar ve sonra üst bedenden alt bedene doğru gelişim devam eder.
- Bebeğinizi kaldırırken bir elinizle başını desteklemeniz önemlidir.
- Yeni dünyasını farklı açılardan gözlemleyebilmesi, sizlerle daha rahat iletişime geçebilmesi ve motor kaslarının farklı açılardan desteklenebilmesi için bebeğinizi hep aynı pozisyonda tutmamanızı öneririz.
- Bebeğinizi taşırken kullanacağınız araçlarla ilgili olarak da seçici olmanızın faydalarını görebilirsiniz.
Yazımızda sizlere bebek taşımanın inceliklerinden, sizin ve bebeğinizin rahatı, güvenliği için önerilerden bahsedeceğiz. Bebeklerde gelişim baştan ayağa olur. İlk olarak baş ve boyun kasları gelişmeye başlar. Sonra üst bedenden alt bedene doğru gelişim devam eder. İlk günlerinde bebeğinizi karnından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşecektir. Aynı şekilde bebeğinizi sırtından tutup kaldırdığınızda başı desteklenmezse gevşek kalır ve düşer. Bu nedenle onu kaldırırken bir elinizle başını desteklemeniz önemlidir. Diğer elinizle de onu sırtından destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin kafasını omzunuza dayamak, elinizle poposunun altından tutarken diğer elinizle sırtından desteklemek tutabileceğiniz güzel pozisyonlardandır. Böylece arada sırtını okşayabilir, küçük küçük vurarak gaz çıkarmasına yardımcı da olabilirsiniz. Omzunuza bir tülbent ya da havlu koyarsanız olası kirlenmeleri önceden önlemiş olursunuz. Özellikle ilk haftalardan sonra göz hizasının omzunuzun üzerinde olmasına dikkat edin ki bebeğiniz çevresini gözlemleyebilsin.
Yeni dünyasını farklı açılardan gözlemleyebilmesi, sizlerle daha rahat iletişime geçebilmesi ve motor kaslarının farklı açılardan desteklenebilmesi için bebeğinizi hep aynı pozisyonda tutmamanızı öneririz. Kidokit uygulamamızda bebeğinizi nasıl tutmanız gerektiği videolarımızın dışında ilk aylarda bebeğinizle yapacağınız aktiviteler de bulacaksınız. Bebeğinizi tutuşunuzdan minik uyarı ve aktivitelere kadar tüm bilinçli çabanızın bebeğinizin gelişimine önemli etkileri olacaktır.
Araç Seçimi
Bebeğinizi taşırken kullanacağınız araçlarla ilgili olarak da seçici olmanızın faydalarını görebilirsiniz. Örneğin bebeğinizi kanguruyla taşıyorsanız beş aylık olana kadar yüzü size dönük olarak taşımanızı tavsiye ederiz. Bunun iki sebebi vardır. Bunlardan birincisi bebeğinizin bağışıklık sisteminin henüz olgunlaşmaması ile ilgilidir ve bu şekilde taşımak havadaki mikroorganizmaların solunum yolu ile bulaşma riskini azaltmada fayda sağlayabilir. İkincisi ise bebeğinizin ihtiyacı olan güven duygusu ile ilişkilidir. Sizin yüzünüz, sesiniz ve kokunuz bebeğinizi rahatlatır. Bunun dışında etrafta olan onca yeni şey henüz bebeğinizi korkutabileceğinden kendinize dönük olarak taşımanız ona kendini daha güvende hissettirecektir. Bebeğinizi taşırken ve gezdirirken seçeceğiniz pek çok yardımcı araç için farklı ipuçları söz konusu olabilir. Son olarak bebekler ve çocukların gelişimi ve taşınması esnasında kullanabileceğiniz yardımcı araçların hangilerini önerip hangilerini önermediğimizi öğrenmek istiyorsanız “Yürüteç kullanımının zararları” ve “Bebek arabası seçerken ipuçları” isimli yazılarımızı okumanızı öneririz.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu