Önemli Noktalar
- Bebeğin ağlamasının tek nedeni aç olması değildir, bebek ağlamasının pek çok nedeni olabilir.
- Emmeye başladığı an duyduğu haz, rahatlamasını ve bir süreliğine gerçek sıkıntısını unutmasını sağlayacaktır.
- Ancak, gerçek sorun, kısa bir süre sonra bebeği tekrar huzursuz edecek ve gene ağlamaya başlayacak.
- Doyduğundan emin olduktan sonra “neyin var bebeğim, bakalım gaz mı seni rahatsız etti, yoksa….” gibi rahatsızlık duyabileceği durumları sırayla kontrol edip, sonunda çözüm sağlandığında.
Bebek ağlaması pek çok sebepten kaynaklanabilir.
(Bu konuyla ilgili yazımıza “Bebekle ilk günler: Yaşama uyum” başlığından ulaşabilirsiniz.) Ancak bizim etrafımızdaki insanların bebek ağlamasının tek yorumunun, açlık olduğunu düşündüren ve size de bunu empoze ederek, her ağladığında emzirerek, zavallı bebeği sorunu çözümlemeden susturmanın tek yolu zannetmenizin sebebi; gerçekten ağlamayı kesip hırsla memenizi emmesidir. Emmeye başladığı an duyduğu haz, rahatlamasını ve bir süreliğine gerçek sıkıntısını unutmasını sağlayacaktır. Böylece siz de “doğru, bu kadar istekli emdiğine göre karnı açmış, zavallı bebeğim “ diye düşüneceksiniz.
Ancak gerçek sorun, kısa bir süre sonra bebeği tekrar huzursuz edecek ve gene ağlamaya başlayacak. Bu defa sütünüzün yeterli olmadığı ve bebeğin aç kaldığı yorumları başlayacak. Buna ikna olacaksınız, çünkü biberonla verilen süt formülünü de bebeğiniz hırsla emecek.
Bu arada yatır, kaldır, emzir, mama, gaz çıkart derken, onun gerçek rahatsızlığı bir şekilde giderilir. Ancak farkına varılmadan. Böylelikle bebek gerçekten aç olmamasına rağmen, emmenin verdiği rahatlama ve şişkinlik sonucunda uykuya dalar. Hatta verilen süt formülü anne sütüne göre daha uzun sürede hazmı olduğundan, daha uzun uyur. Evet, sorun çözülmüştür, anne de buna ikna olmuştur. Sütü, bebeği için yeterli değildir.
Tek sorun meme emmek mi?
Etrafındaki bebeği doyurma arzusu içinde kıvranan yakınlar nihayet tatmin olmuşlar; bebeğin beslenmesine kendilerini dahil etmişlerdir. Burada bebeğinizin sizden aldığı mesaj şu olmuştur. “Ne türlü sorunun olursa olsun, tek çözüm var, meme emeceksin, rahatlayacaksın.” Beyninde bu kod oluştuğu için, erişkinlik döneminde karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmek için kendini sıklıkla buzdolabının önünde bulacak, bir şeyler atıştırarak rahatlatacaktır. Doğduğu günlerde bebeğimizi sık emziriyoruz, çünkü gelen sıvı kolastrum, (halk arasında buna ilk süt denilmektedir.) az miktardadır. İlerleyen günlerdeyse süt akışı rahatlayıp, miktar artınca bebek emme aralıklarını uzatıyor, düzen kendiliğinden oluşuyor.
Bu süreçte, bebeğinizin doyduğuna eminseniz, yukarda söz ettiğimiz nedenleri konuşarak “neyin var bebeğim, bakalım gaz mı seni rahatsız etti, yoksa….” gibi rahatsızlık duyabileceği durumları sırayla kontrol edip, sonunda çözüm sağlandığındaysa, bebeğin sizden aldığı mesaj bu defa şu olacaktır. “Neler oluyor bilmiyorum ama sıkıntı duyuyorum böyle hissedince ağlıyorum. Hemen gülümseyerek gelen ışıltılı tanıdık yüz, bir şeyler yapıp, beni rahatlatıyor ve yola devam edebiliyoruz.” Bu yaşamda da karşılaştığı sorunları çözümleyebilen bir erişkin olmasına olanak sağlayacaktır.
Yazan: Ayşe Öner