Kidokit Logo

Bebeğinizi rahat ve güvenli tutmanın 8 yolu

Bebeğini seven anne

Önemli Noktalar

Bebeğiniz 9 ayın sonunda kucağınızda artık. İlk elinize aldığınız anı hatırlayın. Bebeğinizi kollarınıza ilk aldığınızda an, kalp atışlarınız, göz yaşlarınız, yorgunluğunuz ve o çok farklı heyecanınız anlatılması zor yaşanası bol duygularla doludur. İşte bu yeni doğmuş bebeğinizin büyüsüdür. Bu minicik narin varlık şimdi bedeninizden kucağınıza geçişini tamamlamıştır.

Bununla birlikte yeni doğmuş bir bebeği tutmak bazen kolay gelmeyebilir. Korkularınız ve kaygılarınız oluşuyor, ya elimden kayarsa, ya bir tarafını incitirsem, ya yanlış tutup onu rahatsız edersem gibi onlarca düşünce aklımızdan geçiyor olabilir. Bu tür kaygılar ve korkular gayet normal. Çünkü bir anne olarak bebeğinizi rahat ettirmek, onu incitmemek en çok istediğiniz şeydir. Peki bebeğinizi daha güvenli ve rahat tutmanın yolları nedir? Bununla ilgili ön hazırlıklar var mıdır gelin bu soruların cevaplarına beraber bakalım.

Yeni doğmuş bir bebeği tutmak için ön hazırlıklar
  1. Ellerinizi yıkayın:Bebeğiniz almadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Onun bağışıklık sistemi hala gelişmekte olduğu için, dışarıdan gelen mikroplardan korumak önemlidir.
  2. Vakit ayırın: Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, o sıcaklığı hissetmesi, göz göze gelmeniz, dokunuşlarınızı hissetmesi, onu okşamanız vb. son derecede önemlidir. Ancak eğer bebeğinizi kucağınıza aldığınızda çok gerginseniz ve bu süreyi kısa süreli, mecburiyetten yapıyorsanız, bebeğiniz bunu hissedecektir. O zaman buradaki kaliteli süreyi kullanamamış olacaksınız. Özellikle bu zaman dilimini iyi ayarlayıp, rahat bir zamanınızda bebeğinizi kucağınızı almanızı ve keyfini çıkartmanızı öneririz.
  3. Kendinizi iyi hissedin: Özellikle yeni anneler bebeklerini tuttuklarında, kaygıları ve korkuları olabiliyor. Ancak rahat bir pozisyon ayarlayın ardından kucağınıza alıp, tutma “şekillerden” bir tanesini seçin ve öyle tuttun. Pratik yaptıkça korkunuz ve kaygınız azalacaktır.
  4. Destekleme:Yeni doğanlarda boyun kas kontrolü azdır. Bu nedenle başını ve boynunu    desteklemeniz gerekir. Ayrıca, kafadaki yumuşak noktalara (fontanelles) baskı  uygulamamaya dikkat edin. Bebeğiniz baş ve boyun kasları üzerinde iyi bir kontrol geliştirdiğinde yani bebeğiniz üç ayı geçene kadar destek önemlidir.
Bebekler için uygun tutuş pozisyonları:

  1. Omuz tutuşu:
  2. Omuz tutuşu yeni doğmuş bebeği tutabileceğimiz en doğal pozisyonlardan biridir. Bu şekilde yakın teması sağlamış ve bebek anne bağını daha da güçlendirmiş olursunuz. Aynı zamanda bebeğinizin gaz sıkıntısı varsa, bu pozisyon daha rahat gazını çıkartabileceği bir pozisyondur. Bebeğinizin yüzü arkaya bakacak şekilde tuttuğunuzda etrafı keşfetmesini de kolaylaştırırsınız.
    • Bebeğin vücudu sizinkiyle paralel olacak şekilde onu omuz hizanıza kaldırın.
    • Bir elinizle bebeğinizin baş ve boyun kısmını tuttun. Diğer elinizle kalça/popu kısmında destekleyerek tuttun.
  3. Beşik tutuşu:
  4. Beşik tutuşu oldukça basit ve doğal bir pozisyondur. Bebeğinizi nasıl kolayca uyuma pozisyonuna sokabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz
    • Bebeğiniz göğüs hizasına paralel olarak tutun.
    • Bir eliniz ile başının altını (boyundan geçerek) ve gövdesini destekleyerek kalçasına kadar uzanarak tutun. Diğer eliniz ile de popusunu destekleyin.
    • Bebeğinizin kafasını hafifçe dirseğinizin ucuna yerleştirin.
    • Bebeğinizi kendinize yaklaştırın ve göz göze gelmeye özen gösterin.
    • Bu pozisyon bebeğinizin kolayca uyuyabileceği rahat bir pozisyondur.
  5. Göbek Tutuşu:
  6. Göbek tutuşu, bebeğimiz için çok keyifli bir pozisyondur. Bebeğinizi yüz üstü tuttuğunuzda, aynı zamanda denge sistemini (vestibuler sistemi) de uyarmış olursunuz. Daha sonraki emekleme basamağına hazırlık sağlarsınız. Bebeğinizin gaz sıkıntısı varsa, bu pozisyon son derecede rahatlatıcı bir pozisyondur. Gazı bırakmak için nazikçe sırtını ovun ve rahatlamasını sağlayın
    • Bebeğinizi, başı dirseğinizin üst kısmına gelecek ve vücudu resimdeki gibi aşağıya bakacak şekilde yatırın.
    • Ayaklarının, elinizin her iki yanına, zemin seviyesine daha yakın bir açıyla inmesini sağlayın.
    • Diğer elinizle bebeğin sırtını okşayarak ve tutarak, bebeğinizin daha da güvende hissetmesini sağlayın.
  7. Kalça Tutuşu:
  8. Baş ve boyunda tam kontrol sahibi olduktan sonra bebeğinizi kalça tutuşunda tutabilirsiniz. Bu durum genelde üç ayını bitirdikten sonra oluşan bir durumdur.
    • Bebeğinizi dışa doğru bakacak şekilde tutun ve Sizin kalça kemiklerinin üzerinde oturmasını sağlayın.
    • Bir kolunuz ile bebeğinin belinin etrafına sararak kalçadan tutun. Diğer (boşta kalan) eliniz ise daha farklı şekillerde kullanabilmeye başlayabilirsiniz. Bu pozisyonda bebeğinizin yeteri kadar güvende olduğunu düşünmüyorsanız (örneğin kendini çok bırakıyor ve kayacak gibi oturuyorsa) diğer eliniz ile sırtını tutabilirsiniz. Ancak güvenli bir pozisyon olduğunu görüyor ve hissediyorsanız, boş olan eliniz ile bir oyun kurarak bebeğinizle ilgilenebilirsiniz.
    • Bu pozisyon sayesinde bebeğinizin etrafındaki şeyleri rahatça keşfetme şansı olacaktır.
  9. Yüz Yüze Tutuş:
  10. Bu tutma şekli bebeğinizle etkileşime girmenize izin verecektir. Bebeğiniz ile kaliteli vakit geçirmek için harika bir tutuştur. Göz göze gelerek, mimikler yaparak, onunla şarkı söyleyebilir ve /veya sohbet edebilirsiniz.
    • Bebeğinizin baş ve boynunu tek elinizle destekleyin.
    • Diğer bir elinizle alttan (kalçadan) bebeğinizi destekleyin.
    • Bebeğinizi göğsünüzün hemen altından ve size dönük bir şekilde tutun.
    • Bu pozisyon sayesinde bebeğiniz ile kaliteli bir etkileşim başlatabilirsiniz.

    Bebeğinizi bu şekilde tuttuğunuzda, aynı zamanda bir şarkı eşliğinde sağdan sola şeklinde salınımlar yapabilirsiniz. Bu salınımlar iç kulaktaki denge sistemini olumlu yönde etkileyecektir…

  11. Sandalye Tutuşu:
  12. Meraklı bir bebeğiniz mi var? Sandalye tutuşu, etrafta ne olduğunu görmesini sağlayan mükemmel bir tutma pozisyondur. Burada, bir sandalyede oturuyormuş gibi oturmasını sağlayın.
    • Bebeğinizin sırtına yaslanıp göğsünüzde dinlenmesini sağlayın, böylece başını desteklemiş olacaksınız.
    • Yanlara kaymasını önlemek için bir elinizi gövdesine koyun.
    • Diğer eliniz ile bebeğinizin alt (popu) kısmını destekleyecek şekilde tutun.
  13. Futbol Tutuşu:
  14. Bu pozisyon hem ayakta hem de otururken kullanabileceğiniz bir pozisyondur. Bu pozisyonda bebeğinizi beslemek için uygun bir pozisyondur.
    • Bebeğinizin öncelikle boynunu destekleyin.
    • Baş parmağınız ve elinizin yardımıyla ön kolunuzun üzerinde duracak şekilde başını döndürün.
    • Diğer elinizin yardımıyla bebeğinizin vücudunu yan tarafına doğru kıvırın, böylelikle bacaklarının uzanmasını da sağlarsınız.
    • Bebeğiniz bu şekilde emzirme pozisyonuna geldi bile.
  15. Kucak tutuşu:
  16. Bu, bebeği biberonla beslerken kullanabileceğiniz başka bir pozisyondur. Bu pozisyon oturma pozisyonundayken kullanabileceğiniz bir pozisyondur.
    • Otururken ayaklarınızı sıkıca zemin seviyesine yerleştirin ve bacaklarınızı birleştirin.
    • Bebeğinizi kucağınıza alın.
    • Bebeğin yüzü yukarı bakacak şekilde dizlerinin üzerinde olmalıdır.
    • Her iki elinizi de destek için bebeğinizin gövdesinden başlayarak, başının altına tutacak şekilde yerleştirin.
    • Ayaklarının bel bölgenize kadar uzanmasına izin verin.
    • Bu pozisyonda bebeğiniz ile çok kaliteli ve etkileşim ağırlıklı bir zaman geçirebilirsiniz. Onunla bol miktarda sohbet ederek, dil gelişimin temelini de şimdiden destekleyin.

Yazan: Nimet Altıok, Ergoterapist

Kidokit Kurucu Ortağı ve Scandic O.T. İstanbul Merkezi Kurucusu

Sensory Scandic O.T. İzmir Merkezi Kurucu Ortağı

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Annesiyle Vakit Geçiren Bebek

Anne beni bırakma

Önemli Noktalar Çocukların bütün ağlamaları, ayrılmamak için size yapışmaları, davranış bozukluğunun işareti değil, büyüyen çocuğunuzun doğal gelişiminin bir parçasıdır. Çoğunlukla ilk defa bebeğiniz 7-8 aylıkken

Çocuğuyla Konuşan anne

Inner teacher: İçimizdeki öğretmen

Önemli Noktalar Emici zihin, insan zihnine özgü bir niteliktir ve özellikle 0-6 yaş arası dönemde çok etkindir. Çocuklar bu dönemde çevresinde gördükleri her şeyi ve

Yemek Yiyen Bebek

Bulantı-kusma

Önemli Noktalar Kusma, mide içeriğinin fizyolojik yolunun tam tersi yönünde, karın kaslarının kasılması ve yemek borusu mide arasındaki kapakçığın açılması sonucu ağızdan geri çıkmasıdır. Bulantı

duygular-ve-çocuklar

Duygular ve Çocuklarımız…

Duygular ihtiyaçların işaretidir Duygular bir ihtiyaç işaretidir. Öncelikle bunu hatırlamak önemlidir. Hem çocuklar hem yetişkinler bir duygu ifadesi gösterdiklerinde aslında bir fiziksel, ilişkisel, sosyal bir

bebek odasında uzanan bebek

Hazır çevre ve bebek odası düzenlemeleri

Önemli Noktalar Hepimiz bebeğimizi beklerken heyecanla bebek odaları hazırlarız. Miniğinizin bebeklikten çocukluğa hatta gençliğe uzanan yolculuğunda en fazla zaman geçireceği yer odası olacak. Çocuklarınızın yaşam

Mavi şapkalı bebek

Büyüme ve gelişimin izlenmesi

Önemli Noktalar Büyüme sürecinde başta genetik faktörler olmak üzere hormonlar, dokulara özgü büyüme faktörleri, beslenme, iç ve dış ortam faktörleri etkili olur. Çocukta sağlık durumunu

Sibel Bilge

Sibel Bilge – Akademisyen/Çocuk Gelişimi

Sibel Bilge Ankara Tevfik Fikret Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimini takiben Bilkent Üniversitesi

38. Hafta Hamilelik

Artık gebelikte 38. hafta dönemine girdiniz. Evet, artık sınıra girmek üzeresiniz. Doğumların %75’i 38-42. gebelik haftaları arasında gerçekleşir. Yaklaşık %5 anne adayında doğum eylemi 42.

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!