Önemli Noktalar
- Küçük ayrıntılara dikkat ederek evinizdeki farklı yaşam alanlarını çocuk dostu hale getirebilir ve hayatı sizin için de çocuğunuz için de hem daha güvenli hem de daha kolay hale getirebilirsiniz.
- Banyolarınızı çocuk dostu yapmak için bir alt değiştirme ünitesini de banyonuza koyabilirsiniz, bebeğiniz ayaklanmaya başladıktan sonra musluğa ulaşması için bir yükseltici alabilirsiniz.
- Bebeğinizin kendisini görebileceği minik bir boy aynası ya da en azından saçlarını vs tarayabileceği kendi boyuna göre ayarlanabilecek bir ayna da vb. şeylerde ekleyebilirsiniz.
Çocuğumuzun ev içerisindeki yaşam alanından bahsettiğimizde aslında sadece çocuk odasını kastetmeyiz. Banyo, tuvalet, mutfak ve oturma odası da çocuğumuzun evde çok vakit geçirdiği diğer alanlar. Elbette çocuğunuz olduğunda tüm evinizi ve tüm düzeninizi değiştirmenizi istemiyoruz. Ancak küçük ayrıntılara dikkat ederek evinizdeki farklı yaşam alanlarını çocuk dostu hale getirir ve hayatı sizin için de çocuğunuz için de hem daha güvenli hem daha kolay hale getirirsiniz.
Banyolarınızı çocuk dostu yapmak için önerilerimizi şu şekilde sıralarız:
- Bebeğiniz ufakken şayet yeriniz varsa bir alt değiştirme ünitesini banyonuza koyarsanız hayatınızın çok kolaylaştığını göreceksiniz. Özellikle de 6 aydan sonra yavaş yavaş küveti kullanmaya başladıkça! Sizlere önerimiz ilk 5-6 ayda bebeğinizi kendi odasında küvetinde yıkamanız. Daha sonra bebeğinizin küvetini sizin küvetinizin içine koyarak yaklaşık 1 yaşına kadar burada yıkamanız. Daha sonrasında ise artık kendi küvetinizi miniğinizle paylaşmaya başlamanız.
- Bebeğiniz ayaklanmaya başladıktan sonra musluğa ulaşması için bir yükseltici harika olacaktır.
- Mümkünse bebeğinizin/çocuğunuzun havlusunu rahatça uzanabileceği bir yere koyun. Aynı şey bornozu için de geçerli. Temizlik ve hijyen çok önemli ve içselleşmesi açısından ilk yıllar size büyük bir fırsat sunar. Çünkü bu yıllarda çocuklar düzene bayılırlar!
- Bebeğinizin/Çocuğunuzun kirlilerini koyacağı, rahatça açıp-kapatacağı düzenek olursa kendi işini kendi yapmaya düşündüğünüzden daha erken başlayacaktır!
- Bebeğinizin kendisini görebileceği minik bir boy aynası ya da en azından saçlarını vs tarayabileceği kendi boyuna göre ayarlanabilecek bir ayna harika olur. Bu aynanın yanına bir de ona ait tarak, fırça, mendil, tokalar vs koyarsanız çocuğunuz o banyoda kendisinin de bir yeri olduğunu net bir şekilde görebilecektir. Unutmayın çocuklarımızın bizden en büyük beklentileri onları sevmemiz kadar saymamız ve bir birey olarak onları kabul etmemiz
- Son olarak banyo dolaplarınız varsa örneğin en alt rafı çocuğunuza ayırırsınız. Kendisine ait temizlik malzemelerini buradan alır.
- 12 aylıktan sonra çocuklarınızla diş fırçası ve diş macunu kullanma çalışmalarına başlarsınız.
- Küçük numune şişelerine çocuğunuzun şampuanı ve saç kremini koymak iyi bir fikirdir. Bu sayede kendi saçını yıkamayı öğrenir.
- Banyo oyuncaklarını bir file ya da delikleri olan bir kova gibi bir kaba koyabilirsiniz. Bu sayede düzenli ve kuru bir biçimde saklanırlar.
Dr. Maria Montessori çocuklarımız için hazırlayacağımız ortamın onların gelişimi için yapabileceğimiz en önemli adımlardan olduğunu vurgulamaktadır. Doğru bir şekilde hazırlanmış ortam, çocuklarımıza gereksiz müdahalelerden kaçınmamızı ve gelişim özelliklerini destekleyen yetişkinlerin, ekipmanların ve materyallerin çevrelerinde hazır bir şekilde bulunmasını sağlar. Yaşam alanlarımızda yapacağımız küçük müdahaleler çocuklarınız için önemli fırsatlar yaratabilir.
Evinizi dolaşıp siz de ne gibi ufak değişiklikler yapabileceğinize bakmaya ne dersiniz?
Yaşam alanlarını düzenlemeye ilişkin diğer yazılarımızı da okumak isterseniz:
“Bebek/Çocuk dostu bir çevre yaratmanın ipuçları” için tıklayınız.
“Çocuk dostu mutfaklar” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuk dostu oturma odaları” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuklar için hazırlanmış çevre ne demek ve neden önemli?” konusunda bilgi almak için tıklayınız.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu