Önemli Noktalar
- • Seyahatlerde ilk önceliğimiz çocuklarımızın güvenliği ve rahatı.
- • Mümkünse çocuğun uyku saatinde yola çıkın.
- • Çocuklarınıza rahat, nefes alan, terletmeyen ve şayet hava güneşli ise UV korumalı kıyafetler (SPF 50+) giydirin.
- • Bavulun derinliklerinde değil ama hemen ulaşabileceğiniz bir çantada yedek eşyaları ve olmazsa olmazları bulundurun.
- • Düzenli olarak mola verin ve dışarı çıkıp hareket edin.
Çocuklarla tatile çıkacak ve uzun bir araba seyahati yapacaksak erken hazırlıklar sayesinde yolculuğumuzu keyifli hale getirmemiz mümkün. Öncelikle unutmayalım: Seyahatlerde ilk önceliğimiz çocuklarımızın güvenliği ve rahatı.
İşte seyahatlerinizin mutlu anılar olarak hatırlanması için bazı önemli ipuçları:
Doğru zamanlama
Araba ile yolculuk yapıldığında seyahatin zamanlamasını planlamak biraz daha kolaydır. Mümkünse çocuğun uyku saatinde yola çıkın. (Çocuğunuzun düzenli bir uykusu yoksa yemek yedirdikten yaklaşık 1 saat sonra yola çıkmak ideal olabilir.) Böylelikle çocuğunuz tatlı bir uykuya dalarken; siz de yola daha fazla konsantre olabilirsiniz.
Çocuğum için neler hazırlamalıyım?
Öncelikle çocuğunuzun kimlik kartını, sağlık belgesini ve sigorta kartını yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca Seyahat öncesi hazırlıkları detaylı okumak için “Çocuklarla Seyahat: Seyahat Öncesi Dikkat Etmemiz Gerekenler ve Bavul Hazırlıkları” isimli yazımızı okumayı unutmayın.
Çocuklarınıza rahat, nefes alan, terletmeyen ve şayet hava güneşli ise UV korumalı kıyafetler (SPF 50+) giydirin. Ayrıca çocuğunuzun terlediğini fark ederseniz hemen üstünü değiştirin. Bunun dışında şapka almayı ve güneşten korumayı unutmayın. Hava soğuksa arabanın dışındaki ve içindeki hava arasında bir süre sonra önemli bir fark olabilecektir. O yüzden çocuğunuzu birkaç kat giydirerek içerdeyken rahatlamasını dışardayken de korunmasını sağlayabilirsiniz.
Valiz hazırlarken
Bavulun derinliklerinde değil ama hemen ulaşabileceğiniz bir çantada yedek eşyaları ve olmazsa olmazları bulundurun. Özellikle yedek iç çamaşırları, t-shirt, rahat bir pantolon ve mevsimine göre kazak/çorap vb. eşyaları mutlaka yanınıza alın. Bebekle yolculuk ediyorsanız alt bezi, ıslak mendil, biberon, emzik vs gibi temel ihtiyaçlarınızı kolay erişilebilecek yerlerde ve yanınıza alacağınız el çantasında tutun.
Eşyalarınızı önem sırasına göre son girenin ilk çıkacağını düşünerek yerleştirin.
Yanınıza sağlıklı atıştırmalıklar alın. (Çocuğunuzun yaşına ve neler yiyebileceğine bağlı olarak küçük havuç, salatalık, çiğ badem, ceviz, taze ya da kurutulmuş meyveler gibi).
Bol bol sıvı tüketimini unutmayın. (Hem sizin için hem de çocuğunuz için) Yanınıza bolca su alın.
Çocuğunuzu oyalayacak sürprizler düşünün. Önceden bir sihirli torba hazırlayın. Yol boyunca bu torbadakileri keşfedecek oyunlar oynayın. Çocuğunuz 3 yaşından büyükse önce dokunarak bunların ne olduğunu keşfedebilir sonra da tek tek içindekileri çıkararak oynayabilirsiniz.
Yanınıza 1-2 çocuk CD’si alın. İçindeki şarkıların sözlerini önceden çıkartın. Birlikte şarkılar söyleyerek yolculuğunuzu çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bu amaçla Spotify’daki Kidokit albümlerinden faydalanabilirsiniz.
Yanınıza alacağınız oyuncakların odaklanma süresini artıran ve hafif, çok parçalı olmayan oyuncaklar olmasına özen gösterin. Yumuşak oyuncakları tercih edin. Ağır veya kesici nitelikteki oyuncak ve eşyaları seyahat esnasında araç içerisinde bulundurmayın.
Bolca peçete ve ıslak mendil alın. İstenmeyen durumlara karşı yanınıza yedek çöp torbaları, kese kağıtları almayı unutmayın.
Arabanın hazırlanması ve donanımı
Her yolculukta olacağı gibi arabanın tüm kontrollerini yaptırın; suyunu, lastiklerinin havasını vb. önceden kontrol edin.
Camlara güneşlik taktırın. Özellikle çocuğunuza direkt güneş ışığı gelebilecek yerlere mutlaka birer güneşlik takın.
Çocuğunuzu arka tarafta çocuk koltuğuna oturtun ve kemerini bağlayın. (Unutmayın 13 kg’dan hafif çocuklar için bebek koltuğu, 9 – 18 kg arasındaki çocuklar için çocuk araç koltuğu ve 15 kg’dan ağır çocuklar için araç içi yükseltici koltuk önerilmektedir.)
Mümkünse arka koltuğa çocuğunuzun yanına bir de yetişkin otursun. (Hem daha iyi gözlem hem de ihtiyaçların etkin şekilde karşılanması açısından bu oldukça önemli. Unutmayın 100 km/saat hızla giden bir araç saniyede 30 metre yol alır ve çocuklara bakmak için arka koltuğa dönerek kaybedilecek 3 saniyelik bir zaman dilimi 100 metrelik bir yolun sürücü tarafından görülemeyeceği anlamına gelir.)
Arabada tam donanımlı ve içindekilerin hiçbirinin son kullanma tarihi geçmemiş olan bir ilk yardım çantası ve kazalara karşı acil durum kiti bulundurun.
Aracın ısısı ve hava durumu
Düzenli olarak mola verin ve dışarı çıkıp hareket edin. Bu molaları arabanın içindeki havayı tazelemek için de bir fırsat olarak kullanın. Molalarda asla ve asla çocuğunuzu arabada tek başına bırakmayın. Mümkünse mola yapacağınız yerleri önceden belirleyin ve çocuklu bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak ve temiz yerler seçmeye özen gösterin.
Park halindeyken ve molalarda metal aksamlardan dolayı bazı çocuk koltuklarının çok ısınarak cildin yanmasına sebep olabiliyor. Bu ihtimale karşı çocuk koltuğunun üzerini örtmeyi unutmayın.
Aracın içinin 22 dereceden daha sıcak olmamasına özen gösterin. Havanın soğuk olma riski varsa da mutlaka bir battaniye ve yedek kazak bulundurun. Camları karşılıklı açmayın ve çocuklarınızı cereyanda bırakmamaya özen gösterin. Klima kullanıyorsanız doğrudan çocuğunuzun üstüne üflememesine dikkat edin.
Ve çocuğunuza ve birbirinize sabır ve sevgi ile yaklaşmayı unutmayın:-) Şimdiden iyi yolculuklar dileriz.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu