Kidokit Logo

Hamilelikte beslenme ile ilgili hatalar ve yanlışlar

Hamilelikte beslenme

Önemli Noktalar

Anne adayları en çok dikkat ettikleri hamilelikte beslenme konusunda bile birçok yanlış bilgiye sahipler.

Hamilelikte beslenme ile alakalı bu yanlış bilgiler hem anne adayının yaşamını zorlaştırıyor. Hem de ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe, anne adaylarının en sık yaptığı beslenme yanlışlarını şöyle özetledi (Dergi Röportajı).

Zorla da olsa yemeliyim!

İlk 3 aylık dönemde bebeğin organları oluşacağı için anne adaylarının canları çekmese de zorla yemek yemesi gerektiği inancı yaygındır. Halbuki bu 3 aylık süreç, bebeğin beslenme ihtiyacının minimal olduğu bir dönemdir. Bu dönemde kendini aşırı zorlayan anne adayları hariç, çoğu anne adayı bulantı ve isteksizlik nedeniyle iyi beslenemez. Ve bu dönemi kilo almadan bitirirler.

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde bebeğin günlük ihtiyacı çok az olduğundan hastanede tedavi gerektirecek özel beslenme bozukluğu dururumları hariç, bebeğin az beslenmeden etkilenmesi mümkün değildir.

Vitamin takviyesi doğal beslenmenin yerini tutar! 

Hiçbir besin takviyesi veya vitamin desteği doğal beslenmenin yerini tutamaz ve aynı etkiyi yaratmaz. Şu anda bizim bildiğimiz ve suni olarak elde edilerek kullanıma sunulan vitamin ve diğer maddeler yanında henüz varlığından haberdar olmadığımız yüzlerce madde ve vitamin bulunduğunu tahmin ediyoruz. Anne sütünün asla taklit edilememesi gibi hiçbir madde  vücudumuzda besin maddelerinin yarattığı etkiyi yaratmaz. O nedenle hamilelik döneminde vitamin takviyesi alsak da iyi beslenme alışkanlıklarımızı sürdürmeliyiz.

Sıvı ihtiyacı meyve sularıyla karşılanır! 

Sık yapılan hatalardandır. Sıvı tüketimini arttırmanın en iyi yolu daha fazla su içmektir. Piyasada satılan ve içinde katkı maddeleri bolca olan meyve suları başta olmak üzere kendimizin hazırladığı sıkma meyve suları da bol kalori içerirler. Günlük kalori alımını gereksiz yere arttırırlar. Meyve suyu içmek de meyve yemenin yerine geçmez. Zira meyve yendiği de alınan lif maddeleri bağırsakların çalışmasına da yardımcı olurlar. Bu yüzden hamileliğiniz süresince meyveleri taze olarak tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin.

Süt içemeyen anne adayları kalsiyum takviyesi almalıdır!

Süt içemeyen anne adayları için en iyi kalsiyum kaynakları süt ürünleridir. Yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, peynir, dondurma bolca kalsiyum içerir. Bunun yanında doğada kalsiyumun birincil kaynağının koyu yeşil yapraklı sebzeler olduğunu hatırlatmak gerekir. Dolayısıyla, kalsiyum takviyesinden ziyade bu gıdaları tüketmelerini öneririz.

Hamilelikte beslenmeyle bebeğin erişkinlik yaşamı arasındaki bağlantı

Yapılan çalışmalarda hamilelik döneminde Omega 3 tüketimi ile bebeğin zekası, göz ve sinir sistemi sağlığı arasında ömür boyu süren bir bağlantı olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında doğal ve iyi beslenme, bebeğin ileride şeker hastalığına yakalanma riskini bile azaltabilir.

Aynca hamilelik döneminde bebeğin annesinden aldığı besin maddeleriyle, ilerleyen yaşamındaki bedensel ve ruhsal sağlığı arasında birçok bağlantı olabileceği görülmüştür.

Anne adayının aşırı kilo alımı yanlış beslenmesiyle ilgilidir

Bazı anne adayları günlük kalorilerini hesaplayarak gıda tüketmelerine rağmen yine de kilo aldıklarını ifade ederler. Bunun nedeni bazı anne adaylarının vücutlarında ödem oluşma eğiliminin daha fazla olmasındandır. Tuz tüketimini kısıtlamak ve su tüketimini arttırmak (azaltmak değil) yapılabilecek en iyi şeydir. Bu yüzden her kilo alımı beslenmeye bağlanmamalıdır.

Hamilelikteki diş ve diş eti sorunları flor maddesinin yetersizliğiyle ilgilidir!

Özellikle hamilelik döneminde diş etinde şişmelere ve kanamalara sıklıkla rastlanır. Bunların flor maddesiyle ilgili olduğu düşünülür. Günümüzde eskiden yapılan uygulamanın aksine, anne adaylarına rutin flor takviyesi almasını gerekli görmüyoruz. Diş eti ve diş sorunları daha çok hamileliğin yarattığı doğal değişikliklerle ilgilidir.

Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Mutlu Aile Tablosu

Kamera analojisi ve emici zihinler

Önemli Noktalar Bebeğiniz sizinle daha fazla iletişime geçtikçe ve algıları güçlendikçe çevresindeki tüm olanları, hareketleri, konuşulanı, tattıklarını, vücut dilini adeta bir sünger gibi emmesine “Kamera

Masaj yapılan bebek

Adım adım masaj aşamaları

 Bebeğinizin vücudunda her bölge için farklı tür bir masaj vardır. Yüz masajı  Parmaklar bebeğin alnının ortasına koyulup oradan şakaklara doğru masaj yapın.  Göz kapaklarını şakaklara

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Hangi yaşta, ne kadar uyku?

Önemli Noktalar Yenidoğan bir bebeğin 16-20 saat arası uyuduğu ve uykunun geceye ve gündüze eşit dağıldığı bilinmektedir. Bebek 8-12 haftalık olduğunda uyku geceye yoğunlaşmaya başlar.

Kaşık kukla yapımı

Evde kaşık-kukla yapmak için videomuzu izleyip, yaptığınız kaşık-kuklalarla çocuğunuzun sosyo-duygusal, ince motor gelişimine katkıda bulunursunuz.

Telefon Kullanan Bebek

Dijital dünya ve çocuklarımız

Önemli Noktalar Dijital dünya artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, ancak çocukları dijital dünyadan ayrı tutmak gittikçe zorlaşıyor. 0-6 yaş, çocukların somut materyalleri 3-boyutlu halleriyle dokunarak

Ağlayan bebek ve annesi

Hassas (kritik) dönemler

Önemli Noktalar Doğumdan 6 yaşına kadarki dönemde, çocuklarımızın belli bir konuya ilgileri önemli ölçüde artar ve şayet bu ilgi ve hevesleri yeterince beslenilirse elimizde harika

Matematik oyunları

Matematik öğrenmeye ne zaman başlarız?

3 yaşına yaklaştığında çocuğunuz artık sayı saymak gibi temel matematik yeteneklerini kazanmaya başlayacaktır. Genelde 2 yaşında çocuklar 2’ye, 3 yaşında ise 3’e kadar anlamını bilerek

Çalışan Anne

Çalışan anne misiniz? Size bazı önerilerimiz var!

Önemli Noktalar Çalışan anneler çocukları ile yeteri kadar vakit geçiremedikleri için endişeli olmaları gayet normaldir. Sosyalleşerek, etkinlikler yaparak, ailece oyunlar oynayarak vb. yükünüzü hafifletebilirsiniz. Çocuklarınızla

17. Hafta Hamilelik

17. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 17. hafta dönemine girdiniz. Rahiminiz göbek deliği seviyesine ulaşmak üzere ve bunu elinizle hissersiniz. Bebeğiniz bu haftadan itibaren

İyi olma sanatı

İyi olma sanatı

Önemli Noktalar Dr. Dráuzio Varella hasta olmamanın sırlarını ve sağlıklı beden, zihin ve ruh bütünlüğü için öneriler vermektedir. Saklanan veya baskılanan heyecan ve duygular gastrit,

Kidokit yazısı

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR KODU TARATIN. UYGULAMAYI HEMEN İNDİRİN

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!