Kidokit Logo

Normal doğum için nefes egzersizleri

Normal Doğum Anı

Önemli Noktalar

 

İlk olarak normal doğum esnasında “ıkınırken” güçlü bir nefese ve güçlü karın kaslarına ihtiyaç duyacaksınız.

Aşağıdaki yazıda kasılmalar esnasında bebeğinize maksimum oksijen gitmesi için yapmanız gerekenleri bulacaksınız.

Doğum eyleminde uygulayacağınız doğru nefes alma-verme tekniklerini gebelik döneminizde ne kadar sık uygularsanız bu teknikleri o kadar iyi öğrenirsiniz.

Öncelikle doğumda doğru nefes alıp verme iki açıdan önemlidir: 

Doğum eyleminde belli aralıklarla gelen uterus kasılmaları esnasında bebeğinize giden kan akımı nispi olarak azalır. Hatta bu fizyolojik, yani normal bir durumdur. Siz bu esnada derin bir nefes aldığınızda kanınıza normal bir nefeste geçtiğinden daha fazla oksijen geçer.  Bununla birlikte bu ek oksijen kasılmalar esnasında bebeğinizin oksijensiz kalmasını önler.

Ayrıca doğru nefes alıp vermenin diğer bir önemi de şudur: kasılmalar esnasında duyacağınız muhtemel ağrı, zihinsel olarak daha çok doğru nefes alıp vermeye odaklanmış olmanız nedeniyle daha hafif olarak algılanacaktır.

Alıştırmalar
1-Gevşeme: 

Öncelikle yere yatın ve dizlerinizi bükün. Vücudunuzdaki bütün kasları bilinçli bir şekilde teker teker gevşetin. Ancak bunun ne kadar zor olduğunu denedikçe göreceksiniz. Hatta tüm kaslarınızı gevşettiğinizi düşündüğünüzde bile tekrar yaptığınız bir kontrolde bazı kaslarınızın halen kasılı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca tümüyle gevşemiş olmaya özen gösterin.

2-Derin nefes alma-verme: 

Artık tümüyle gevşediğinizden eminseniz sanki 45-50 saniye süren bir kasılmanız varmış gibi hissetmeye çalışın. Burnunuzdan (eğer burun tıkanıklığınız varsa ağzınızdan) içinize mümkün olduğunca ve yavaş yavaş derin bir nefes çekin. Bu nefesi yine yavaş yavaş ağzınızdan dışarı verin. Bu esnada bütün kaslarınızın gevşek olduğunu tekrar kontrol edin. Kafanızda canlandırdığınız kasılmalar devam ettikçe bu işleme devam edin.

Dikkat: Nefes alıp verme işlemini çok hızlı yaparsanız, kanınızdaki karbondioksit hızlı bir şekilde azalabilir. Bu da geçici bilinç kaybına kadar gidebilen durumlara yol açabilir.

Bu nedenle derin nefes alma işlemini yavaş yavaş uygulayın. 45-50 saniye süren bir kasılmada 5-7 adet nefes alma-verme uygundur.

Karından nefes alma tekniği: 

Öncelikle bu egzersiz karın kaslarınızın gevşemesine yardımcıdır ve kasılı kasların uterus üzerine baskı yapmasını engeller:

Yere uzanın ve ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin.

Derin bir nefes alarak karnınızın “şişmesini” sağlayın.  Bununla birlikte içinizden beşe kadar saydığınız sürede bu pozisyonu koruyun.

Son olarak nefesi ağzınızdan verin ve bu işlemi 4-5 kez tekrarlayın.

Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

11. Hafta Hamilelik

11. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 11. hafta dönemine girdiniz. Bel ağrısı şikayetleri yaşıyor musunuz? Gebelikte bel ağrısının en önemli nedenlerinden biri belinizi yanlış

36. Hafta Hamilelik

Artık gebelikte 36. hafta dönemine girdiniz. Bu haftadan itibaren gebelik muayenelerine muhtemelen haftalık olarak çağırılacaksınız. Gebelik sürenizin tamamlanmasına yaklaşık dört hafta kaldı ve içinizi bir

37. Hafta Hamilelik

Artık gebelikte 37. hafta dönemine girdiniz. Bu haftadan itibaren ev işlerinden de izne ayrılın. Eşiniz ve yakınlarınız tüm ev işi görevlerini seve seve sizin yerinize

Öfke nöbeti yaşayan ağlayan çocuk

Çocuklar neden öfke nöbeti geçirir?

Önemli Noktalar Öfke nöbeti, duygusal bağlamda yaz yağmuruna benzer, aniden gelir ve bazen çok şiddetlenir. 1 ve 3 yaş arası çocuklar, öfke nöbetlerine çok yatkındır.

38. Hafta Hamilelik

Artık gebelikte 38. hafta dönemine girdiniz. Evet, artık sınıra girmek üzeresiniz. Doğumların %75’i 38-42. gebelik haftaları arasında gerçekleşir. Yaklaşık %5 anne adayında doğum eylemi 42.

Meyve-sebze ve Bebek

Gökkuşağı beslenmenin önemi…

Önemli Noktalar Gökkuşağı beslenme ismi, farklı renkteki besinlerin tüketilmesi ile olan ilişkiden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda gökkuşağı beslenme ile amaç bu renkleri yeteri kadar kullanmaları ve yeterli

Ağzından harfler dökülen çocuk

3 aşamalı dil çalışması

Önemli Noktalar Çocuklarınızın dil gelişimine destek olmak istiyorsanız onlarla bol bol konuşun. Cümlelerinizi başta sadece özne-yüklem olarak kurun. Çocuğunuz dil gelişiminde mesafe aldıkça cümleleri biraz

Nesne sürekliliği oyuncağı yapımı

Nesne sürekliliği, bebeğin görüş alanı dışında bulunan nesnelerin de, hala var olduğunu kavraması durumudur. Bebeğin hafızası ile ilgili bir durumdur. Nesne Sürekliliği Gelişimi: 6-9 aylık

Matematik oyunları

Matematik öğrenmeye ne zaman başlarız?

3 yaşına yaklaştığında çocuğunuz artık sayı saymak gibi temel matematik yeteneklerini kazanmaya başlayacaktır. Genelde 2 yaşında çocuklar 2’ye, 3 yaşında ise 3’e kadar anlamını bilerek

Dinleme ağlayan çocuk ve anne

Çocuklarda dinleme becerisi nasıl geliştirilir?

Özellikle 2-3 yaş döneminin özelliklerini ve birçok anne babanın çocuklarının onları dinlememesinden doğan zorlanmalarını diğer uzman yazılarımızda da sık sık paylaşıyoruz. Bu dönem çocuklarınızın sizi

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!