Kidokit Logo

8. Hafta Hamilelik

8. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

8. hafta döneminde rahiminiz artık bir portakal büyüklüğüne erişmiş durumda.

Yandaki resimde rahim ile çevre organlarınız arasındaki komşuluğu görüyorsunuz.

Rahiminiz gördüğünüz gibi mesanenin üzerine yatmış durumda. Bu nedenle sık idrar çıkma şikayeti yaşamaya devam ediyorsunuz. İlerleyen haftalarda rahim büyüdükçe mesanenin üzerinden kalkacak. Ancak üçüncü trimesterden sonra büyümesiyle yerçekimi yönünde tekrar mesaneniz üzerine “yatacaktır”.

Gebelik hormonlarınızın etkisiyle bu haftalarda çeşitli cilt problemleri yaşarsınız. Bazı anne adayları ergenlik dönemindeki sivilcelerinin geri döndüğünü görüp şaşırır.

Gebelikte cildin yağ salgısı arttığından cildiniz sivilce oluşumuna elverişli hale gelmiştir. Endişelenmeyin. Bu cilt değişiklikleri sıklıkla birinci trimesterden sonra kaybolur. Çok ender durumlarda ise bu değişiklikler tüm gebelik boyunca devam eder.


Dikkat:

  • Folik asit takviyesi almaya devam ediyorsanız bu haftadan itibaren bu takviyenin artık gerekli olmadığını bilin. Folik asit, doktorunuz tarafından size nöral tüp adı verilen yapının oluşmasına takviye amacıyla verilmiştir. Bebeğin beyin ve omuriliğinin yerleştiği kemik kanal, yani nöral tüp bu haftada çoktan gelişimini tamamlamıştır.
  • Bu hafta içinde bebeğin yerleştiği rahim iç tabakasının gelişimi ve idamesinden sorumlu olan hormonun üretim işlevi yumurtalık dokusundan plasenta adı verilen yapıya devredilecektir. Bu devir esnasında bazı anne adaylarında az miktarda lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir (“plasental shift”, yani “devir teslim” kanaması).
  • Yine çok ilginç bir şekilde rahminiz gebelik öncesi dönemin alışkanlıklarını sürdürerek bu hafta içinde, tam adet kanamanıza denk gelen günlerde, adet sancılarına benzer kramp tarzı ağrılar oluşmasına ve hatta bazen kanama bile görmenize neden olur. Rahimin bu “programlı davranışı” %20 anne adayının bu kramplar nedeniyle endişelenmesine neden olmaktadır. Gerçekte gebelik devam etmekte, rahim ise sanki adet kanaması olacakmışçasına kurulu bir saat gibi zamanı geldiğinde kasılmaktadır. Bu durum önümüzdeki aydan itibaren büyük olasılıkla normale dönecek olsa bile çok az anne adayında her ay belli zamanlarda kramp tarzı sancılar devam edebilir.
  • Bu haftalarda uykuya aşırı eğilim, yorgunluk hissi, unutkanlık, göğüslerde dolgunluk, sık idrara çıkma, karnın adeta “davul gibi şişmesi” gibi belirtilerin olması tümüyle normaldir.
  • Bazı anne adayları da hiç bir değişiklik hissetmediklerinden bebeklerinin sağlığı ile ilgili endişe duyarlar. Gerçekte ise anne adaylarının yaklaşık %20 kadarı bebekleri sağlıklı gelişmesine rağmen gebeliklerini bu şekilde sürdürürler.

8. HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Yukarıda üstteki resim bebeğinizin bu haftadaki durumunu şematik olarak göstermektedir. Resimde rahim ağzı tıkacının bebeğinizi dış ortamdan nasıl koruduğuna dikkat ediniz. 

Bu tıkaç doğuma yakın rahimağzının açılmasıyla birlikte atılacak ve halk arasında “nişan gelmesi” adı verilen durumu oluşturacaktır.


Bebeğinizin boyu ikinci resimde gördüğünüz gibi bu haftada yaklaşık 15 milimetre ve yaklaşık 2 gram ağırlığında!

İlk vücut hareketleri de geçen haftanın ortasına doğru başladı. Hatta bebeğiniz kollarını dirseklerinden bükebiliyor.

Gelecek hafta diz eklemi, el ve ayak bilekleri de hareketine başlayacak. Ancak bu hareketleri siz ilk gebeliğiniz ise 22. hafta civarında hissedeceksiniz.

Bebeğinizin dil ve dudaklarının oluşumu bu haftanın sonunda tamamlanacak. Diş ve damak yapısı da bu haftanın sonunda oluşmaya başlıyor. Lens (mercek), bağırsaklar, pankreas ve bronşlar da yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başladı.

Akciğerler bu hafta içinde gelişimini hızlandıracak, ancak bu yapıların tamamlanması 34. haftanın sonlarını bulacak.

Bebeğinizin iskelet dokusu taslak olarak çoktan hazır bile. Kıkırdak şeklinde olan bu kemik taslakları gelecek haftalardan itibaren kemikleşmeye başlayacak. El ve ayak parmakları tümüyle oluşmuş olmakla birlikte henüz perdelerle birbirlerine bitişikler.


Bu gebelik haftasında yapılan bir ultrasonda bebeğinizin kalp atışlarını (gördüğünüz gibi oldukça hızlı!) net olarak izleyebilirsiniz.

Ayrıca yandaki resimde görüldüğü gibi kol ve bacak taslakları, gözlerin yeri da ultrasonografik olarak gözlenmeye başlamıştır.

Eğer şanslıysanız bu hafta ultrasonda bebeğinizin kol-bacak hareketlerini bile görebilirsiniz.

 

Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Ağlayan bebeği rahatlatmaya çalışan anne

Ayrılık kaygısı

Önemli Noktalar Çocukların bütün ağlamaları, ayrılmamak için size yapışmaları, davranış bozukluğunun işareti değil, büyüyen çocuğunuzun doğal gelişiminin bir parçasıdır. Bu dönemdeki çocuk annesinin yanındayken kendini

Yaşama sanatında ustalaşmak

Yaşama sanatında ustalaşmak

Önemli Noktalar “Nasıl başarılı ve mutlu olunur?” en çok karşılaşan sorulardan biridir. Mutluluk ve başarı durduk yere bize gelmez, bizim onları sağlamak için üstümüze düşenleri

Yemek Yiyen Bebek

İlk yemek ne zaman verilmelidir?

Önemli Noktalar Çocuk kendi başına oturabildiğinde,çocuk ortamda hareket edebildiğinde,demir rezervi bittiğinde, dişleri çıkmayı başladığında, çocuk ellerini kontrol ettiğinde, çocuk çevresine daha fazla ilgi gösterdiğinde ve

Kaykay yapan çocuk

Çocuklarda özgüven gelişimi

Epeyce bir haftadır yazılarımızda çocuklara belli değerleri kazandırma üzerine konulara odaklanıyoruz. Çocukları hızla değişen yeni çağda başarıya götürecek özellikler, bu değerlere sahip olmaları diye düşünüyoruz.

İyi vakit geçiren aile tablosu

İlişkinize yaratıcılık katın!

Çocuklarımız büyürken sizlere yol arkadaşlığı yapmayı çok önemsiyoruz. Ve biliyoruz ki bir çocuğun üçüncü ebeveyni de aslında anne babasının ilişkisidir. İstedik ki siz ebeveynlik rolünüzü

Emekleyen bebek

0-6 yaş neden önemli?

0-6 yaş neden önemli? Beyin gelişiminin 5 yaşından önce %90’ı, 5 yaşından sonra ise sadece %10’u gerçekleşir, dolayısıyla bu süreç çocuğunuzun gelişimi için çok kritiktir.

Sinem Özen Canbolat

Sinem Özen Canbolat – Uzm. Gelişim Psikoloğu

Sinem Özen Canbolat İlk olarak 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı’nı bağlanma üzerine yazdığı tezle tamamladı. Bunun yanında özel bir aile danışmanlık

Kidokit yazısı

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR KODU TARATIN. UYGULAMAYI HEMEN İNDİRİN

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!