9. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
Özellikle iş yerinizde bilgisayar kullanıyorsanız, “bilgisayar ışınlarının” bebeğiniz üzerinde olumsuz etkiler yaratmasından endişe duyuyor olmalısınız.
Öncelikle korkmayın, bilgisayarlar ve monitörlerin iyonize edici (“canlı dokuya zarar verici”) özellikleri bulunmaz.
Ayrıca göğüslerinizdeki dolgunluk ve hassasiyet bu gebelik haftasında (9. Hafta) biraz daha artmış olmalı. Daha önce de belirtildiği gibi göğüslerinizi alttan iyi destekleyen bir sütyen kullanmalısınız. Ayrıca artan gebelik hormonlarıyla mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler bu haftada ortaya çıkar. Bu nedenle midenizin hiçbir zaman aşırı dolmaması gerekir. Ayrıca mide yanması yapan yiyeceklerden (bu yiyecekler kişiden kişiye değişir) uzak durmalısınız. Şikayetleriniz şiddetliyse veya aldığınız önlemlere cevap vermiyorsa doktor önerisine göre bazı ilaçlar kullanmalısınız.
Ultrasonografi ile gebelik haftası belirlenmesi
Gebeliğin İlk 13 haftalık döneminde ultrasonografi ölçümlerinde bebeğinizin baş-popo mesafesi (CRL=crown-rump length), yani oturma boyu ölçülür. Bu ölçüm ultrasonografi cihazı içindeki yüklü verilere göre otomatik olarak gebelik haftasına dönüştürülür. CRL oldukça hassas bir ölçümdür ve bu ölçümünün yanılma payı yalnızca +/- 3- 4 gündür. Bu nedenle yapılan ölçümde çıkan gebelik haftası sizin Son Adet Tarihinize göre yapılan hesaplamayla uyuşmadığında CRL ölçümü gerçek gebelik haftası olarak kabul edilir.
Bu uyuşmazlığın nedeni Son Adet Tarihinizi (SAT) hatırlayamamanız veya yanlış hatırlamanızdır. Bunun yanında gerçekte yumurtlamanız adet döngünüzün 14. gününden daha farklı bir gününde (daha geç veya ender olarak daha erken) olmuş olur.
CRL ölçümü tüm ırksal ve kalıtsal özellikleri gözardı eden bir incelemedir. Bebek bu incelemede sizin sandığınızdan daha büyük çıktığında bu bebeğin “iri” olacağından daha çok gebelik haftanızın Son Adet Tarihinize göre hesaplandığında yanlış olduğunu gösterir.
20. haftaya kadar yapılan ultrasonografi ölçümlerinde aynı haftalardaki tüm bebekler birbirlerine yakın büyüklük ve ölçümlere sahiptir. 20. haftadan itibaren ırksal, kalıtsal ve anne adayına ait özellikler devreye girmeye başlar. Ve aynı haftada bulunan bebekler arasında kilo ve boy farklılıkları belirginleşmeye başlar. Bu nedenle gebeliğin ikinci yarısında yapılan ölçümler gerçek gebelik haftasını belirleme yetisinden giderek uzaklaşır.
Yaklaşık 100 anne adayından 15’inde SAT’a göre hesaplanan gebelik haftasının CRL ölçümüne göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme (“düzeltilmiş gebelik haftası”) ileriki gebelik haftalarında bebeğin gerçek haftasının bilinmesi açısından son derece önemlidir.
Bu hafta (veya geçmiş veya gelecek birkaç hafta içinde) doktorunuz size yeni bir Muhtemel Doğum Tarihi belirlerse (belirlemişse) şaşırmayın.
9. HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
Üst tarafta bu haftanın başında baş-popo mesafesi 25 milimetre olan bir bebeği, en alttaki resimde ise bebeğin bu haftadaki 3 boyutlu ultrasonografi görüntüsünü (© Dr. Kağan Kocatepe) görmektesiniz.
Bu haftada bebeğinizin yüz yapısında önemli değişiklikler var. Dudaklar ve gözler giderek gelişimini sürdürüyor ve ağız açıp kapama hareketleri de başladı. Gözler bu hafta da adeta bir balık gibi yüzün yanlarında yer alırlarken, orta hatta hızla yaklaşıyorlar. Bağırsaklar önceleri kordon içindeyken, karın içinde kendileri için oluşturulan boşluğa doğru ilerlemeye başladılar.
Gebelik ve Laboratuvar İncelemeleri
Gebelik döneminde anne adayında çıkan değişiklikler laboratuvar testlerine de yansır test sonuçları “anormal” çıkar. Laboratuvar sonuç sayfalarında yer alan “normal değerler” gebelik olmayan dönemler için geçerlidir. Gebelik söz konusu olduğunda tetkikler bu gerçek göz önünde bulundurularak yorumlanır. Bazı anne adayları laboratuvarda çalışan yakınlarının iyi niyetinin gazabına uğrar. Ve “nasılolsa kan alındı, hepsine bakılıversin” diye gereksiz testlere tabi tutulurlar. Tam kan sayımında lökosit sayısının yüksek çıkması, kolesterol seviyesinin “fırlaması”, sedimentasyonun yüksek gelmesi, tiroid hormon seviyelerinin normal sınırlar dışında yer alması anne adayını gereksiz yere korkutur. Doktorunuz hangi tetkikleri istediyse onları yaptırın, daha fazlasını değil…
Hamilelik günlüğü tutmaya başladıysanız doktorunuzdan alacağınız ultrason resimlerini de bu günlüğe ekleyin. Bu resimler zamana dayanıklı değildirler ve bunları en iyi muhafaza etme yolu resim albümlerine yerleştirmektir. Açıkta bırakıldığında bir süre sonra sararırlar. Ayrıca diğer bir yol bu resimlerin görüntülerini alarak cep telefonunuza kaydetmektir. Son olarak bazı doktorlar ultrasonografi incelemesini tümüyle DVD’ye de kaydedilmektedir.
Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.