17. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
Artık gebelikte 17. hafta dönemine girdiniz. Rahiminiz göbek deliği seviyesine ulaşmak üzere ve bunu elinizle hissersiniz. Bebeğiniz bu haftadan itibaren önceki haftalara göre daha hızlı kilo almaya ve gelişmeye başlar. Bu nedenle siz de biraz daha hızlı kilo almaya başlayacaksınız. Bu döneme kadar anne adayları ortalama ortalama olarak 2.5-5 kilo alırlar.
Bazı anne adaylarının “karınları” kendi “haftadaşlarına” göre daha büyük olur. Bunun en muhtemel nedeni bağırsaklar içinde biriken gazdır. “Karnı” daha küçük gösteren anne adaylarında ise muhtemel neden karın ciltlerinin sıkı olmasıdır.
Bu hafta veya en geç 18. haftanın sonuna kadar dörtlü test (veya üçlü test) incelemenizi yaptırmalısınız. Bazı laboratuvarlar kullandıkları bilgisayar programlarının yardımıyla üçlü test değerlendirmesini 20. hafta ve hatta sonrasına kadar yapsalar bile risk belirlemesinin daha erken yapılmasında fayda vardır.
Bazı doktorlar 11-14 testi (İkili Test) yapıldığında üçlü test yapılmasını gerekli görmezken, diğerleri hem 11-14 testi, hem de dörtlü test (veya üçlü test) yapılmasını önerirler.
Bir kaç doktor ise 11-14 testinin yapılması sonrası üçlü test uygulanmayacaksa gebelik takibinde nöral tüp defekti (NTD) riskini belirlemek için yıllardan beri kullanılagelen alfafetoprotein (AFP) ölçümü yapılmasını önerirler.
Çoğu doktorsa detaylı yapılan ultrasonografide NTD tanısı mümkün olduğundan bu amaçla üçlü test yapılmasını istemez.
Anne adayının kanında bebeğin kromozomlarını inceleyen fetal DNA testi giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle kromozom bozukluğu olan bebek doğurma açısından nispeten daha yüksek riske sahip anne adaylarına (ileri yaşlarda olan anne adayları veya daha önceden kromozom bozukluğu olan bebek sorunu yaşamış anne adayları gibi) ikili test, üçlü test veya dörtlü test yapmak yerine direkt olarak bu testin yapılması önerilir.
Doktorunuz hangi yaklaşımı uyguluyorsa ve size ne önermişse siz de ona uyun.
Amniyosentez Nedir?
Çeşitli nedenlerle (bebekte yapısal kusurlar, fetal DNA testinde sorun gibi) Down sendromu ve diğer kromozom bozukluklarının araştırılması gerekli olduğunda (ultrasonografide çeşitli bulguların saptanması, daha önce kromozom bozukluğu olan bebek doğurmuş olmak gibi) anne adaylarına 16-18. gebelik haftaları arasında amniyosentez önerilir. Bu, bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan bir enjektör yardımıyla bir örnek alınması işlemidir. Bu sıvıda bebeğinize ait olan hücreler ve diğer bazı maddeler incelenerek kesin tanı konur.
Vajinal akıntı sorunu
Vajina sürekli yenilenen bir dokudur ve eski dokular akıntı şeklinde atılır. Bu akıntı bazı kadınlarda çok az iken, bazılarında günlük ped kullanılmasını gerektirecek kadar fazla olmaktadır.
Vajinanın doğal olan akıntısı beyaz-sarı renktedir, genellikle kokusuzdur, beraberinde idrar yaparken yanma/ağrı/kaşıntı gibi belirtiler yoktur.
Gebelik döneminde bazı kadınlarda vajinal akıntıda bir artış olur. Akıntınız yukarıdaki özellikleri taşıyorsa bu, fizyolojik bir akıntıdır ve size ve bebeğinize zarar vermez. Koyu kıvamlı, yeşil, kahve renkli, beraberinde ağrı, yanma, kaşıntı gibi belirtiler olan akıntılar ise kanamaya, bir enfeksiyona veya rahim ağzında bir soruna işaret ederler ve mutlaka doktor değerlendirmesi gerektirirler.
“Su gibi bir akıntı” ise genellikle gebeliğin sonlarına doğru görülen bir belirtidir.
Bu tür bir akıntı bebeğin başının idrar torbasına yaptığı baskı sonucu istemsiz bir idrar kaçırma olmaktadır. Aynı şekilde gebelik kesesinin herhangi bir nedene bağlı yırtılması sonucunda amniyos sıvısı boşalması yani “su gelmesi” olur.
Bu haftalarda çok çok ender görülen, ancak konumuz akıntı olduğu için burada anlatılmış olan bu “suların erken gelmesi” durumu mutlaka doktora başvurmayı gerektirir.
17. HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
Bebeğin cilt altı yağ depoları bu gebelik haftasından itibaren hızla artmaya başlar. Bebek ve plasenta bu haftada yaklaşık aynı boyutlardadır. Ufacık kalp günde 30 litre kan pompalar.
Yandaki resimde ilk görüntü 17. gebelik haftasında bir bebeğin ayağını, ikinci görüntü ise yüz profilini belirgin olarak göstermektedir.
Bebeğinizin emme, yutma ve göz kırpma refleksleri de bu gebelik haftalarında ortaya çıkar. Bu haftadan itibaren bebeğinizin kemiklerinde kalsiyum depolanma işlemi hızlanır. Bu nedenle kalsiyum içeren gıdaları bolca tüketmeniz son derece önemlidir.
Bebeğiniz asla kalsiyumsuz kalmaz, ancak siz yeterince kalsiyum almazsanız kemiklerinizdeki depolarınız azalır.
Kalsiyum almanın en iyi yolu ilaç şeklindeki kalsiyum takviyesi değil, doğal besinlerdir. Kalsiyumdan zengin besinler doğanın lütfu olarak beraberinde bu kalsiyumun iyi emilmesini sağlayacak maddeleri de içerirler!
Gebelik ve cilt çatlakları
Gebelikte vücudun belli bölgelerinde cildin hızlı genişlemesiyle, kalıtsal olarak yatkın olan anne adaylarında çatlaklar oluşur. Çatlaklar özellikle karın bölgesinde oluşurlar. Ancak meme dokusunun ve basenlerin genişlemesi göğüs bölgesinde, kalçalarda çatlakların ortaya çıkmasına neden olur. Çatlaklar kalıcıdır ve tedavi yöntemlerinin başarı şansı yüksek değildir. Çatlak önleyici kremler, badem yağı gibi nemlendiriciler cildinizin genişlemeye dayanıklılığını artırarak çatlak oluşumunu azaltır. Hatta hiç oluşmamasını sağlar. Bu ürünleri bu haftalardan itibaren düzenli olarak çatlak oluşma riski yüksek bölgelere tatbik etmenizde fayda vardır. Bunun yanında bol sıvı almak, antioksidan maddeleri bol miktarda içerir. Hatta sebze-meyve tüketimine özen göstermek, düzenli egzersiz yapmak, uygun kilo almak çatlakları önlemede faydalı olurlar. Bazı anne adaylarında hiç bir önlem almamış olmalarına rağmen hiç çatlak ortaya çıkmazken, bazılarında maalesef tüm önlemlere rağmen yaygın çatlaklar ortaya çıkmaktadır. Bu cildin yapısıyla ilgili bir durumdur.
Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.