Önemli Noktalar
- Bebeğinizin emmeye başlaması için çoğu zaman tek yapmanız gereken bebeğinizi rahat emzirme pozisyonunda tutmaktır.
- Bebeğiniz memeye kenetlendiğinde sadece göğüs ucunuzu değil areolanın büyük kısmını ağzını dolduracak şekilde emmesi gerekmektedir.
- Eğer canınız yanıyorsa, serçe parmağınızı nazikçe bebeğinizin ağzının kenarına koyup emzirmeyi kesin ve tekrar deneyin.
- İdeal olarak, yenidoğanlar ilk başta günde ortalama 8-10 kere beslenmelidir, ancak çoğunlukla uykulu halde olacaklarından teşvik edilmeye ihtiyaç duyabilirler.
İlk olarak emzirme sürecine başlamadan önce okumanızı önereceğimiz yazımızı Ayşe Öner hazırladı…
Çoğu zaman tek yapmanız gereken bebeğinizi rahat emzirme pozisyonunda tutmaktır. Böylece bebeğiniz emmeye başlayacaktır. Ancak bebeğiniz memeye kenetlendiğinde sadece göğüs ucunuzu değil areolanın (göğüs ucu çevresindeki koyu renk bölge) büyük kısmını ağzını dolduracak şekilde emmesi gerekmektedir. Bir sıkıntınız olmazsa bebeğinizin sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer zorluk çekerseniz, bir sonraki kısımda yer alan ufak ipuçları ve resimlerden fikir alabilirsiniz. Lakin canınız yanıyorsa, serçe parmağınızı nazikçe bebeğinizin ağzının kenarına koyup emzirmeyi kesin ve tekrar deneyin. Bununla birlikte ilk emzirme süresinde, bazı bebekler 5 dakika sonra bırakırken, bazıları da uzun süre ara vermeden devam edebilirler.
Tüm bebekler farklıdır. Ancak bebeğiniz sadece 5 dakika sonra emmeyi bırakırsa, bebeğinizin yeniden göğsünüzü kavramak isteyip istemediğine bakın ve biraz daha emzirin. Bu aşamada bebeğinizin sizi yönlendirmesine izin verin. İdeal olarak, yenidoğanlar ilk başta günde ortalama 8-10 kere beslenmelidir. Ancak çoğunlukla uykulu halde olacaklarından teşvik edilmeye ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca bebeğinizin beslenmeye ihtiyacı olduğunda gösterdiği davranışları gözlemleyin. Bu davranışları gösterdiğinde, huzursuzlanmadan emzirmeye başlayın. Ten teması ikiniz için de çok yararlıdır.
Şimdi adım adım nasıl emzireceğinize birlikte bakalım;
- Bebeğinizin başı ve vücudu düz olmalıdır.
- Bebeğinizin vücudunu, sizinkine doğru bir açıda yakın tutun. Emzirmeye Başlama Çoğu zaman tek yapmanız gereken bebeğinizi rahat emzirme pozisyonunda tutmaktır. Böylece bebeğiniz emmeye başlayacaktır. Bebeğiniz memeye kenetlendiğinde sadece göğüs ucunuzu değil areolanın (göğüs ucu çevresindeki koyu renk bölge) büyük kısmını ağzını dolduracak şekilde emmesi gerekmektedir. Eğer bir sıkıntınız olmazsa bebeğinizin sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer canınız yanıyorsa, serçe parmağınızı nazikçe bebeğinizin ağzının kenarına koyup emzirmeyi kesin ve tekrar deneyin. İlk emzirme süresinde, bazı bebekler 5 dakika sonra bırakırken, bazıları da uzun süre ara vermeden devam edebilirler. Tüm bebekler farklıdır ancak bebeğiniz sadece 5 dakika sonra emmeyi bırakırsa, bebeğinizin yeniden göğsünüzü kavramak isteyip istemediğine bakın ve biraz daha emzirin. Bu aşamada bebeğinizin sizi yönlendirmesine izin verin. İdeal olarak, yenidoğanlar ilk başta günde ortalama 8-10 kere beslenmelidir. Ancak çoğunlukla uykulu halde olacaklarından teşvik edilmeye ihtiyaç duyabilirler. Bebeğinizin beslenmeye ihtiyacı olduğunda gösterdiği davranışları gözlemleyin. Bu davranışları gösterdiğinde, huzursuzlanmadan emzirmeye başlayın. Ten teması ikiniz için de çok yararlıdır.
- Emmeyi harekete geçirmek için, göğüs ucunuzla bebeğinizin ağzına, dudaklarına ve çenesine dokunun.
- Bebeğinizin burnunun ucu, göğüs ucunuzun tam karşı yönünde olmalıdır.
- Bebeğinizin başı otomatik olarak geriye gidecek ve ağzı geniş bir şekilde açılacaktır.
- Göğüs ucunuzu; bebeğinizin damağına doğru yöneltin. Alt dudağın meme ucunuzun altında olmasına dikkat edin.
- Göğsünüzü bebeğinize değil, bebeğinizi göğsünüze yaklaştırın.
- Bebeğiniz, süt akışını harekete geçirmek için hızlıca emecektir ve ardından süt akmaya başladıkça yavaşlayacaktır.
Yazan: Ayşe Öner Hemşire/Yazar