Önemli Noktalar
- Çocukları sportif aktivitelere yönlendirmek gelişimleri için vazgeçilmezler arasındadır.
- Spor yaparak; sabırlı olmayı, takım sporlarında paylaşımı, disiplini, kazanma ve kaybetme duygusunu öğrenirler.
- Her spor dalı için önerilen başlangıç yaşı birbirinden farklıdır, örneğin jimnastik, ritmik jimnastik ya da yüzme gibi spor dallarına 3 yaşından itibaren başlanılması önerilir.
- Spora başlamak güzel ve gereklidir ancak “doğru zamanlama” ve “çocuğumuzun ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre seçim yapmak” anahtardır.
Düzenli spor yapmak çocuklarımızın dengesi, esnekliği, dayanıklılıkları ve güçlü motor becerileri açısından oldukça önemlidir. Çocukları sportif aktivitelere yönlendirmek gelişimleri için vazgeçilmezler arasındadır.
Çocuklar için sporun önemi:
Spor yapmak, özellikle ileride profesyonel sporcu olmak, çocuklarımıza farklı öğretiler kazandırır ve farklı duygular yaşatır. Örneğin sabırlı olmayı, takım sporlarında paylaşımı, disiplini, kazanma ve kaybetme duygusunu öğrenirler. Spor, sağlıklı kemik ve kas oluşumunu destekler. Hayatları daha disiplinli hale gelir.
Takım sporları, voleybol, basketbol gibi oyunlar, paylaşım, kazanma, kaybetme duygusunu öğretir. Çocuklarımıza pes etmemeyi, güçlüklerin üstesinden gelmenin ve azmetmenin önemini gösterir. Spor aktivitelerinin, özellikle de amatör olarak ve keyifle yapılan spor aktivitelerinin, stresi azalttığı gözlenmektedir. Spor aynı zamanda matematik gibi sayısal alanlarda yeteneklerinin gelişmesine de katkı sağlar. Nitekim hareket bilişsel gelişimi birebir desteklemektedir.
Çocuklar spora ne zaman başlatılmalı?:
Çocuğumuzu spora başlatırken hangi yaşta hangi spora başlatacağımızı bilmek önemlidir. Spor seçiminde fizyolojik yaşın da göz önüne alınması gerekir. Bunun yanı sıra bazı spor dalları tüm vücudun gelişmesine destek olur. Bazı spor dallarındaysa belli kaslar daha yoğun kullanıldığından bütünsel gelişimi desteklemek adına küçük yaşlarda ek bazı egzersizlerin yapılması da önemlidir.
Her spor dalı için önerilen başlangıç yaşı birbirinden farklıdır. Örneğin jimnastik, ritmik jimnastik ya da yüzme gibi spor dallarına 3 yaşından itibaren başlanılması önermektedirler. Hatta ileride profesyonel sporcu olma ihtimalini de düşünüyorsanız örneğin 6 yaşın çok geç olacağı belirtirler. Bunun yanında basketbol, voleybol ya da futbol gibi sporlara 6-7 yaşlarından önce başlanması riskli olmaktadır. Nitekim sert toplarla oynanan spor dallarında sakatlanma riski ve özellikle parmakların zarar görme riski önemlidir. Tenis gibi koordinasyonun güçlü olması gerektiği spor dallarındaysa 5-6 yaş daha çok önerilen başlangıç yaşlarıdır. Tenis, pinpon ve golf gibi sporlarda vücudun bir bölümü diğer bölümlerine göre daha fazla çalışmakta. Küçük yaşlarda vücudun koordineli gelişmesi açısından sporların yoğun yapılması vücudun bütünsel gelişimi açısından riskli olmaktadır. Bu tür spor branşlarına küçük yaşlarda başlanırsa jimnastik gibi “core” yani temel kasları bütünsel olarak çalıştıran bir branşla desteklenmesi doğru olacaktır.
Herhangi bir spor dalının çocuklarımıza tüm kazanımları vermesi için çocuklarımızın bu sporu severek yapmaları önemlidir. O yüzden çocuklarımızı herhangi bir spor dalında uzmanlaşmaları için zorlamamak ancak neye ilgisi olduğunu ölçümlemek ve sevdiği, yapmaktan keyif aldığı bir spor dalı ile uğraşmasına özen göstermek yerinde olacaktır. Kısaca spora başlamak güzel ve gereklidir ancak “doğru zamanlama” ve “çocuğumuzun ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre seçim yapmak” anahtardır.
Okul öncesi yapılacak sporlar:
Okul öncesi dönemde çocuğunuz için önereceğimiz spor aktiviteleri koşma, yakalama, koordinasyon, zıplama gibi temel hareketlerdir. Bu dönemlerde sporun da oyunlaştırılması ve keyifle yapılması önemlidir. Ormanda birlikte koşmalar, parkta oynamalar, atlamalar, zıplamalar bu dönemde keyifle yapacağınız aktivitelerdir. Bu tür hareketleri içeren bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama vb. oyunları hayatınıza bol bol entegre etmeye çalışın. Sallanmak, kedi merdivenlerinden asılarak ya da iplerden çekerek tırmanmaya çalışmak, trambolinde zıplamak çocuklarımıza çok iyi gelir. Deneyimli kişiler eşliğinde bu dönemlerde başlayacağınız spor dalları için tavsiye edeceklerimiz arasında ise yüzme, jimnastik, ritmik jimnastik, dans ve bale eğitimini de sayarız. Bu yaşlarda çok fazla antrenman yapmak yerine temel ve teknik geliştirme üzerine yoğunlaşılması önemlidir.
Kidokit size neler sunuyor?:
Kidokit uygulamamız çocuğunuzun yaş grubuna göre yapacağınız birçok farklı spor/koordinasyon hareketini aktiviteler içerisinde sizlere sunmaktadır. Çocuklarımızın bütünsel gelişimi açısından yaşlarına uygun bu tür hareketleri ve oyunları sürekli tekrarlamanızı tavsiye ederiz.
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu
Mehmet Ümit Yılmaz Güngör, Beden Eğitimi Öğretmeni