Önemli Noktalar
- Bebeğiniz doğduktan sonra bebek bakım ünitesine alınarak sağlık testleri yapılır.
- Doğum sonrası birinci ve beşinci dakikalarda iki kere Apgar skoruna bakılır.
- Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi rutin aşı takvimine göre bebeğinizin doğumundan sonraki ilk 72 saat içerisinde Hepatit B aşısının yapılması önerilmektedir.
- Hastaneden çıkmadan önce bebeğinizin topuğundan birkaç damla kan alınarak doğumsal hipotiroid ve fenilketanüri taramaları için kullanılır.
Bebeğinizin ilk testleri ve aşıları
İlk olarak bebeğiniz doğduktan sonra bebek bakım ünitesine alarak sağlık testlerini olur. Öncelikle doğum sonrası birinci ve beşinci dakikalarda iki kere Apgar skoruna bakarlar. Eğer bu testin nasıl olduğu ve puanlamasının anlamını öğrenmek isterseniz “Apgar Testi” makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Sağlık Bakanlığı’nın çocukluk dönemi rutin aşı takviminde doğumdan sonraki 72 saatte Hepatit-B aşısını yapmayı öneriyor. Dolayısıyla bebeğinize hastanede Hepatit B aşısı uygulanacaktır. Ayrıca doğumdan sonra rutin olarak K vitamini alır. K vitamini kanda pıhtılaşmayı sağlar. (Aşı takviminin tümünü görmek için lütfen tıklayınız.) Bunun dışında Kidokit’e girmiş olduğunuz doğum tarihine göre çocuğunuza yaptırmanız gereken aşılar uygulamada takviminize işlenecektir. Ayrıca zamanı geldikçe sizlere gerekli uyarıları yaparlar. Takviminizi ve gönderilen uyarıları takip etmeyi unutmayın.
Hastaneden çıkmadan bebeğinizin topuğundan birkaç damla kan alarak doğumsal hipotiroid ve fenilketanüri taramalarını yaparlar .Lakin zamanında doğan bebeklerin kan örneği mümkün olduğunca taburcu olmaya yakın olmalı. Ancak yedi gün aşılmadan almaya dikkat edin. Genelde doğumdan sonraki üçüncü ve altıncı günler tercih ederiz. Bununla birlikte test sonucu normal (negatif) çıkan bebeklerin ailelerine herhangi bir bildirim yapılmaz. (Ayrıca daha fazla bilgi için “Topuk Kanı Taramaları” isimli makalemizi okuyun.)
Bebeğinizin doğumundan itibaren ilk 10 gün içinde mutlaka işitme testini yapmayı öneriyoruz. Son olarak erken teşhis, tedavi için çok önemli olduğundan işitmenin kontrolü büyük önem taşır.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi