Kidokit Logo

Bebeğinizin görüş yeteneği

Ek Besinlere Geçiş

Önemli Noktalar

0-3 aylık dönemde bebeğinizin görüş yeteneği yavaş yavaş güçlenecektir.

Bu güçlenme sürecinde bazı bebeklerin gözleri farklı boyutlarda olur; görüş yetenekleri güçlendikçe çoğunlukla gözlerin boyutu da eşitlenir. Fakat unutmayın bebekler ilk aşamalarda ancak kendilerinden 25-50 cm uzaklıktaki kişileri ya da cisimleri seçerler. Bunun yanında bebeğinizin görme kapasitesine destek olmak için yüzünüzü ona yaklaştırın ve göz göze temas kurun. Ayrıca yüzünüzü sağa sola çevirerek sizi takip etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun dışında ilk başta başını oynatamayan ya da yanlara bakamayan bebeğiniz zamanla sizi takip edebilmeye başlar. Ayrıca 6 aylıktan itibaren yakında olan hareketli cisimleri izlemesi artacaktır.

Bununla birlikte çocuklarımızın görüş düzeyi yaklaşık 5 yaş civarında erişkinlerle aynı düzeye ulaştıkları için gelişmenin tamamen tamamlanması 7-9 yaşlarıdır.

Bebeğiniz başta daha ziyade siyah-beyaz zıt renklere ve parlak renklere ilgi duyacaktır. Üstelik Kidokit uygulamamızda bu dönemde bebeğinizle yapabileceğiniz çalışmalar için farklı dönence örnekleri ya da görsel çıktılar bulmanız mümkündür. Bunun yanında Dr. Maria Montessori bebekler için çok keyifli dönenceler önermektedir. Öncelikle ilk birkaç ayı takiben bebeğiniz daha renkli objelere ilgi duymaya başlayabilir. Artık bu yönde ilgisini fark ettiğinizde onu yeni dönence/mobillerle ve yeni oyun, oyuncaklarla tanıştırmanın zamanı gelmiştir. Hatta hareket alanında çocuğunuza sunabileceğiniz farklı dönenceler/mobiller gelişimini desteklemek için bu aylarda harika araçlardır. Ayrıca farklı dönemlerde kullanabileceğiniz “dönenceler/mobiller” ve bu dönenceleri nasıl yapabileceğinize dair ipuçlarını Montessori metodu ve bebekler için dönenceler isimli makalemizde okuyabilirsiniz.

Bebeğinizin hangi dönemde ne kadar görebileceğini Göz Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Pınar Aydın’ın “Az Gören Çocukların Aileleri İçin El Kitabı” isimli kitabından alıntılarla aşağıda özetliyoruz:

0-2 ay:

25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür. Ancak görme yaklaşık yüzde 5 düzeyindedir.

2-3 ay:

Kendisine yakından bakan birisiyle göz göze gelir. Öncelikle yatay eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Hatta bir süre sonra da dikey eksende hareket eden ışık ve canlı renkli, parlak, büyük cisimleri izlemeye başlar. Dairesel şekilde dönen cisimleri izleme en son gelişir.

3-6 ay:

Canlı renkli, parlak, büyük cisimlerin yerini algılar ve tutmaya çalışır.

6-10 ay:

Giderek daha küçük cisimleri daha uzaktan (1-3 m) görebilir ve tutmaya çalışır. Özellikle daha önceden tanıdığı bir cismim yarısını da görse tamamını tahmin edip tanıyabilir. Görme yaklaşık yüzde on düzeyindedir.

10-18 ay:

Daha uzak mesafelerdeki (3-6m) cisimleri görebilir, kişileri tanıyabilir.

18 ay:

Oyuncakların ayrıntısını, resimli kitaplardaki resimleri net görebilir, tanıyabilir.

24 ay:

Cisimlerin en küçük ayrıntısını görebilir, benzerlikleri ve farklıkları ayırt edebilir.

3 yaş:

Görmesi erişkin görmesinin yaklaşık yüzde 80’ine ulaşmıştır.

Yazan ve Derleyen: 

Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu

 

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Parmak boyası yapımı

Evde parmak boyası yapmak hiç bu kadar kolay ve eğlenceli olmamıştı. Hemen videomuzu izleyin ve evde parmak boyası üretiminin keyfini çıkarın:)

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Lohusalık…

Önemli Noktalar İlk 6-8 haftalık döneme “lohusalık dönemi” denilir ve bu dönem hem anne hemde bebek açısından önemli ve hassastır. Anne bu dönemde emzirmiyorsa doğumdan

Çocuk Dostu Mutfaklar

Çocuk dostu mutfaklar

Önemli Noktalar Mutfaklarımızı doğru düzenlediğimizde çocuklarımızla vakit geçirmek için harika alanlar haline gelebilir ve çocuklarımızın gelişimine gerçekten destek olabilirler. İlk olarak özellikle çocuğunuz henüz küçükken

Masaj yapılan bebek

Bebek masajına hazırlık

Önemli Noktalar Bebeğinize masaj yapacağınız yerin ısısı (24-26 C) ideal olmalıdır. Masaj sırasında bebeğin masaj yapan kişiyle olan iletişimini koparıp onlara yönelmesine neden olabilecek ve

15. Hafta Hamilelik

15. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 15. hafta dönemine girdiniz. Rahiminizi artık dışarıdan elle hissersiniz. Elinizi karnınıza koyduğunuzda elinize top gibi, yumuşak bir kitle

Ek Besinlere Geçiş

Ek gıdaya geçiş takvimi

Önemli Noktalar Anne sütünün verilmesinde bir sakınca yoksa ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü önerilmektedir. Altıncı ay pek çok bebek için şayet öncesinde geçmediyseniz

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!