Önemli Noktalar
- 6. aydan sonra bebeğinize bir yandan hareket alanı sağlarken bir yandan da güvenli bir çevre sağlamanız önemlidir.
- Bebeğinize evinizde mümkün olduğunca geniş ama güvenli bir hareket alanı sağlamanız önem arz eder.
- Bebeğinizin hareket etmeye çalışabilmesi ve motor kaslarını güçlendirebilmesi için daha geniş bir alana ihtiyacı vardır.
- Bebeğiniz için evinizde ufak bir hareket alanı yaratmak yerine evinizi bebek/çocuk dostu haline getirecek önlemleri almanızı tavsiye ediliyor.
Oyun havuzları yerine geniş hareket alanları…
6.aydan sonra bebeğiniz hareket ettikçe merak ve korku birlikte gelişmektedir. O yüzden bebeğinize hem hareket alanı sağlarken hem de güvenli bir çevre sağlamanız önemlidir. Bu dönemlerde bebeğinizin gelişimine destek olmak ve korku, endişe gibi duygularından biraz daha uzak kalmasını sağlamak adına bebek/çocuk-dostu bir çevrede “dur, yapma, düşeceksin” vb. endişe kelimeleri kullanmak yerine düşebileceği, kendisine zarar verebileceği ortamları yok etmeye çalışmanız onun için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biridir.
Bebeğinize evinizde mümkün olduğunca geniş ama güvenli bir hareket alanı sağlamanız önem arz eder. 0-3 yaş bebeklerimizin beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bebeklerimizde beyin gelişimi ise hareket ve duyuları vasıtasıyla aldıkları uyarılar sonucu gerçekleşmektedir. Dr. Maria Montessori “Çocuğun eline koymadığınız şeyi aklına koyamazsınız.” demiş. Ve öğretilerinde beyin gelişimi açısından hareketin, dokunmanın ve somut deneyimlemenin büyük önemi olduğunu vurgulamıştır.
Birçok anne baba ve özellikle de bakıcılar bu dönemde bebeklerini ufak oyun alanlarına koyup; içeriye de bir dolu oyuncak koyarak, bebekleri için gerekli korunaklı ortamı sağladıklarını düşünürler.
Oysa ki bebeğinizin hareket etmeye çalışabilmesi, motor kaslarını güçlendirebilmesi için daha geniş alana ihtiyacı olur. Bunun dışında oyun parklarında oyuncakların hepsinin birlikte olması, bir oyuncaktan diğerine hızlı geçmesine sebep olacaktır. Daha sonrasında dikkat dağınıklığı ve odaklanmama gibi istemeyeceğimiz davranışsal özelliklerin yerleşmesine yol açabilecektir. Bu yüzden bebeğiniz için evinizde ufak bir hareket alanı yaratmak yerine evinizi bebek/çocuk dostu haline getirecek önlemleri almanızı tavsiye ediyoruz.
Okul öncesi dönem çocuklarımızın kendilerini inşa ettikleri dönemdir. Bu dönemde yaşadıkları tecrübeler gelecekte nasıl bir insan olacaklarına dair çok fazla iz bırakmaktadır. Dolayısıyla bu dönemlerde evde yapacağımız ufak değişiklikler ileride büyük farklar yaratabilecek ve mutlaka buna değecektir.
Bu konularda daha fazla bilgi almak için “Montessori Felsefesine Göre Oda ve Ev Düzenlemeleri Yazı Dizisi”, “Bebek/Çocuk Dostu Bir Çevre Yaratmanın İpuçları” ve “Çocuk Dostu Evler için Güvenlik Önlemleri” isimli makalelerimizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu