Önemli Noktalar
- Yiyeceklerin farklı kalitesi ve anneyle olan farklı ilişki, çocuğun gelişimindeki yeni realitenin görünen işaretidir
- Ek gıdaya geçişin bebeklerimizin oturmaya başlayabildiği ve parmak manipülasyonunun başladığı zaman yapılması önerilir.
Montessori felsefesinin 0-3 yaştaki uygulamalarının değerli eğitmenlerinden Dr. Silvana Montanaro, “Doğayı Anlamak” adlı kitabında şu ifadelere yer verir: “Çocuk sütten başka bir yiyecek yediği zaman annesi yanında oturmalıdır. Yiyeceklerin farklı kalitesi ve anneyle olan farklı ilişki, çocuğun gelişimindeki yeni realitenin görünen işaretidir. Artık çocuğunuz büyümektedir.”
Ek gıdaya geçişin bebeklerimizin oturmaya başladığı ve parmak manipülasyonunun başladığı zaman yapmasını önerir. Üstelik Montessori felsefesi bu dönemde bebeğinize onun boylarında bir masa ile sandalye satın almanız ve bebeğinizi masada yemeğe alıştırmanızı önerir. Bebek, masasında oturur (başta kenarları olan bir sandalye olursa düşmeyecektir) ve daha bu dönemden tabağı, kaşığı ve bardağı vardır. Anne yanına oturur ve bebeğe yardımcı olur.
Gerçekten Montessori felsefesiyle bir masa hazırlamak isterseniz, önerdiğimiz malzemeler şunlardır:
Bir masa örtüsü (örtüyü masaya bağlayın ki kaymasın; ayrıca masa örtüsü üzerine tabak, kaşık ve bardağın yerlerini teyellerseniz hem şık hem de çok fonksiyonel bir örtü yapmış olursunuz. Baskı odamızda bebek masa örtüsü dosyasında sizin için hazırladığımız örneği var.)
- Bir bez peçete ve önlük
- Plastik olmayan bir kap
- Bir küçük kaşık (yere düşme ihtimaline binaen birden fazlasına ihtiyaç olmaktadır)
- Çok büyük olmayan hafif bir cam bardak ve küçük bir sürahi
- Hafifçe ıslak bir peçete
- Yemeği masaya getirmek için bir tepsi
- Çiçeklerle dolu küçük bir vazo
- Yetişkin için bir tabure
(İlk hafta, masanın emzirme koltuğunun karşısına konması böylece bebeğin her zaman beslendiği yerden kolay bir geçiş yapması sağlar, daha sonra ise masayı mutfağa taşırız.) Cam bardak ya da plastik olmayan kâse hem sağlık içindir hem de iletkenlikleri açısından bebeklerimizin duyularını daha iyi kullanmalarını sağlar. Montessori felsefesi bebeklerimize daha bu dönemlerden “sana güveniyorum” mesajı vermenin önemine inanır. Nitekim bizim saymadığımız, güvenmediğimiz bir çocuk kendisine de güven duyamayacak ve onu saydığımızı hissedemeyecektir. O yüzden Montessori felsefesi bebeğinizin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde sınırlı özgürlükler vermemiz gerektiğine inanır. Cam bardak ona olan güvenimizin bir işaretidir. Ancak tabi her zaman bebeğinizin yanında olmamız ve çok iyi bir gözlemci olmamız gerekir. Bu yaşlarda bu tür malzemeleri ne şekilde kullanacaklarını öğrenen bebekler sonrasında çok daha az kaza yapmakta, motor becerileri çok daha gelişmektedir.
İlk yemek için öneriler:
- Su (minik küçük bardak)
- Sebze suları ile pişmiş irmik veya pirinç tahılları
- Et suyu hazırlanırken kullanılan etlerin iyice ezilmiş halleri
- Biraz haşlanmış balık (morina ve somon olur ancak ton balığı uygun değildir) veya yarım yumurta (sadece sarısı)
- Sezon meyveleri (mümkünse organik)
Kaynak: Dr. Silvana Montanaro /”Doğayı Anlamak”
Yazan ve Derleyenler:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu