Kidokit Logo

Bebeğinizin uyku düzeni ne durumda?

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Önemli Noktalar

Uyku, bebeklerimizin gelişimi için çok önemlidir.

Uyku düzeni olmayan bebek uyku düzeni olmayan anne anlamına da gelir ki şu anda bebeğinizin en fazla ihtiyacı olan şeylerden biri sağlıklı bir annedir.

Şayet uykuda arzuladığınız ritmi henüz bulamadıysanız gelin birkaç ipucu paylaşalım:
Düzen ve rutin:
  • Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için öncelikle her akşam aynı saatte uyutmaya dikkat etmeniz gerekir. 0-6 yaşlarda düzen çocuklarımız için çok önemli bir ihtiyaçtır.
  • Uykudan önce oluşturduğunuz rutin, yatma saatinin yaklaştığına dair bebeğinize bir mesaj verir. Böylelikle içinde bulunduğu hareketli ve eğlenceli ortamdan yavaş yavaş uzaklaşmaya kendini alıştırır. Bunun yanında, uyku rutini öncesi daha sakin aktivitelere geçmeniz faydalı olacaktır.
  • Genellikle bebekler 6-12 haftalardayken uyku rutinine başlanılabilir.
  • Uyku rutininin uzun olması gerekmez. 15 dakika kadar olabilir ve sizin seçtiğiniz şekilde uygulanabilir. Önemli olan her gece aynı rutinin uygulanmasıdır. Uyku rutini banyo zamanı, masaj, hikaye okuma, sakin bir müzik dinleme, hafif sesle bir ninni ya da şarkı söyleme vb. aktiviteleri içerebilir. Babyjoy kanalı bebekler için güzel müzik seçenekleri sunmaktadır.
Masaj ve müzik:
  • University of Miami Touch Research Institute tarafından yapılan bir araştırma, uyumadan önce 15 dakikalık bir masaj yapılan bebek ve küçük çocukların sadece kitap okunanlara oranla daha hızlı uykuya daldıklarını göstermiştir. Önce ılık bir banyo, yumuşak bir havluyla sarılma ve sevgi dolu dokunuşlar sonra da bebek dostu bir yağ ile güzel bir masaj hangimizi sakinleştirmez ki?
  • Bebeğinize sakinleştirici şarkılar ya da ninniler söylemek ona çok iyi gelecektir. Araştırmalar şarkı söylenmenin stres düzeylerini azaltabildiğini göstermiştir.
Telkinler ve karar verme süreci:
  • Bebeğiniz biraz büyüdükten ve sizi anlamaya başladıktan sonra uyku rutinine başlamadan 5 dakika kadar önce hatırlatmalar yapabilirsiniz: “Birazdan uyumadan önceki hazırlıklarımızı yapmaya başlayacağız; banyoya gidip uyku için hazırlıklara başlayacağız!” gibi konuşmalarla çocuğunuzu uyku saatine hazırlayabilirsiniz.

  • Geç yatmak ve geç kalkmak, vücudumuzun doğal olarak oluşturmak istediği ritme engel olacaktır. Çocuğunuzu erken yatıp erken kalktığı bir düzene alıştırmaya çalışın. Böyle bir rutin ileride okul yılları başladığında da çok faydalı olacaktır.
  • 2 yaşlarına doğru çocuğunuz artık bazı konularda kendi kararlarını vermek isteyecektir. Çocuğunuza “Hangi kitabı okumamızı istersin?, hangi pijamaları giymek istersin?” gibi sorular yöneltebilirsiniz. Bu soruları sorarken çok değil en fazla iki ya da üç seçenek sunmayı ihmal etmeyin. Daha fazla seçenek, uykusu gelen çocuğunuzu önce kararsızlığa sonra öfke krizine yönlendirebilir.
  • Rutinlerde düzen çok önemlidir. Dolayısı ile hafta sonları ve tatillerde de rutine bağlı kalmaya çalışın.
  • Sağlıklı uyku düzeninde uyku öncesi beslenme, yatak odasının sıcaklığı ve ışık miktarı da önem taşımaktadır. Yatağa girmeden önce bütün elektronik aletleri kapatmanızı tavsiye ederiz. (Mümkünse çocuğunuzun odasında asgari sayıda elektronik alet olsun) Ayrıca odanın uyku esnasında ışık almaması uykunun kalitesi açısından oldukça olumlu ve gereklidir.

Uyku rutininizi bulduğunuzda her şeyin çok daha kolay ve düzenli olduğunu göreceksiniz. Şayet henüz bir rutininiz yoksa en kısa zamanda bu rutini kurmanızı öneriyor ve şimdiden iyi şanslar diliyoruz.

Peki belli bir rutini yakalamaya başladınız; acaba çocuğunuz yeterince uyku alıyor mu? Çocuğunuzun kaç saat uyuduğunu ideal zaman aralıklarıyla karşılaştırmaya ne dersiniz? ABD Ulusal Uyku Vakfı’nın yaş gruplarına göre ne kadar uyku almamızı önerdiğini merak ediyorsanız “Hangi yaşta ne kadar uyku?” isimli makalemizi de okumayı unutmayın.

 Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu

Yararlanılan Kaynaklar:

http://www.parentingscience.com/baby-sleep-patterns.html

“Bed Time Routine”, Hygine, Montessori Institute of San Diego, Ders Notları

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

34. Hafta Hamilelik

Öncelikle artık gebelikte 34. hafta dönemine girdiniz. Dikkat: Braxton-Hicks kasılmaları (hazırlayıcı kasılmalar) bu haftadan itibaren biraz sıklaşır.  Bu kasılmalar gerçek doğum sancılarının aksine kısa sürerler.

11. Hafta Hamilelik

11. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 11. hafta dönemine girdiniz. Bel ağrısı şikayetleri yaşıyor musunuz? Gebelikte bel ağrısının en önemli nedenlerinden biri belinizi yanlış

Tangram yapımı

Tangram şablonunu Kidokit baskı odamızdan bulabilirsiniz. Bilişsel bir gelişim aktivitesi olan bu aktiviteyi evinizde kolayca oynayabilirsiniz.

Kutudan top düşürme oyuncağı yapımı

Ayakkabı kutusundan basit ama çocukların bayılacağı bir oyuncak hazırlamak çok kolay! Çocukların koordinasyon becerilerini geliştirmek için bu oyunu sıklıkla oynamanızı tavsiye ederiz. Kutudan top düşürme

Tablet ile vakit geçiren çocuklar

Çocuklarda kontrollü tablet ve internet kullanımı

Önemli Noktalar Sosyalleşmek ve bütünsel gelişim için çocukların arkadaşlarıyla ve gerçek materyallerle çalışmaları ve oynamalarının yerini hiçbir şey tutamaz. Elektronik araçlar sadece destek olarak günde

Emekleyen bebek

Cinsiyet ve ilk keşifler

Önemli Noktalar Çocuğunuzun cinsel keşifleri 2-3 yaş arası başlar . 2 yaşından sonra çocuklar iki farklı cinsiyetin olduğunu ve kendi cinsiyetini kavramaya başlarlar. Erik Erikson

Parmak boyası yapımı

Evde parmak boyası yapmak hiç bu kadar kolay ve eğlenceli olmamıştı. Hemen videomuzu izleyin ve evde parmak boyası üretiminin keyfini çıkarın:)

Sigara içen hamile kadın

Hamilelikte sigara kullanımı

Önemli Noktalar Sigara dumanı içerdiği bir çok zehirli madde ile başta solunum sistemi, kalp ve damarlar olmak üzere vücudun tüm organ sistemlerine zarar verebilir. Sigara

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!