Önemli Noktalar
- Saklanan sağılmış anne sütün yağ kısmı üstte birikebileceği için bu görüntünün bozulma göstergesi olmadığı bilinmelidir.
- Anne sütü temiz plastik veya cam kaplarda saklanabilir.
- Saklama kabı/poşetinin üzerine mutlaka tarih atılmalı ve en eski sütler en önce tüketilmelidir.
- İş yerinde sağılan süt eve termos çanta ile veya buz paketleri içeren taşınabilir soğutucularla nakledilebilir.
Anne Sütü Saklama Koşulları
Öncelikle, sağdığınız anne sütü kapalı bir kapta oda ısısında (25 derece) 3 saat; buzdolabının rafında (4-8 derece) 3 gün; buzdolabının buzluğunda (-18 derece) 3 ay; ayrı bir derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklamalısınız.
Ayrıca saklanan sütün yağ kısmı üstte birikeceği için bu görüntünün bozuk göstergesi olmadığını bilmeniz gerekir. Bebeğe vermeden önce sütü çalkalayarak homojenleşmesini sağlayın.
Bununla birlikte anne sütünü temiz plastik veya cam kaplarda saklamalısınız. Eğer sağdığınız süt 2-3 gün içerisinde tüketecekse buzluğa veya derin dondurucuya koymanıza gerek yoktur. Bu nedenle buzdolabı rafında durması yeterli olur.
Az miktarda farklı zamanda sağdığınız sütleri, buzdolabının kapağında +4 dereceye ulaştıktan sonra aynı kaba koyarak dondurun. Saklama kabı ya da poşetinin üzerine mutlaka tarih atın ve en eski sütler en önce tüketmeli. Ayrıca verilecek sütü bir gece önceden buzluktan çıkarıp buzdolabının rafına koyup çözdürün.
Anne Sütünü Nasıl Isıtmalısınız?
Buzdolabından çıkardığınız sütü bebeğe vermeden önce direkt ısıtmayın. Ilık su içine yerleştirdiğiniz bir kabın içine koyarak yani Ben Mari usulü ısıtın .
Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga kullanmayı önermiyoruz. Çünkü mikrodalga sütü homojen ısıtmaz, bazı yerler çok ısınır. Dolayısıyla proteinler bozulur ve yanıklara sebep vermektedir.
Bunun dışında oda sıcaklığına inen süt bu sıcaklıkta 3-4 saat bekler. Ama oda sıcaklığına inen süt tekrar buz dolabına koymayın. Aynı şekilde buzdolabından çıkarıp rafta +4 dereceye inen sütü tekrar dondurmayın.
Örneğin, iş yerinde sağdığınız sütü, eve termos çanta ile ya da buz paketleri içeren taşınır soğutucularla nakledersiniz.
Son olarak, konu ile ilgili videomuzu tavsiye ederiz…
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu