Önemli Noktalar
- Süt yapımının baskılanmaması için göğsün 3-4 saat aralıklarla boşaltılması gerekir.
- Meme uçlarını basınçla fazla zedelemediği ve bebeğin doğal emme şeklini en iyi taklit edebildiği için elle sağma önerilmektedir.
- Süt sağmak için süt pompaları da kullanılabilir.
- Bazı hastane tipi pompalar kiralanabilmekte ve göğüslerin kısa sürede ve etkin olarak boşaltılması sağlanabilmektedir.
- Pompaları temizlerken mutlaka kullanım kılavuzlarına uygun hareket edilmelidir.
Süt sağma süreçleri nelerdir? Sağarken ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Öncelikle anne ile bebeğin ayrı olduğu, annenin bebeğini direkt göğsünden beslemesine engel bulunduğu durumlarda süt sağarız. Süt yapımının baskılamaması için göğsün 3-4 saat aralıklarla boşaltmak gerekir.
Süt nasıl sağılır?
- İlk olarak anne sütü elle veya pompa ile sağılarak saklanır. Dünya Sağlık Örgütü meme uçlarını basınçla fazla zedelemediği ve bebeğin doğal emme şeklini en iyi taklit ettiği için elle sağmayı önermektedir. Ayrıca elle sağma herhangi bir alet gerektirmez. Her yerde ve her zaman uygulanır.
- Elle sağma işlemine geçmeden önce eller yıkanır. Memeye ılık ıslak kompres uygulanıy. Çevreden meme ucuna doğru yumuşak dokunuşlarla masaj yapın. Uzun süren bir işlem olduğu için rahat bir yere oturduktan sonra parmak uçları ile memeye yumuşak bir biçimde dıştan içe , meme başındaki kahverengi bölgeye doğru masaj yapın. Meme baş parmak üstte, işaret parmağı altta ve meme başı ortada kalacak biçimde tutun. Hedef bölge meme başındaki kahverengi bölgenin gerisinde kalan alandır. Süt havuzcuklarının bulunduğu bu alana elle basınç yapın. Baş ve diğer parmaklar önce içe-göğüs duvarına, sonra da birbirine doğru bastırın. Bu şekilde süt meme başına doğru itin. Sağma hareketi ritmik şekilde tekrarlayın.
- Süt sağma işlemi sırasında acı duyuluyorsa teknik hatalıdır! Süt iyice yıkanıp kaynattığınız suda beklettiğiniz geniş ağızlı, temiz bir kaba sağmalısınız. Bunun dışında göğsünüze enjektörle vakum uygulayarak süt sağmayı da deneyin.
Pompa nasıl seçilir?
Ayrıca süt sağmak için süt pompaları da kullanılabilir. Ancak emme basıncı 220 mm Hg’dan fazla olan süt pompaları meme ucunda rahatsızlık ve zedelenme yapabilir. Bununla birlikte 150 mm Hg’dan daha az emme gücü olan pompalar da memeyi etkin boşaltmayabilir.
Bebek memeyi dakikada 40 ila 126 defa çeker. Böylece pompaların frekansı bu aralığa uygun ayarlanmalıdır. Bu sayede prolaktin düzeyi doğal olarak yükselir. Ayrıca her iki memeyi aynı anda sağmak da prolaktin düzeyini yükseltir. Eğer anne pompa ile göğsünü sağıyorsa 5 dakikada bir diğer memesini de sağmalıdır. Çift meme sağma yöntemiyle göğsü boşaltmak için yaklaşık 10 dakika yeterli olurken tek meme sağma yönteminde 15-20 dakikaya ihtiyaç vardır.
Süt pompaları 5 tiptir:
1.Elle çalışan süt pompaları
2-Pilli pompalar
3-Elektrikli pompalar
4-Elektrikli piston pompalar
5-Hastane tipi elektrikli piston pompalar.
Ayrıca bzı hastane tipi pompalar kiralanabilmekte ve göğüslerin kısa sürede ve etkin olarak boşaltılması sağlanabilmektedir.
Bunun dışında pompaları temizlerken mutlaka kullanım kılavuzlarına uygun hareket edilmelidir. Elle sağma pompaları tüm parçaları ayrılarak temizlenir. Parçalar sterilizasyon aletinde steril edilebilir veya sıcak suda kaynatılabilir.
Son olarak dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz…
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu