Önemli Noktalar
- Bebeklerimiz 9 aydan sonra egoları gelişmeye başladığı için bu dönemde daha muhafazakar olabilir, yeniliklere karşı dirençli ve tepkisel davranabilirler.
- 1-2 yaş arası beslenmede süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze –meyve grubu besinlerden önerilen miktarlarda tüketmeleri gerekir.
- Bu yaş aralığında çocuklar genelde bir öğünü tam yiyip diğer öğünleri geçiştirme eğilimindedirler.
- Öğün saatleri olabildiğince düzenli olmalı, çocuğunuz ne zaman yemek yiyeceğini bilmelidir.
- Çocuk mümkünse sofraya ailesi ile birlikte oturmalı, kendi yemek yemesine izin verilip gerektiğinde yardımcı olunmalıdır.
Bebeklerimiz 9 aydan sonra egoları gelişmeye başladığı için bu dönemde daha muhafazakar olmaktadır, yeniliklere karşı dirençli ve tepkisel davranırlar.
Karşımızda bir “kişi” bulunduğunu ve onun da kendisine bir inisiyatif alanı yaratmaya çalıştığını hep aklımızda tutmalıyız. Çünkü çocuğumuzu beslerken miktarlar konusunda çok ısrarcı davranıp onu zorlamak ağızda tutma, istemli kusma gibi tepkisel davranışların ortaya çıkmasına neden olur.
1-2 yaş arası beslenmede süt grubu (yoğurt, süt, peynir); et grubu (et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagil); tahıl grubu (buğday, pirinç, mısır ve erişte , makarna, bulgur, şehriye vb; patates gibi nişastalı besinler) ve sebze–meyve grubu besinlerden önerdiğimiz miktarlarda tüketmeleri gerekir. Anne sütünün 18-24 aya dek vermeniz gerektiğini önerenler olmakla birlikte eğer anne sütü çocuğun diğer besinleri almasına engel oluşturuyorsa kesmeyi düşünürsünüz. Fakat anne sütünden kesme işlemi ani yapılmamalı, kolaydan zora doğru geçişlerle önce gündüz öğünleri, arkasından da gece anne sütünü kaldırmalıyız.
Bu yaş aralığında çocuklar genelde bir öğünü tam yiyip diğer öğünleri geçiştirme eğilimindedirler. Bu nedenle bizim gibi 3 öğün beslenmek yerine üç ana, iki veya üç ara öğünle beslenme gün içine yaymalıyız. Özellikle öğün saatleri olduğunca düzenli olmalı, çocuğunuz ne zaman yemek yiyeceğini bilmeliyiz. Mutlaka kendi tabak, çatal ve kaşığıyla yemeli ve ne kadar yediği gözlemeliyiz. Yemeğe ara verdiklerinde biraz bekleyip yeniden yedirmeye çalışırız.
Çocuk mümkünse sofraya ailesi ile birlikte oturmalı, kendi yemek yemesine izin verilmeli gerektiğinde yardımcı olmalıyız. Çok hızlı beslenmek veya öğünün yarım saatten uzun sürmesi istemeyiz. Ara öğünler ana öğünlerden en az iki saat önce vermiş olmalıyız. Ayrıca yemek öncesinde veya sırasında çok su vermemeliyiz. Uykudayken beslenmemeli, aşırı acıkıp sinirlenmesine fırsat yaratmamalıyız. Bununla birlikte kaşığını-çatalını kullanıp, yemeğini kendi yerken etrafın temizleyecek duruma gelmesine göz yummalıyız.
1 yaş bebeği için örnek menü
Sabah öğünü
1 kibrit kutusu peynir/bir yumurta
1-2 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 ince dilim ekmek, 1-2 dilim mandalina veya domates (C vitamini desteği için)
Anne sütü/devam formülü/pastörize süt 100-150ml
Öğle öğünü
2-3 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği
1 dilim ekmek
1-2 kaşık yoğurt
İkindi öğünü
1 küçük boy meyve/meyve püresi
Akşam öğünü
1 kase yayla çorbası(havuçlu, nohutlu)
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi