Kidokit Logo

Para kavramını çocuğunuza nasıl anlatmalısınız?

Para kavramı ve çocuklar

Önemli Noktalar

Çocuğunuz para kavramının temeliyle ne kadar erken tanışırsa o kadar iyi. Bu 9 önemli bilgiyi onunla paylaşmayı unutmayın!

1-Çocuklar için anne baba her şeyi bilir, her şeyi yapar, güçlüdür. 

Para kavramı henüz paranın sonsuz sınırsız olduğunu düşünürler. Para eğitimi ailede başlar. İlk adım paranın sonsuz olmadığını, bir sınırı olduğunu öğretmek. Bunun için en iyi eğitim de harçlıktır. Belli bir miktar parası olduğunda bunun bittiğini gören çocuk, ailesinde de paranın bir sınırı olduğunu anlar. Ardından da parasını korumak için biriktirmek ve tasarruf kavramlarını öğrenir.

2-Para kazanılır

Her sabah kalkıp işe gidiyorsunuz. İlk olarak işe gitme nedeninizin para kazanmak olduğunu söyleyin. Hayatınızı sürdürmek, ona istediği şeyleri alabilmek ve en önemlisi harçlığını verebilmek için çalışmanız gerektiğini anlatın. Paranın kazanılması gerektiğini öğrenecektir. Siz de ona evde ona ufak tefek işler verin. Karşılığında da bir miktar para ödeyin. Para kazanmanın ne kadar zor ama bir o kadar da tatlı olduğunu öğrenecektir.

3-Her şeyin bir bedeli vardır

Hepimiz çocuklarımıza her şeyin en iyisini en güzelini vermek istiyoruz. Seyrettiği televizyonun, açık duran elektriğin, çok sevdiği pastaların veya DVD’leri almak için para harcandığını siz anlatana kadar bilmez. Alışverişe çıkarken onu da beraberinizde götürün. Bakkalda manavda parayı o uzatsın, üstünü alsın. Eve gidince de aldıklarınızı yazın. Ne kadar para harcadığınızı öğrensin.

4-Kelimeler önemlidir

Anlamaz demeyin anlar. Finansal kelimeleri çocuğunuza ne kadar erken yaşta öğretirseniz o kadar iyi. Birikim, tasarruf, banka, yatırımı, bütçe, harcamak… Bu kelimelerin anlamını ve nasıl kullanıldıklarını öğrendikçe finansal konuları kavrama becerisi de o kadar çok olur.

5-Herkes her şeye sahip olamaz

Samimi olun. Çocuğunuza sahip olduğunuz ev araba, mallar konusunda gerçeği söyleyin. Mesela bankaya borcunuz varsa buna sahip ödemek için bankaya borçlandığınızı ve her ay kazandığınız paradan bunun taksitlerini ödediğinizi anlatın. Çevrede başka arkadaşlarının sahip olduğu veya olamadığı şeylerle kıyaslama yapmaması gerektiğini öğretin. “Neden bizim güzel ve büyük evimiz yok” sorusu mutlaka gelecektir. Bunu ona samimiyetle ve sabırla anlatın.

6-Tasarruf gerekli

Tasarruf zordur. Bu daha büyük bir hedefe doğru çalışmak,  istediğiniz şeylerden vazgeçmek anlamına gelir. Ama aynı zamanda öğrenilebilir bir yetenektir. Ayrıca çalışmaların çoğu daha kişisel disiplin egzersiz olduğunu göstermektedir, o kadar kolay olur. Evdeki elektriği, suyu gereksiz harcamaları küçük yaşta öğretebilirsiniz.

7-Öncelikler nedir?

Çocuklar özellikle beş yaşından önce, dengeleri pek iyi anlayamaz. “Dondurma mı yoksa simit mi istersin” diye sorduğunuzda muhtemelen ikisini de isteyecektir. Uzmanlar çocuklara tercih yapmayı ve seçenekler arasında birinden vaz geçmesi öğrenmesinin önemli olduğunu söylüyor. Böylece istek mi ihtiyaç mı algısını kavraması daha kolay olur. Yani çocuklarınız bir şey istediğinde bir diğerinden vaz geçebilmeyi öğrenmelidir. Böylece öncelik sıralamasını da kafasından yapmaya başlar.

8-Her şeye sahip olamazsın

Çocukların en çok kullandığı kelime “İstiyorum” dan vazgeçirmek zordur ama imkansız değildir. Ona her şeye aynı anda sahip olamayacağını öğretin. Yoksa büyüdüğünde mutsuz ve hiçbir şeyden tatmin olmayan bir genç olur.

9-Hayat zor seçimlerle dolu

Para ve tasarruf konularını öğrenmesi zaman alır. Öncelikle neden tasarruf ve birikim yapması gerektiğini öğrenmelidir. Ve bunun için de almak istediği şeylerden vaz geçmeyi veya beklemeyi öğrenecektir.

Özlem Denizmen, Kişisel Para Danışmanı

Para Durumu ve Foder Finansal Okur Yazarlık ve Erişim Derneği

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

17. Hafta Hamilelik

17. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 17. hafta dönemine girdiniz. Rahiminiz göbek deliği seviyesine ulaşmak üzere ve bunu elinizle hissersiniz. Bebeğiniz bu haftadan itibaren

10. Hafta Hamilelik

10. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Öncelikle gebelikte 10. hafta dönemine girdiniz. İşiniz masa başı işiyse veya uzun süre ayakta kalınmasını gerektiriyorsa dikkat etmeniz gereken birkaç

Anne sütü

Doğal olmayan beslenme

Önemli Noktalar Anne emziremiyorsa veya bebek anne sütü alamıyorsa bebeğin annesinden alıp depolanmış anne sütü, sütanne sütü veya bebek mamaları (formül süt/formüla) verilebilir. Günümüzde bebek

Zeka ve çocuk

İnsan beyni nasıl çalışır?

Önemli Noktalar İnsan beyni eşsizdir ve doğum öncesi dönemde, beynin gelişimi ve büyümesi vücudun geri kalanıyla karşılaştırıldığında muazzamdır. Sinir hücreleri, düşünce, duygu, davranış, hareket ve

39. Hafta Hamilelik

Artık gebelikte 39. hafta dönemine girdiniz. Bu ve takip eden hafta içinde doğum yapma olasılığınız oldukça yüksek. Geçen haftalardaki önerilerimiz aynen devam etmektedir. Doğum sabır

1. Hafta hamilelik

Gebelik ortalama 40 hafta, yani 9 ay 10 gün devam eden bir süreçtir. Tıbbi olarak gebelik başlangıcınızı hamile kaldığınız adet döngünüzde gördüğünüz adetin ilk günü belirler. (Adet

26. Hafta Hamilelik

26. HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER Artık gebelikte 26. hafta dönemine girdiniz. Rahiminizde bu haftalardan itibaren zaman zaman ortaya çıkan ani kasılma ve gevşemeler hissederseniz korkmayın.

Halka oyunu yapımı

Evde oynayabileceğiniz eğlenceli bir oyuna hazır mısınız? Plastik veya kağıt tabak, peçete rulolarıyla hazırlayacağımız halka oyunu adlı oyunu keşfetmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Uyuyan bebek

0-12 ay bebek odası ve bakım alanı yaratmak

Önemli Noktalar 0-5 ayda bebeğinizin bakım köşesinde bir alt değiştirme ünitesi bir minik bebek küveti, malzemelerin durması gereken çekmece ya da raflar, kirlilerin atılabileceği bir

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!