Önemli Noktalar
- Krup; genellikle virüslerin etken olduğu, üst solunum yollarında daralma ile giden, özellikle ses tellerinin bulunduğu bölgeyi etkilediği için çok gürültülü öksürüğe yol açan, ses değişikliğinin eşlik edebildiği bir hastalıktır.
- Genellikle 5 yaş altında görülür.
- Krup tablosu başladığında ilk yapılması gereken olabildiğince sakin davranarak çocuğumuzu da sakinleştirmeye çalışmaktır.
- Krupta solunum yollarındaki daralma nedeniyle nefes alırken stridor dediğimiz ıslık sesi gibi veya daha kaba bir ötme duyulur ve bu ötme sadece öksürürken veya ağlarken duyuluyorsa darlık çok değil demektir.
Krup
Genellikle virüslerin etken olduğu, üst solunum yollarında daralma ile giden, özellikle ses tellerinin bulunduğu bölgeyi etkilediği için çok gürültülü (havlamaya benzer) öksürüğe yol açan, ses değişikliğinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Genellikle 5 yaş altında görülür. Çünkü çocukların solunum yolları erişkinlere kıyasla göreceli olarak daha dardır. Öksürüğün başlangıcı 2-3 günlük burun akıntısını takiben genellikle sabaha karşı ve ani olur. Gece rahat uyumuş olan çocuk nefes alamama hissi ve gürültülü bir öksürükle uyanır. Ani başlangıç ve gürültülü öksürük anne babaları da endişelendirir. Krup tablosu başladığında ilk yapılması gereken sakin davranarak çocuğumuzu da sakinleştirmeye çalışmaktır. Soğuk ve nemli hava ses tellerinde bulunan ödemi de azaltacağı için rahatlatır. Oturur pozisyon da nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.
Krupta solunum yollarındaki daralma nedeniyle nefes alırken stridor dediğimiz ıslık sesi gibi veya daha kaba bir ötme duyulur. Bu ötme sadece öksürürken veya ağlarken duyuluyorsa darlık çok değil demektir. Ama eğer çocuğumuz sakinken dahi her nefes aldığında ötme oluyorsa; nefes alıp verirken burun kanatları açılıp kapanıyor, boynunun altındaki çukur ve kaburga arası aralıklar inip çıkıyorsa; parmak uçlarında, ağız çevresinde morarma varsa oksijen ihtiyacı ve zorlanma bulguları var demektir. Bu durumda en yakın hastanenin acil servisine başvurmak doğru olur. 38,5 derecenin üzerinde ateş de ileri değerlendirme gerektirir. Uyarıcı bulguların varlığında hastanede genellikle üst solunum yollarını açıcı etkisi olan epinefrin benzeri ilaçlar nebulizatörle aerosolize edilerek verilir. Ses tellerinin ödemini azaltmak için deksametazon grubu steroid içeren ilaçlar ağızdan veya kas içi uygulayın. Soğuk buhar verilir. Uyarıcı bulgular yoksa çocuk soğuk ve nemli ortam sağlanıp evde takip etmelisiniz. Krup, hızlı başladığı gibi genelde hızlı düzelir.
Yazan:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi