Önemli Noktalar
- Karın ağrısı çocukluk çağında çok sık karşımıza çıkan ve çok çeşitli nedenlerle oluşabilen bir belirtidir.
- Üç aydan daha eski başlangıçlı ağrılar kronik (süreğen) karın ağrıları olarak tanımlanır.
- Genel durumu iyi olup ağrı öncesinde sağlık problemi olmayan çocuklarda göbek çevresinde yerleşimli ağrıların %90’ı fonksiyoneldir.
Karın Ağrısı
Karın ağrısı çocukluk çağında çok sık karşımıza çıkan ve çok çeşitli nedenlerle oluşan bir belirtidir. İlk olarak ağrının ne zaman başladığı öğrenilmelidir. Üç aydan daha eski başlangıçlı ağrılar kronik (süreğen) karın ağrıları olarak tanımlanır. Üstelik karın ağrıları tekrarlayıcı formda da olabilir. Ama tekrarlayıcı ve kronik karın ağrılarının öncelikli olarak doktorunuz tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Yeni başlangıçlı karın ağrısı yakınması olan çocuğunuzun yakınmalarını dinlerken ağrının ne zaman başladığı, belli aralıklarla (vurup kaçma/kolik tarzında) gelip gelmediği, açlık/toklukla ilgisi olup olmadığı, ishal, kusma, idrar yaparken yanma, kakada kan-mukus varlığı gibi bulguların eşlik edip etmediği öğrenilmelidir.
Karın ağrıları fazla karbonhidrat alımı (örneğin bol süt tüketimi) nedeniyle bağırsaktaki emilim kapasitesini aşan karbonhidratların flora bakterilerince parçalanıp bağırsak gazı oluşturması veya uzun süreli kabızlık ve benzeri daha “basit” sebeplere bağlı olabileceği gibi akut apandisit, invajinasyon gibi acil cerrahi müdahale gerektiren durumlara ya da pankreatit, pyelonefrit gibi hastanede yatırılıp tedavi edilmesi gereken durumlara bağlı da gelişmiş olabilir.
Durumu iyi olup ağrı öncesinde sağlık problemi olmayan çocuklarda göbek çevresinde yerleşimli ağrıların %90’ı fonksiyoneldir. Yani alttan organik bir sebep çıkmaz. 5 yaş altındaki çocuklarda görülen; ateş, tartı kaybı, ağız yaraları, eklemlerde şişme gibi sistemik bulguların görüldüğü; gece uykudan uyandıran kusma (özellikle safralı) ile birlikte olan, karnın ortasında değil de sağ veya sol yana lokalize edilen, kakada kan veya mukus olan, idrar yaparken yanma veya idrar renginde değişmenin eşlik ettiği, ailede peptik hastalık veya tekrarlayıcı karın ağrısı olan bireylerin (çölyak, ailevi Akdeniz ateşi, inflamatuar bağırsak hastalığı vb.) bulunduğu vakalarda altta organik bir yakınmanın olabileceği düşünülerek hemen doktora başvurmak uygun olur. Doktorunuz fizik muayenesini yaptıktan sonra gerekli laboratuvar ve radyolojik tetkikleri isteyerek sizi yönlendirecektir.
Yazan:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi