Kidokit Logo

Bulantı-kusma

Yemek Yiyen Bebek

Önemli Noktalar

İlk olarak kusma, çok farklı nedenlerden ortaya çıkabilir

Öncelikle kusma, mide içeriğinin fizyolojik yolunun tersi yönünde ilerlemesiyle başlar. Bununla birlikte karın kaslarının kasılmasıyla yemek borusu mide arasındaki kapakçığın açılmasıyla ağızdan geri çıkmasıdır. Ayrıca bulantıysa, kişinin kusma öncesi hissettiği terleme, göz kararması vb. bulguların eşlik ettiği rahatsızlık durumudur.

Çocukluk yaşında kusma çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:

Bebeklik çağındaki masum geri kaçış kusmaları, sindirim sistemine ait enfeksiyonlar veya pylor stenozu, bağırsak düğümlenmesi gibi mekanik sebepler, idrar yolu iltihapları, taşıt tutması, merkezi sinir sistemine ait enfeksiyonlar, yer kaplayan lezyonlar vb. Ancak bizim yapmamız gereken sebepten önce sonuca bakıp çocuğumuzun durumunun aciliyetini belirlemektir.

Kusmada ilk yapılması gerekenler;

Öncelikle kusmada ilk yapılması gereken şey şuuru açık, koopere bir hastada sıvı kaybının derecesini saptamaya çalışmaktır. Bunun yanında su dengesini izlerken çocuğumuzun idrar yapıp yapmadığı, dilinin ıslak olup olmadığına bakmalıyız. Eğer küçükse kafa kemiklerinin arasındaki yumuşak bölgenin (bıngıldak/fontanel) ve gözlerinin çökük olup olmadığı izlenmelidir. Ayrıca vücut kusma ve/veya ishal nedeniyle sıvı kaybederse hayati organlarını koruma altına alır. Bununla birlikte dil kurur, tükürük azalır. Hatta kayıp devam ederse idrar azalır. Bu nedenle sıvı kaybı bulgularının varlığı durumun aciliyetini belirler.

Bahsettiğimiz çok çeşitli kusma nedenlerinin ayrımında ateş, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı gibi ilave bulguların olup olmadığı önemlidir. Ayrıca kusmanın niteliği (safralı, kanlı, dışkı görünümünde vb.), ilaç kullanımı öyküsü olup olmadığına bakılmalı. Uzun süreli sıcağa maruz kalıp kalmadığı, düşme, kafasını çarpma vb. travma öyküsü olup olmadığı sorgulanmalıdır. Hatta solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkan öksürük nöbetleri de salgı temizliği için kusmayı uyarabilir.

Ciddi sıvı kaybı bulguları olmayan hastalar sıvı gıdaları az-sık verilmeli. Beslenmeye az miktarda kuru gıdalarla başlanarak takip edilebilirler. Son olarak ciddi sıvı kaybı bulguları ya da eşlik eden karın ağrısı, kanlı-mukuslu kaka, yüksek ateş, safralı kusma, baş ağrısı, kafa travması öyküsü, kilo alamama/kilo kaybı gibi alarme edici bulgular varlığında en kısa sürede doktorumuza/sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır.

 Kaynak:

Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Ağlayan Bebek

Lohusalık dönemini için ipuçlarımız

Önemli Noktalar Lohusa döneminde zorluklarının farkında olun ve eşinizden, annenizden, bakıcınızdan ya da bu dönemi birlikte geçirdiğiniz herhangi bir kişiden yardım isteyin. Bu dönemde duygusal

Ateş

Tarama testleri ve erken müdahalenin önemi

Önemli Noktalar Bebeğinizin sağlık yönünden gelişimini dikkatle izlemek gerekir ve gerekli tarama testlerinin de mutlaka yaptırılması gerekir. Doğumsal kataraktı olan bir bebek eğer ilk üç

Annesiyle sarılan kız çocuğu

Yapıcı iletişim için ipuçları…

Önemli Noktalar Yapıcı iletişim tüm ebeveynlerin öğrenmesi gereken en önemli konulardan biridir. Yapıcı bir ilişki için öncelikle yapıcı iletişim gerekmektedir. Öncellikle çocuklarınızın çocuk olduğunu unutmayın.

Mutlu Aile Tablosu

Kamera analojisi ve emici zihinler

Önemli Noktalar Bebeğiniz sizinle daha fazla iletişime geçtikçe ve algıları güçlendikçe çevresindeki tüm olanları, hareketleri, konuşulanı, tattıklarını, vücut dilini adeta bir sünger gibi emmesine “Kamera

Oyun hamuru yapımı

Evde oyun hamuru yapmak hiç bu kadar kolay ve eğlenceli olmamıştı. Hemen videomuzu izleyin ve evde oyun hamuru yapmanın keyfini çıkarın:)

Üstünü mahveden bebek

Oyun çocuğu ve okul öncesi yaşlarda beslenme

Önemli Noktalar Çocuklar okul öncesi dönem sonunda bağımsız ve çeşitli gıdalar tüketebilen bireyler durumuna gelirler. Sağlıklı beslenme önerileri artık tüm aileyi kapsayacak şekilde yapılır ve

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Hangi yaşta, ne kadar uyku?

Önemli Noktalar Yenidoğan bir bebeğin 16-20 saat arası uyuduğu ve uykunun geceye ve gündüze eşit dağıldığı bilinmektedir. Bebek 8-12 haftalık olduğunda uyku geceye yoğunlaşmaya başlar.

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Anne olmak kolay değil…

Eğer bir anne iseniz size sesleniyoruz! Eğer anne dışında biri yazımızı okuyorsa, annelere destek olabilmek için, annelik ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 🙂 Anne

Tangram yapımı

Tangram şablonunu Kidokit baskı odamızdan bulabilirsiniz. Bilişsel bir gelişim aktivitesi olan bu aktiviteyi evinizde kolayca oynayabilirsiniz.

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!