Önemli Noktalar
- Hepimiz bebeğimizi beklerken heyecanla bebek odaları hazırlarız.
- Miniğinizin bebeklikten çocukluğa hatta gençliğe uzanan yolculuğunda en fazla zaman geçireceği yer odası olacak.
- Çocuklarınızın yaşam alanlarının doğru bir şekilde düzenlenmesi onların gelişiminde büyük rol oynar.
- Aslında yaşam alanı sadece çocuklarınızın odasını değil evinizdeki diğer odaları ve bahçenizdeki farklı düzenlemeleri de içermektedir.
Hazır çevre
Hepimiz bebeğimizi beklerken heyecanla bebek odaları hazırlarız. Yaptığımız araştırmalar genelde benzer öneriler verir. Kuzeye bakan pencereli bir oda, sağlıklı bir ortam için halıdan kaçınılan mümkünse parke zemin vb… Yazımızda çocuk odası tasarımına biraz daha farklı açıdan bakarak sizlerle önemli ipuçları paylaşmaya çalışacağız. Amacımız çocuklarınızın gelişimine katkıda bulunabileceğiniz, sağlıklı, kendine yetebilen, güvenli çocuklar yetiştirebileceğiniz ortamlar yaratmanıza yardımcı olabilmek.
Çoğumuz farkında olmadan çocuklarımıza en iyisini yapmak çabasındayken aslında “kendimiz için iyi olanları” yaparız. Kendi sevdiğimiz renkleri seçeriz, temaları belirleriz, kendi boyumuzda raflar yerleştiririz. Hatta gördüğümüz ve hoşumuza giden her oyuncağı alır odasına koyarız vb… İsterseniz önce küçücük bir test yapıp sizin bu konuda hangi noktada olduğunuzu görmeye çalışalım:
1- Çocuğunuzun kıyafetlerini astığınız dolabın askısı (daha doğrusu askıları koyduğunuz boruyu kastediyoruz) sizin boyunuza göre mi yoksa onun boyuna göre mi ayarlı?
2- (Küçük çocukları olanlar için) Çocuğunuzun bir oyun parkı varsa büyüklüğü çocuğunuzun özgürce hareket etmesine izin veriyor mu?
3- Çocuğunuz odasındaki raflara kolayca uzanabiliyor mu?
4- Oyuncakları karışık bir şekilde ve odanın her yerinde mi?
5- Dolaplarının kapıları var mı ve kolayca açılıyor mu?
6- Çocuğunuz yatağına kendi başına kolayca yatabiliyor ve yatağını düzenleyebiliyor mu?
Sanırım nereye gitmeye çalıştığımızı anladınız. Özellikle ilk soruya birçok ebeveynin “Evet gerçekten aslında bizim boyumuza göre ayarlı” dediğini duyabiliyoruz. Miniğinizin bebeklikten çocukluğa hatta gençliğe uzanan yolculuğunda en fazla zaman geçireceği yer odası olacak. Çocuklarınızın yaşam alanlarının doğru bir şekilde düzenlenmesi onların gelişiminde büyük rol oynar. Aslında yaşam alanı sadece çocuklarınızın odasını değil evinizdeki diğer odaları, bahçenizdeki farklı düzenlemeleri de içermektedir.
Bu yazımızda hem bebek/çocuk odalarında ne tür düzenlemelerle yapabileceğinizi anlatacağız. Hem evin kalan kısımlarında nasıl ufak dokunuşlarla çocuklarınız için en doğru “hazır çevre”yi oluşturabileceğinizi aktaracağız.
Öncelikle doğru düzenleme ile ne kastettiğimizi açıklayalım. Yaşam alanındaki doğru düzenleme aşağıda bahsettiğimiz birkaç farklı öğeyi içermektedir:
Yaşam alanının çocuk dostu ve güvenli olması,
Kullanılan mobilyaların ve düzenlenme şeklinin çocuğun gelişim dönemlerini desteklemesi,
Oyuncak ve materyallerin seçiminin ve sergilenme şeklinin çocuğunuzun farklı alanlarda gelişimine katkıda bulunabilmesi.
Odalarınızın ve yaşam alanlarınızın çocuk dostu ve güvenli olabilmesi için neler yapabileceğinizi “Çocuk dostu evler için güvenlik önlemleri” isimli yazımızda daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Çocuklarımızın hangi yaşta hangi oyuncak ve materyallerle oynayabileceğine ise zaten tüm yazılarımızda ve Kidokit uygulamamızda yer veriyoruz. Kidokit uygulamamızın en önemli amaçlarından biri çocuklarınızı doğru yaş dönemlerinde doğru oyun ve oyuncaklarla dolayısı ile de bütünsel gelişimlerini destekleyecek doğru uyaranlarla buluşturmak. Bugünkü yazımızda özellikle oda düzenlemelerine ve oyuncak ve materyalleri ne şekilde sergileyebileceğinize odaklanmak istiyoruz.
Yaşam alanlarının düzenlenmesine ilişkin bu yazımızı Kidokit kurucu ortaklarımızdan Funda Güngör Akpınar’ın kaleminden iletiyoruz. Akpınar, Montessori felsefesi üzerine kurgulanan Özel Mutlu Panda Anaokulu’nun da kurucusu ve Association Montessori International (AMI) ve MACTE (The Montessori Accreditation Council for Teacher Education) diploması sahibi. Dolayısı ile size aktaracağımız düzenlemelerde Montessori sistemi ön planda tutuluyor olacak.
Montessori metodu ülkemizde tanındıkça bu konuyla ilişkilendirilmiş pek çok ürün ve hizmet satışına başlandı. Bunların bir kısmının gerçekten Montessori ile ilgili olmadığını üzülerek söylememiz gerekiyor. Aslında Montessori mobilyası diye birşey yok. Montessori felsefesinden uyarlanarak üretilen mobilyalar olabilir ancak bunlar da genellikle evinizde sizin çok kolay adapte edebileceğiniz şeyler. Mağazalarda daha sıklıkla Montessori mobilyası olarak gördüğümüz mobilyalar bu felsefeden esinlenmiş ve kendilerince de ekstra dekorasyonlarla satışa sunulmuş ürünler.
Montessori felsefesine uygun olarak düzenlenen bir odanın özellikleri neleri içeriyor?
Sizlere önce genel olarak Montessori felsefesindeki yaşam alanı düzenlemelerini aktaracağız. Montessori felsefesinde “hazır çevre” büyük önem taşır. Hazır çevrenin ne demek olduğu ve çocuklarınızın gelişimi için ne anlam ifade ettiğini öğrenmek için “Çocuklar için hazırlanmış çevre ne demek ve neden önemli?” yazımıza göz atmanızı öneririz. Konu ile ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
“Bebek/çocuk dostu bir çevre yaratmanın ipuçları” konusunda bilgi almak için tıklayınız.
“Bebek/çocuk odasında renk seçimi” konusunda bilgi almak için tıklayınız.
“Çocuk dostu banyolar” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuk dostu mutfaklar” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Oturma odalarını çocuk dostu yapmak” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuklar için hazırlanmış çevre ne demek ve neden önemli?” konusunda ipuçları için tıklayınız.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu