Önemli Noktalar
- Yenidoğan bebekler ilk 6 ay enfeksiyon riskinde oldukları için anne sütü ile beslenip, enfeksiyonlardan uzak tutulmaya çalışılmalıdır.
- Yani tatile gitseniz bile deniz serüvenine başlamak için temkinli olmanızı öneriyoruz.
- Bebeğinizi, D vitamini sentezi açısından tavsiye edilen 11:00 ile 16:00 saatleri arasında, güneşle arada cam olmaksızın, en fazla 15 dakika korumasız olarak güneşe çıkartmanız uygun olacaktır.
- Bebeğimizin ve çocuğumuzun derisinin bize göre çok hassas olduğunu aklımızdan çıkartmamız gerekmektedir.
- Bu yüzden bebeklere özel güneş kremlerini sadece denize veya havuza giderken değil, uzun süreli açık alanda duracağı her durumda kullanmamız gerekmektedir.
Bebekler ilk ne zaman denize girmeli?
Yeni doğan bebekler ilk 6-ay enfeksiyon riskinde olduklarından anne sütüyle beslenip, enfeksiyonlardan uzak tutulmaya çalışılmalıdır. Ancak aşıları tamamlanan bebekler genellikle herhangi bir sağlık problemi yoksa denize girebilirler. Yani tatile gitseniz bile deniz serüvenine başlamak için temkinli olmanızı öneriyoruz. Tatilde ateş, kusma, ishal, ağız içinde yaralar, cilt enfeksiyonlarından dolayı havuza sokulmamaları tavsiye edilir. Bebeğinize özel, minik bir şişme havuz onu serinletebileceğiniz bir alana dönüştürülebilir. Ancak su ne kadar az olursa olsun çocuğunuz suda iken mutlaka yanında olmanız gerekir.
Tatilde ne kadar güneş?
Tatile gideceğiniz yere bağlı olarak hatırlatmada bulunmamız gereken önemli bir konu ise güneşe çıkma konusu. Şayet doğru zaman ve ölçüde olursa güneşin bebeklerimize sayısız faydası vardır. D vitamini gereksinimi büyük ölçüde güneş tarafından sağlanır. Diş ve kemik gelişimi için D vitamini son derece önemlidir. Bebeğinizi, D vitamini sentezi açısından tavsiye edilen 11:00 ile 16:00 saatleri arasında, güneşle arada cam olmaksızın, en fazla 15 dakika korumasız olarak güneşe çıkartmanız uygun olacaktır. Güneşte kalma süreniz ne kadar uzarsa, D vitamini üretimi de o kadar düşecektir. Günün diğer saatlerindeyse çocukları mineral filtreli güneş kremlerini 2-saatte bir yenilemek koşuluyla koruma altına alabilirsiniz.
Uzun süreler veya korumasız bir şekilde güneşte kalmak ise güneş yanıkları vb. problemlere yol açabilecektir. Üstelik bebeğimizin ve çocuğumuzun derisinin bize göre çok hassas olduğunu aklımızdan çıkartmamız gerekmektedir. Onların cildinin bize göre dört kat daha ince ve hassas olduğunu bildiğimizden bebeklere özel güneş kremlerini sadece denize veya havuza giderken değil, uzun süreli açık alanda duracağı her durumda kullanmamız gerekmektedir. Ayrıca güvenilir markaların güneş koruyucularını tercih etmemiz gerekir.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane HekimU