Önemli Noktalar
- Lohusa döneminde zorluklarının farkında olun ve eşinizden, annenizden, bakıcınızdan ya da bu dönemi birlikte geçirdiğiniz herhangi bir kişiden yardım isteyin.
- Bu dönemde duygusal yönden sağlıklı olmak fiziksel yönden de sağlıklı olmaktan geçer ve bu yüzden bol su içmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz.
- Ara ara yürüyüşler yapmak ve temiz hava almak size çok iyi gelecektir.
- Uykunuza çok önem verin.
- Bebeğinizin her ihtiyacını siz karşılamaya çalışmayın, bazı zamanlarda eşiniz ya da bebeğinize bakacak olan kişi direksiyona geçsin.
Yardım istemekten çekinmeyin
- Bu dönemin zorluklarının farkında olun ve yardım isteyin. Eşinizden, evdekilerden, annenizden, bakıcınızdan ya da bu dönemi birlikte geçirdiğiniz herhangi bir kişiden. Dönemin özellikleri ile ilgili onları bilgilendirin ve duygusal olarak desteklerine ihtiyacınız olduğunu belirtin. Ayrıca fiziksel olarak da yardımlarını isteyin. Ara sıra dinlenin ve sorumlulukları paylaşın.
- Bu dönemde duygusal yönden sağlıklı olmak fiziksel yönden de sağlıklı olmaktan geçer. Bol su içmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Yine bu dönemde sizin üzerinizde en fazla baskı oluşturacak konulardan biri emzirmek. Bu nedenle sağlıklı ve anne sütünü artıracak şekilde besleniyor, dinleniyor olmanız size çok iyi gelecektir. Eğer kaçırdıysanız “Anne sütünü artırmanın yolları” makalemizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
- Doğumu takip eden ilk günlere özgü, parlak kırmızı renkli, adet kanamasına yakın miktarda ve ‘loşi’ olarak isimlendirilen bir akıntı olur. Günler içinde bu akıntının miktarı azalır, rengi açılır ve beyaz bir akıntıya dönüşür. Bu dönemde vajinal bölgenizin temizliği çok önemlidir. Tampon kullanmamanız, ped kullanımını tercih etmeniz ve sık sık değiştirmeniz tavsiye edilir. Aşırı kanama olması, rahim içinde plasenta dokusu kalmasının ya da nadir olarak görülen ve rahim iç zarı tabakasından başlayarak rahimde yayılan bir enfeksiyonun habercisidir. Bazen ateş, karın ağrısı ya da yoğun kanamalar da gözlenebilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir doktora danışmanızı öneriyoruz.
- Doğumdan sonraki dönemde bazı anneleri duygusal çalkantıların yanı sıra fiziksel olarak da rahatsız eden durumlar söz konusu olur. Bu tür bir durumunuz varsa kendinizi rahat hissetmeniz önemlidir. Örneğin bazı normal doğumlarda genital bölgeye dikiş atılması gerekir. Bu dikişlerin neden olduğu hassasiyeti gidermek için önerilen lokal anestezik kremlerin kullanılması, ılık oturma banyoları yapılması ve yumuşak yastıklar kullanılması rahatsızlıkları bir derecede olsa azaltacaktır. Sezaryen doğumlarda ise karın bölgesindeki dikişlerin yarattığı ağrıyı azaltması amacıyla bazen emzirmeye uyumlu ağrı kesiciler kullanılması önerilebilir. Bazı durumlarda ise ilaç kullanmaya hiç gerek kalmamaktadır. Buradaki en önemli nokta herhangi bir krem/ilaç vs kullanacaksınız bunu doktor gözetiminde yapmanızdır.
Ara ara yürüyüşler yapmak ve temiz hava almak size çok iyi gelecektir.
- Uykunuza çok önem verin. Uykunuz vücudunuzun kendini tekrar şarj ettiği dönemdir. İnanın bu enerjiye ihtiyacınız çok olacak!
- İnsanların eleştirilerini duymamayı öğrenin ama insanlardan da kendinizi izole etmeyin. Günün/haftanın farklı zamanlarını bebeğinizle, eşinizle, kendinizle ve birlikte olmaktan keyif aldığınız kişilerle olacak şekilde düzenlemeye çalışın. Şu dönemde hepsine ihtiyacınız var!
- Bebeğinizin her ihtiyacını siz karşılamaya çalışmayın. Emzirin, kucaklayın, sevin, rahatlatıcı bir sesle konuşun vb. Ama bırakın bazı zamanlarda eşiniz ya da bebeğinize bakacak olan kişi direksiyona geçsin ve bebeğinizle onların arasında da sağlıklı bir bağ oluşmaya başlasın. Zamanı ve yükümlülükleri paylaşın ki herkes bu süreçteki rolüne daha çabuk ısınsın.
Emzirme Yöntemlerine göz atabilirsiniz.
- Kendinizi rahatlatmaya ve emzirmeye yönelik teknikleri önceden çalışın. (Veya bu satırları ancak okuduysanız ve bu konuda önceden bilginiz yoksa şimdi başlamanız geç değil.) “Emzirme teknikleri” ile ilgili ise bu başlıktaki makalemizi tavsiye ederiz. Ve lütfen anne sütünü artırmaya yönelik olan makalemizi atlamayın. Emzirme süreci bebeğinizin sağlıklı büyümesine katkıda bulunacak, bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Ayrıca kafa ve çene yapısının sağlıklı şekillenmesini sağlayacaktır. Ayrıca anne-bebek arasındaki bağ sağlamlaşacak, annenin lohusalıktan çıkıp eski haline dönmesine katkıda bulunacaktır. Emzirebiliyorsanız harika ama sütünüz azsa veya herhangi bir sebepten dolayı emziremiyorsanız o da önemli değil. O zaman bebeğinizle bu güzel bağı kurmanın farklı yolları var. Bebeğinizi kucaklayarak, onunla konuşarak, ona masaj yaparak kısaca ten ve ruh temasıyla bu bağı her zaman kurarsınız. Mümkünse mamasını yerken yine emziriyormuş gibi onu kucaklayın ve bir süre bir taraftan yedirdikten sonra bir süre de diğer kolunuza geçirip yedirin. Bu dönemlerde bebeğiniz bol bol sizi gözlemleyecektir. Koldan kola geçirmeniz sizi farklı açılardan görmesini sağlar.
- Bu dönemde temizlik ve hijyenin çok önemli olduğunu hatırlatmamız gerekli. Bu sadece özel bölgelerin hijyeni değil bulunduğunuz ortamların hijyenini de kapsar. Havanın, odanın, malzemelerin, meme başınızın kısaca her şeyin temiz olmasına çalışın. Evi bol bol havalandırın ve sigara dumanından uzak durun.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu