Önemli Noktalar
- Tatil ne güzel şeydir, bazen deniz ve kumsalın tadını çıkarır bazen de karda yürüyüşler ve kayak yaparak temiz havayı soluruz.
- Çocuklarla tatilin ise keyfi bir başkadır, onların yeni tecrübeler yaşamalarını izlemek, birlikte daha fazla kaliteli ve birebir zaman geçirebilmek gibi birçok artısı vardır bu tarz tatillerin.
- Ancak çocukla ve özellikle de bebekle tatil yapmak bazen çok da yorucu da olabilir.
- İlk öncelikle, tatil için seçtiğiniz yerin çocuk dostu olması işinizi çok rahatlatır.
- Çocuğunuz için hazırlayacağınız bavula her güne, bir gündüz bir de akşam için iki ya da üç set kıyafet koymanız, bir iki de yedek almanız yeterli olacaktır.
Tatil ne güzel şeydir.
Tatil dediğimiz zaman genelde kendimize zaman ayıracağımız, günlük kargaşadan uzak keyifli anılar canlanır gözümüzde. Bazen deniz ve kumsalın tadını çıkarırız. Bazen de karda yürüyüşler ve kayak yaparak temiz havayı soluruz. Özellikle çalışan anne babalar bazen tüm bir yıl boyunca bunun hayaliyle yaşarız. Çocuklarla tatilin ise keyfi bir başkadır. Onların yeni tecrübeler yaşamalarını izlemek, birlikte daha fazla kaliteli ve birebir zaman geçirmek, sosyalleşmelerini sağlamak gibi birçok artısı vardır bu tarz tatillerin. Ancak çocukla ve özellikle de bebekle tatil yapmak bazen çok da yorucu da olur. Özellikle ilk defa küçük bebekleriyle tatile çıkacak olan yeni annelerin o alıştıkları keyifli tatili uzunca bir süre yapamayacaklarının farkında olması gerekiyor. Hatta ruhen ve bedenen buna hazırlıklı olmaları gerekmektedir.
Tatil esnasında doğumdan sonra değişen günlük yaşam düzeni ister istemez bir darbe alır.
Uyku saatleri şaşar, yeme alışkanlıkları değişir, bazen güneşten bazen soğuk havadan dolayı birden rahatsızlıklar artar. Ancak rahat ortamda da kaza riski artar. Anneler evdeki düzeni tatilde de korumak için bavullar dolusu eşya taşırlar tatil mekanına. Mamalar, bebek bezleri, biberonlar, ana-kucağı, bebek arabası derken tatil hazırlığının kendisi bile bir projeye dönüşür. Çocuğumuz büyüdükçe taşınan eşyaların miktarında belki biraz azalma olur. Fakat yine de bavullarda çocuklar için tatile götürülecekler çoğunlukla bizimkilerden fazla yer tutar.
Tatili keyifli yapmak ve bir yükten ziyade tatlı anıya dönüştürmek için yapacağınız önemli hazırlıklar vardır. Bu hazırlıkları önceden tamamlamak sizi çok rahatlatacaktır. Bunun yanında tatilinizi tüm aileniz için gerçek bir tatil havasında yaşamanızda önemli rol oynayacaktır. Öncelikle mekanın seçimi daha sonraysa yolculukla ilişkili hazırlıklar ve bavul hazırlıkları gelir. Otomobil ya da uçakla yolculukta yapılması gereken hazırlıklar ve dikkate alınması gereken noktalar farklılık gösterebilecektir. Ekteki yazılarımızda ayrı ayrı otomobil yolculuğu ve uçak yolculuğu ile ilgili hazırlıklara dair ipuçlarımızı bulabilirsiniz.
Tatil için seçtiğiniz yerin çocuk dostu olması işinizi çok rahatlatır.
Çocuk dostu mekanlara ilişkin listeleri internetteki arama motorları üzerinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Tam kararınızı vermeden önce gideceğiniz mekanı arayarak oyun odalarının hangi saatlerde açık olduğunu, hangi yaşlar için geçerli olduğunu, rezervasyon ihtiyacı olup olmadığını, gerekli olursa bakıcı hizmeti sağlanıp sağlanmadığını, çocukların girebileceği bir havuz olup olmadığını, odaya fazladan çocuk yatağı koyup koyamayacaklarını ve bu hizmetler için istenilen ücretleri vb. bilgileri öğrenebilirsiniz. Yolculuğun süresi ne olursa olsun yol boyunca ve tatilde çocukları oyalayacak aktiviteler için ufak tefek bir şeyleri yanınızda bulundurmak çok önemlidir. Çocuklar meşgul oldukları sürece huzursuz olmazlar.
Çocuğunuzun ayrılamadığı oyuncak ya da eşyaları varsa bunları mutlaka rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir yerde tutun. Hatta yanınıza almayı asla unutmayın. Çocuğunuzun kimlik kartı ve sağlık karnesi de yanınızda bulundurmanız gereken önemli dökümanlardır. Bebeğinizin/çocuğunuzun favorisi ufak bir iki oyuncak, yeni bir iki küçük yap boz, boya kalemleri ve boyama kitabı, yeni bir iki kitap, yaşlarına göre tasarlanmış aktivite kitapları, minik oyun hamurları vb.leri onu uzun süre meşgul edebilecek alternatiflerdir.
Çocuklu tatil yükünün fazla olmasının başlıca nedenlerinden biri de ne olur ne olmaz diye taşınan ve “ya gerekirse” endişesiyle bavula doldurulan çocuk giysileri, sterilizasyon aletleri, gereğinden fazla sayıdaki biberonlar, mama kapları, kısacası evdeki düzeni bire bir kopyalamak için gereken her türlü malzemedir. Ayrıca tatil süresince her zamankinden biraz daha az titiz olmak hiç problem değildir. Çocuğunuz için hazırlayacağınız bavula her güne, bir gündüz bir de akşam için iki ya da üç set kıyafet koymanız, bir iki de yedek almanız yeterli olacaktır. Her halikarda bavula koymadan önce yanınıza almanız gerekenlere dair bir liste yapın.
Çocuklarımız çok daha sık kıyafet değiştiriyor ve her yerde çamaşır yıkamak kolay değil.
Neyseki eşyaları da küçücük:-) Yine de yaz boyunca ufak bir leke için sık sık giysi değiştirmek, hazır mama yedirmemek için taze meyvelerle meyve püresi hazırlamakta ısrarcı olmak, biberonları mama kaplarını sterilize etmek için sterilizasyon makinası taşımak hayatı yok yere zorlaştırır. Elbette temizliği bir kenara bırakmak olmaz. Fakat bebeğiniz artık çok da küçük değilse bu dönemi biraz daha rahat geçirebilirsiniz. Yazları ve tatil zamanları özellikle normalde gün boyu çocuklarıyla kalamayan çalışan anneler için zamanlaması doğru ise altbezini bırakmak için de güzel bir fırsat olabilir. Böyle bir niyetiniz varsa bu konuda gerekli bilgileri alıp o şekilde gitmenizi tavsiye ederiz.
Gideceğiniz tatilin nasıl bir tatil olduğu yapılacak listeyi değiştirecektir. Mesela yaz tatili ise ve yüzecekseniz bebeğinizin de alt bezi varsa buna uygun sızdırmayan yüzücü altbezlerinden edinmeniz; mutlaka koruyucu bir güneş kremi ve şapka götürmeniz gerekebilecekken kışın da mekan içinde rahatça dolaşabileceği nefes alan dışarıya çıktığınızda ise onu soğuktan kortuyabilecek içlik, bere ve eldivenleri; ayrıca kaymayan ve su geçirmeyen çizmeleri önceden hazırlamak çok önemlidir.
Özenle, üzerinde düşünülerek hazırlanan bir listeyle eksiksiz bir bavulu çok kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Tatil listenizi aşağıdaki ana başlıklar etrafında toplayabilirsiniz:
- Gerekli belgeler (nüfus cüzdanı, yurt dışı yolculuklar için pasaport…)
- Sağlıkla ilgili malzemeler (çocuğunuz için acil durumda gereken ilaçlar, güneş kremi …)
- Giysiler (her gün için iki adet, bir iki yedek , şapka …)
- Çocuğunuzu eğlendirecek, oyalayacak malzemeler
- Bebek ve küçük çocuklar için bez, ıslak mendil gibi ihtiyaçlar
- Beslenmeyle ilgili gereksinimler
Her bir ana başlığın altına sizin çocuğunuza özel gereksinimleri sıralamaya başlayabilirsiniz. Kendinize hayatı kolaylaştırmak için çok gerekli değilse mama kabı götürmeyin, otelin sağladığı kaseleri kullanın. Bebeğiniz yeterince büyüdüyse kutu kutu hazır mama taşımayın, kaldığınız mekanın sağladıklarından faydalanın, (Hatta bizce kutu mamayı hiç kullanmayın!) Eczaneye veya markete kolayca ulaşabileceğiniz bir yere gidiyorsanız şişe şişe ilacı, paket paket bebek bezini ya da bebe şampuanlarını yanınızda taşımayın. Kısaca hem taşıdığınız yükü hem de tatildek iş yükünüzü azaltacak her türlü fırsatı değerlendirin. Ve tabii ki çocuğunuzun tatil ihtiyaçları için uzun uzun kafa yorarken kendinizi ihmal etmeyin ve kendiniz için de bir liste hazırlayın.
Planlı hazırlıklara ve uzun listelere rağmen her zaman unutulan, eksikliği duyulan bir şeyler olacaktır. Böyle durumlarda tatilde olduğunuzu hatırlayın ve rahatlamaya bakın. Geride bıraktıklarınızın tatil enerjinizi tüketmesine izin vermeyin. Çocuklu tatiliniz uzun bir süre eski tatillerinize benzemeyebilir. Fakat çocuklarla tatilin keyfi de bambaşka. Tatilde sizi ve onları mutlu eden ne varsa paylaşın. Son olarak, günlük yaşamınızın koşuşturmasına geri dönmeden birlikte olabileceğiniz bu bir kaç günü birlikte geçirmenin tadını çıkarın.
Şimdiden iyi yolculuklar diliyoruz.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu