Önemli Noktalar
- Bebeğinizin aslında en hızlı büyüdüğü dönem hamilelik aşamasında yani doğum öncesi dönemdir.
- Döllenmeden sonra yaklaşık 50 gün içerisinde embriyonuz artık tümüyle insan şekline dönüşmeye başlamıştır.
- Bebeklerimizin duyu gelişimleri anne karnındayken başlar!
- Bebeğinizin 7. haftada gözleri ve kulaklarının ilk hali oluşur ve aynı dönem kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar.
- Kısaca bebeğiniz annesinin karnı büyürken içeride hızlı bir şekilde gelişmiş ve dünyamıza gelmeye yönelik pek çok önemli adımı tamamlamıştır.
Bebeğinizin aslında en hızlı büyüdüğü dönem hamilelik aşamasında yani doğum öncesi dönemdir. Döllenmeden sonra yaklaşık 22 gün sonra embriyonun boyu 1.5-3 mm olmuştur. Üstelik daha ilk ayında göz ve kulak taslakları meydana gelmiş; Kafatası ve kafası oluşmaya başlamıştır. Ayrıca bu dönemde ilkel bir kalp oluşur ve embriyonun kalbi atmaya başlar. Ancak damarlar henüz gelişmediğinden tam dolaşım olmaz. 7. hafta hatırlarsanız ilk kalp atışlarını duyduğunuz haftadır! (Ne büyük heyecandı değil mi?) Bunun yanında b hafta embriyonuz fasulye tanesine benzemeye başlamıştır. Döllenmeden sonra yaklaşık 50 gün içerisinde embriyonuz artık tümüyle insan şekline dönüşmeye başlamıştır.
Bebeklerimizin duyu gelişimleri anne karnındayken başlar! Bebeğinizin 7. haftada tepe kısmında beliren iki küçük nokta bebeğinizin sonradan gözleri haline gelir. Gözlerde retina oluşmaya başlar. Fasulyenin üzerindeki iğne başından küçük çukurlar bebeğinizin kulaklarının ilk halidir. Ayrıca aynı dönemde kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlamıştır. Derisi ince bir tabaka olarak belirmiştir. Hatta kan dolaşımı başlamıştır.
Diş Gelişimi
8. haftada alt çenesi belirginleşmeye, üst damağı farklılaşmaya başlamıştır. Bebeğinizin minik burnunun ucu bu dönemde oluşmuştur. Bununla birlikte dişlerin gelişimi de yine bu dönemde başlamıştır. Yemek borusu ve nefes borusu bu hafta ayrılmış; böbrek oluşmaya başlamıştır. Kolları uzamaya başlarken uçlarında el ayaları da belirmiştir. 9. haftada bebeğinizin kıkırdak ve kemik dokuları oluşmaya; bağırsakları da göbek kordonundan karın boşluğuna transfer olmaya başlamıştır. Beyin hala en büyük organdır. Burun delikleri bu haftada oluşmuş ve koku almaya yarayan sinir etkinleşmiştir. Bu hafta bebeğinizin böbrek oluşumu tamamlanmış ve ilk kez idrar üretmeye başlamıştır.
Kıpırdanmalar başlamıştır.
9. hafta itibariyle bebeğiniz içinde yüzdüğü suda yavaş yavaş hareket etmeye başlamıştır. (oysa siz onun orada öylece yattığını düşünüyordunuz değil mi? Tabi ilk tekmeyi hissettiğiniz o ana kadar!) Artık 10. haftada minik fetusunuz gözlerini kısmaya, ağzını açmaya, el ve ayak parmaklarıyla küçük hareketler yapmaya başlamıştır. Üstelik bebeğinizin gözleri yüzün ön tarafına doğru hareket etmiş; gözlerindeki retina iyice belirmiş; göz kapakları oluşmuştur. 11. haftada çene, gözkapakları ve kollarda dokunma duyusu gelişmiştir. 12. haftada ise bebeğinizin tat alma duyuları oluşmuştur. 25. haftada bebeğiniz artık seslere tepki vermeye başlamıştır. Şayet sinemaya ya da yüksek sesli bir ortama gittiyseniz muhtemelen hareketlerinin hızlandığını hissetmişsinizdir. 26. haftada ise emme yeteneği ve sesleri duyma yeteneğini kazanmıştır bile. Hamileliğinizde 28. haftayı doldurduğunuzda bebeğiniz artık boşaltım sistemi de olgunlaştığından erken doğsa da yaşayabilecek donanıma sahip hale gelmiştir. 30. haftada bebeğinizin gözleri artık ışığı hissedebilmeye başlamış ve burnu koku alma yeteneği kazanmıştır.
Kısaca bebeğiniz annesinin karnı büyürken içeride hızlı bir şekilde gelişmiş ve dünyamıza gelmeye yönelik pek çok önemli adımı tamamlamıştır. Artık bizlerle olduğuna göre bundan sonraki gelişimi size, gözlemlerinize ve bu konudaki bilinçli davranışlarınıza bağlıdır. Aynı zamanda Kidokit’in var oluş amacı bu güzel yolculukta size rehberlik edebilmektedir. Çünkü önünüzde hiçbir dakikasını boş geçirmek istemeyeceğiniz çok önemli bir dönem vardır. Özellikle de kollarınızdaki minik için.
Yazan ve Derleyen:
Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Association Montessori Internationale
Özel Mutlu Panda Montessori Anaokulu Kurucusu