Önemli Noktalar
- Emzirme ile ilgili yaşanabilecek muhtemel durumlar için birinci öneri; emzirmeye başlamadan önce gevşeyin ve rahat bir yer seçin, sağlıklı beslenmeyi aksatmayın ve susuz kalmayın.
- İkinci öneri ise, bebeğinizi uygun bir pozisyona getirmek için el ve kollarınızı kullanmanız gerekirse, yatakta emzirme yerine sandalyede oturarak emzirmek daha kolay olacaktır.
- Eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa yardım isteyin. Bir göğüs pompasıyla veya elinizle sütünüzü sağmaya başlayabilirsiniz.
Emzirme ile ilgili yaşayacağınız muhtemel durumlara karşı 10 ipucunu Ayşe Öner sizler için hazırladı.
Emzirme ile ilgili 10 ipucu
- Özellikle zor emziriyorsanız, ilk günlerde bebeğinizle mümkün olduğunca ten teması kurarak zaman geçirmeyi deneyin.
- Emzirmeye başlamadan önce gevşeyin. Rahat bir yer seçin, sağlıklı beslenmeyi aksatmayın ve susuz kalmayın.
- Mahremiyet önemlidir. Bebeğiniz emzirilmeye hazır olduğu sinyalini veriyorsa, ziyarete gelen kişilere veya görevlilere sizi yalnız bırakmalarını çekinmeden söylemelisiniz.
- Bebeğinizi uygun bir pozisyona getirmek için el ve kollarınızı kullanmanız gerekirse, yatakta emzirme zor bir pozisyon olabilir. Sandalyede oturarak emzirmeyi denemelisiniz.
- Kollarınız veya önünüzdeki yastık yardımıyla bebeğinizle birlikte pozisyonunuzu alın. Bebeğinizin kavraması zor ise çapraz kucak tutuşu yararlı olabilir. Emzirdiğiniz taraftaki elinizle göğsünüzü ve diğer taraftaki elinizle de bebeğinizin boynu ve omuzlarını desteklemeyi unutmayın. Göğüs ucunuzu bebeğinizin üst dudağına/ burnuna değdirin ve ağzını açtığında (bebeğiniz ağzını tam olarak açana kadar bekleyin) yaklaştırın.
- Bebeğinizi teşvik etmek için göğüs ucunuzda birikmiş kolostrum damlacıklarını nazikçe sıkarak çıkarın, bebeğinizin kolostrumu koklamasına ve yalamasına müsaade edin.
- Bebeğiniz göğsünüze kenetlenemezse, teninize değerek hafif uykuya dalmasına müsaade edin ve uyandığında yeniden deneyin. Bebeğinizi göğsünüze götürün ve emmek isteyip istemediğine bakın.
- Eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa yardım isteyin. Bir göğüs pompasıyla veya elinizle sütünüzü sağmaya başlayabilirsiniz.
- Kolostrum kaşık, kap veya şırıngayla (profesyonel yardımla) bebeğinize verin, ancak sağlık danışmanınıza başvurun.
- Bazen uzman emzirme ve beslenme danışmanından ekstra destek istemek de yardımcı olur. Ayrıca hastanede gelip size yardım edebilecek bir bebek emzirme uzmanı olup olmadığını sormalısınız.
Yazan: Ayşe Öner