Merhaba! Kidokit’le haftalık buluşmamıza hoş geldiniz.
Bu hafta yazımıza çocuğunuz hangi yaş ve dönemde olursa olsun onların gelişimine ve mutluluğuna en fazla yardımcı olabilecek şeylerden birisinin sevgi dolu dokunuşlar olduğunu bir kez daha hatırlatarak başlayalım. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek! Bebeğinizi bol bol sevin, mümkün olduğunca da bu sevgiyi sözlerinizle, davranışlarınızla ve sevgi dolu dokunuşlarınızla hissettirin.
Hareketli bebeğiniz için özgürce harekete imkan tanıyan güvenli bir çevre…
Artık bebeğinizle ilk altı ayınızı tamamlamak üzeresiniz. Önümüzdeki altı ay sizin için çok şey değişecek! Bebeğiniz artık çok daha hareketli olmaya başlıyor. Yazılarımızdan hatırlayacağınız üzere en önem verdiğimiz konulardan birisi yaşadığınız çevreyi “çocuk dostu” bir şekilde düzenlemeniz. Bu hem güvenlik açısından hem de onların gelişimine destek olabilmek için çok önemli. Artık hareket etme çabaları arttığına göre hareket alanını geniş tutmaya çalışın. Mümkünse onu küçük bir oyun parkına hapsedip eline de bir dolu oyuncak vermeyin. Eğer hâlâ okumadıysanız odasında ya da evinizdeki bir odada onun için hazırlayabileceğiniz hareket alanına ilişkin ipuçlarımızı www.kidokit.com internet sitemizde mutlaka gözden geçirmenizi öneririz.
Şayet aramıza yeni katıldıysanız hatırlatalım. Bu dönemde bebeğinize sunacağınız hazır çevrede hareket alanına koyacağınız bir ayna (yaklaşık 1 m uzunluk ve 2 m genişlikte) ve onun boyuna uygun bir şekilde asılacak bar (balerinlerin egzersiz yaparken tuttukları barlar gibi düşünün) önümüzdeki dönemin onun için çok keyifli olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda gelişimine de destek olacaktır.
Evde kırılabilecek, düşerse bebeğinizi yaralayabilecek şeyleri bir süreliğine ortadan kaldırmayı deneyin. Vücudunu keşfedebilmesi ve motor kaslarının gelişebilmesi için bol bol hareket edebilmesi çok önemli. Ayrıca bebeğinizi mümkün olduğunca harekete uygun giydirin. Şu ara şık olması değil hareket edebilmesi çok daha önemli. Bunu hiç unutmayın. Mümkünse keşfe uygun bir çevre yaratın. Bebeğiniz için kıyafet seçerken ki ipuçları için www.kidokit.com’daki yazılarımızı okumayı unutmayın!
Bebeğinizi oyuncaklara boğmayın, ancak çevresine keşfedebileceği ve odaklanabileceği oyuncaklar koyun. Çok fazla oyuncağının olması ve dağınık bir şekilde durmaları hem aradığı düzen duygusunu azaltacak hem de herhangi bir alana odaklanabilmesini zorlaştıracaktır. Kidokit uygulamamızda çocuğunuzun gelişimini destekleyen oyuncak önerileri kidokit’in günlük planları her alanda farklı uyaranlar içererek bütünsel gelişimi desteklemektedir.
Bu hafta paylaşmak istediğimiz üçüncü önemli konu ise zamanlı uyaranlar ve yönlendirmelerdir. Eğer çocuğunuz büyürken; belli dönemlere ait gelişim özelliklerini bilirseniz; o gelişim özelliklerini besleyecek farklı aktiviteler yapmaya çalışabilirsiniz. Kidokit’te amacımız her dönemde çocuklarımızın gelişimini doğru ve uygun aktivitelerle desteklemek. Gelecek hafta bu ay itibarıyla motor kaslarındaki gelişmelerine değineceğiz!
Ek gıdalara geçiş…
Şayet henüz geçmediyseniz önümüzdeki hafta itibarıyla ek gıdalara geçiş yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak sizi şimdiden bir yaş öncesi verilmemesi tavsiye edilen yiyecekler konusunda uyarmak isteriz. Gelin bu listeye birlikte bir göz atalım:
- Bal
- İnek sütü
- Çikolata, kakao
- Çilek, domates, fıstık ezmesi gibi alerji potansiyeli olan gıdalar
- Deniz ürünleri (Balık yemeye 9. aydan sonra başlayabilir)
- Şarküteri ürünleri
- Konserve ve dondurulmuş gıdalar
- Katkı madde içeren hazır gıdalar
- Boğulmaya neden olabilecek ya da yapışkan besinler
- Tüm diyet ürünleri
Önümüzdeki hafta ek gıdalara geçişte neleri önerdiğimizi de sizinle paylaşacağız.
Bebeğinize kitap okuyor musunuz?
Kidokit ekibi olarak kitap okuma alışkanlığını çok önemsiyoruz. Şu anda bu satırları okuyarak bizimle olmanız sizin de buna önem verdiğinizi düşündürüyor bize. Okumak gerçekten dünyanın en güzel, en faydalı, en ufuk açıcı alışkanlıklarından. O yüzden sizlerle iletişimimizde sürekli bu konunun üzerinde duracağız. Bebeğinize kitap okumanın bir yaşı yoktur. Şu anda tüm dikkatinizi size vermese de, kitabı ağzına götürmeyi istese de, küçük okumalar yavaş yavaş ilgisini çekecek ve bu bir rutin haline gelecektir. Kidokit uygulamamızda her yaş dönemine uygun eğitici ve keyifli kitap önerileri yer almaktadır.
Gelin bu hafta size veda etmeden önce bebeğinize kitap okumanın birkaç yararını tekrarlayalım:
- Bebeğinize kitap okumak, dinleme becerisini geliştirir. Dinleme becerisi bebeklerde, anne babanın konuşmasıyla, kendilerine bir şeyler anlatmasıyla kazanılmaya başlar. Okunan kitaplar ve anlatılan masallar, çocukları dikkat ve konsantrasyon açısından geliştirecektir. İleride odaklanma konusunda sorun yaşamamaları için, dinleme konusu üzerinde durulması önemli olacaktır. Özellikle, okula başlama döneminde dinleme ve odaklanma sorunu yaşamayan bir çocuk, okul hayatına 1-0 önde başlamış sayılabilir.
- Bebeğinize kitap okumak, kelimelerin anlamlarını öğrenmesini sağlar. Bebekler söylenen ve tekrarlanan kelimeleri tanıyabilirler. Duyusal (motor) dönemi olan 0-2 yaş arasında bebekler sadece taklit ederek ses çıkarmaya ve konuşmaya çalışırlar. Seslerini öğrendikleri kelimelerin ise anlamlarını devam ettikleri dönemler içerisinde sorgularlar. Sıklıkla duydukları kelimeler ile oluşan durumlar arasında bağlantı kurarak hafızalarında tutmaya başlarlar. Anlamını bildikleri kelimeleri ise sıklıkla kullanırlar.
- Bebeğinize kitap okumak odaklanmasını ve hafızasını geliştirir. Bebekler ilk bir yıl içinde sesler çıkarıp, çoğunlukla dinlemeye odaklanır. Konuşmaları için gerekli olacak tüm sesleri öğrenirler ve hafızalarına yerleştirirler. Bu süreçte duydukları kelimeler onlar için ne kadar zengin ve anlaşılır olursa, ilerde o kadar güzel konuşacaklardır.
- Kitap okumak bir alışkanlıktır. Şimdiden kitap okumayı hayatlarının bir parçası yaparsak çocuklarımız ileride de okumayı severek devam ettirirler. Kitaplar çocuklarımıza yepyeni dünyaların kapılarını açar. Yeni bilgiler öğrenmelerini sağlar. Meraklarını ve hayal dünyalarını zenginleştirir.
Hem sizin hem de bebeğiniz için çok keyifli olacak bu alışkanlığı henüz edinmediyseniz en kısa zamanda başlamanızı dileriz.
ÖNEMLİ BİR HATIRLATMA
Aşı takvimine dikkat!
Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi rutin aşı takvimine göre bebeğiniz 24 haftalık iken DaBT-IPA-HiB yani difteri asellüler boğmaca tetanoz-inaktif polio-hemofilus influenza tip B aşısı ve KPA yani konjunge pnömokok aşısının üçüncülerinin olması (ilk seferler sekiz ve 16 haftalık iken yapılmış olmalıydı), ayrıca ilk OPA yani oral polio aşısının yapılması önerilmektedir. “Aşı uygulamaları” yazımızı okumak ve takviminin tümünü görmek için lütfen tıklayınız.
Kidokit uygulamamız size çocuğunuzun aşı takvimini hatırlatmakta aynı zamanda persentil grafikleri fiziksel gelişimlerini izleyebilmenizi sağlamaktadır.
Güzel bir hafta geçirmenizi dileriz.