Kidokit’le haftalık buluşmamıza hoş geldiniz.
Bebeğiniz artık büyüyor ve ileride kendi ayakları üzerinde durabilen, özgüveni yüksek bir birey olması için yapabileceğiniz en güzel şeylerden birini de bu küçük yaşlardan başlatabileceğiniz özbakım çalışmaları oluşturuyor.
Kendi kendime yemek istiyorum!
Mümkünse bebeğinizi mama sandalyesinde yedirmektense onun için (kendisine özel!) ufak bir masa ve sandalye hazırlamanızı önerebiliriz. Bu masada ona bir tabak, bebekler için kesici olmayan çatal-bıçak ve kaşık takımı ve bardak koyabilirsiniz. Artık bebeğiniz bir bardağı iki eliyle tutabilir. Parmaklarını kullanarak bazı yiyecekleri ağzına götürebilir. Kaşığı yiyecekle doldurabilir. Kendi başına oturmaya da başladığına göre artık kendi beslenmesini kendisinin yapabileceği ortamı yönetebilecek düzeye gelmiştir. Ailece yediğiniz yemeklere bebeğinizin de eşlik etmesi için mama sandalyesi kullanabilirsiniz; böylece bebeğinizin sizinle aynı masa düzenini deneyimlemesi sağlanmış olur. Ancak diğer zamanlarda kendi masa ve sandalyesini kullanmak yemek yeme tecrübesini “zorlanmadan” “keyif almaya” çevirmek için önemlidir. Ayrıca yemek esnasında televizyonu açmamanızı da bir kez daha önermek istiyoruz.
Özbakım becerileri ve günlük yaşam aktiviteleri
Özbakım becerileri çocuklarımız için çok önemli becerilerdir. Kendi işlerini kendi başlarına yapmalarını sağlar. Çocuklar başkalarına bağımlı olmadan kendi kendilerine yettiklerini hissettiklerinde kendilerine olan güvenleri de artacaktır. Daha bebekken onların da bir birey olduğunu kabul ederek ihtiyaçlarına karşılık verip özgüvenlerini kazanmalarına destek olmamız çocuklarımıza hayatları boyu verebileceğimiz en güzel hediyelerden biri olacaktır.
Mama sandalyesine hapsedilmiş şekilde hisseden, karşısındaki reklamlara bakarken ne yediğinin bile farkında olmadan yemek yiyen bir çocuğun ilerideki yemek alışkanlıkları ile masasında kendine ait düzeniyle kendi yemeğini yemek için iştahla sofraya oturan bir çocuğun ilerideki yemek yeme alışkanlıkları farklı olacaktır. Biz genelde bebeğinizin sadece ne yediğine odaklanıyoruz ancak bebeğinize kazandırdığımız yemek yeme alışkanlıkları sadece ağzına aldığı ya da midesine giden yemeği kapsamaz. Hangi saatlerde, nasıl bir düzen içerisinde yediği, kendi kendine yemek yeme alışkanlığını kazanması, yediği yemekten keyif alması, sofra adabını kazanması, sofrayı toplamaya yardımcı olmak vb. tüm davranışlar daha bugünlerden kazanılan alışkanlıklarla başlar ve devam eder. Hem de hiçbir zorlama olmadan; çocuğunuzun içinden gelerek. Bu küçük öğretiler sayesinde ileride çocuğunuza zorla yemek yedirmek, sofra düzenine uymak, hep birlikte keyifli yemek düzeni kurmak, ev işlerinde dayanışmayı öğretmek, kendi ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak da çok kolaylaşır. Dolayısı ile ileride rahat edebilmek ve çocuğunuza her konuda “haydi” demek istemiyorsanız bu günlerden küçük küçük belli alışkanlıkları edinmesini sağlamanızı öneririz.
Bebeğiniz parmak emiyor mu?
Emmek bebekler için doğal bir refleks ve ihtiyaçtır. Doğuştan gelen emme yetisi, bebeğin annenin memesini bulmasını ve açlığını gidermesini sağlar. Emmek aynı zamanda bebekler için sakinleştiren ve hoşa giden bir eylemdir.
Her zaman sadece anneyi emmek bebek için yeterli olmayabilir. Bu süreçte bebeğinizin girdiği arayış sonucunda ilk bulduğu parmakları olur. Bu durum ilerleyen yaşlarda devam etmediği sürece durdurulmasına gerek yoktur. Genelde birinci yaşının sonlarına doğru bebeğinizin emme ihtiyacı azalmaya başlar ama bazı bebekler bunu çoktan bir alışkanlık haline getirmiş olabilirler ve alışkanlıktan vazgeçmeleri bazı bebekler için zor olabilir. Bazen de parmak emme bir duygusal ihtiyaca işaret ediyor olabilir. Bebeğinizin parmak emme davranışı varsa bu davranışı ile size ne anlatmak istediğine ve neye ihtiyacı olduğuna bakmanızı öneririz. Amacımız davranışı değiştirmek değil, bebeğin ihtiyacının karşılanması sonucunda davranışın ortadan kalkmasına yardımcı olmaktır. Niyetinizi bebeğin ihtiyacının ne olduğunu anlamak olarak belirleyebilir ve “Bebeğimin şu an neye ihtiyacı var? Bu davranışı ile bana ne anlatmak istiyor?” sorularını kendinize sorup, cevabını bulmak için biraz zaman vererek ilişkinize bakmaya başlayabilirsiniz.
Umarız bebeğiniz hep güzel alışkanlıklar edinir. Sevgi dolu bir hafta geçirmenizi dileriz.