Önemli Noktalar
- Yenidoğan bir bebeğin 16-20 saat arası uyuduğu ve uykunun geceye ve gündüze eşit dağıldığı bilinmektedir.
- Bebek 8-12 haftalık olduğunda uyku geceye yoğunlaşmaya başlar.
- 1-3 yaş arası uyku gereksinimi ortalama 12-13 saat ve okul öncesi dönemde uyku gereksinimi yaklaşık 11-12 saattir.
- Okul çağı çocuklarının toplam uyku gereksinimi 10-11 saattir.
Öncelikle bebeğimiz büyüdükçe uyku ihtiyaçları da değişir. Ancak yenidoğan bir bebeğin 16-20 saat arası uyuduğu ve uykunun geceye ve gündüze eşit dağıldığı bilinmektedir. 3-4 saatlik uykuyu 1-2 saatlik uyanıklık dönemleri izler. Bu dönemdeki uyku döngüsü açlık ve beslenme ile ilgili olup ışıktan daha az etkilenir. Hatta bebek 8-12 haftalık olduğunda uyku geceye yoğunlaşmaya başlar. Gece boyunca kesintisiz uyku genellikle 3-6 ay içinde gece-gündüz ayrımının yani Sirkadiyen sistemin olgunlaşmasıyla başlar. Sonuç olarak bebeklerin %50’si 6 aydan; %90’ı 12 aydan itibaren gece boyunca kesintisiz uyumayı başarır.
Mesela 1-3 yaş arası uyku gereksinimi ortalama 12-13 saat olup gündüz uyku ihtiyacı da yaklaşık 18 ay civarı tek uykuya iner.
Fakat okul öncesi dönemde uyku gereksinimi yaklaşık 11-12 saattir. Ancak yatağa girdikten sonra uykuya dalmaya kadar yaklaşık 15-30 dakika zaman geçer. Lakin 4-5 yaş sonrası çocukların gündüz uyku ihtiyacının kalmadığı kabul edilir. Kısacası okul çağı çocuklarının toplam uyku gereksinimi 10-11 saattir.
Ayrıca Sadeh ve arkadaşları tarafından uyku sorununu; gece 3 kereden fazla uyanma, gece kalktığında toplam 1 saatin üzerinde uyanık kalma ya da toplam uyku süresinin 9 saatten az olması şeklinde tanımlamışlardır.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi