Önemli Noktalar
- İlk başlarda emzirmenin yaklaşık 35-40 dakika gibi uzun süreler alabileceği düşünülünce annenin kendini en rahat hissettiği pozisyonda emzirmesi önem taşır.
- Hangi pozisyon tercih edilirse edilsin bebeğin başının ve gövdesinin düz bir hatta olmasına, emerken bebeğin başının sağa, sola veya arkaya bükülmemesine dikkat edilmelidir.
- Bebek memeye iyi yerleşemezse meme başında çatlak, ağrı; memenin tam boşalamamasına bağlı olarak göğüslerde gerginlik ortaya çıkabilir.
- Emzirmenin sonlarına doğru gelen yağlı son-sütten yararlanabilmesi için bebeğin en az 10 dakika aynı memede kalması uygundur.
Başarılı Emzirme
Emzirmenin başarıyla başlatılması ve sürdürülmesi için öncelikli yapılması gerekenler şunlardır. Bebeğin memeye doğru yerleştirilmesi, annenin bebeği doğru tutması, bebeğin göğüs ucunu doğru kavraması, emzirmenin uygun sıklık ve süreyle gerçekleşmesi gereklidir.
Özellikle başlarda emzirmenin 35-40 dakika gibi uzun süreceği düşünülünce annenin rahat hissettiği pozisyonda emzirmesi önemlidir. Öncelikle anne bebeğini yatarak veya oturarak emzirir. Hangi pozisyon tercih edilirse edilsin bebeğin başının ve gövdesinin düz bir hatta olmasın özen gösterilir. Hatta emerken bebeğin başının sağa, sola veya arkaya bükülmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bebeğin yüzü memeye tam dönük olmalı ve burnu meme ucunun tam karşısında olmalıdır. Bebek memeye yerleştirilirken önce meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunulmalı ve ağzını iyice açması sağlanmalıdır. Doğru bir tutuşta areolanın (meme başında derinin koyu renkli olan dairesel kısmı) bebeğin alt çenesine yakın kısmı üstte görünen areolaya göre ağza daha fazla girmiş olmalıdır. Bebeğin alt çenesi annenin memesine değmeli; bebeğin yanakları dolgun olmalı; yutkunma sesleri duyulmalıdır. Bebeğin dudaklarına yanda bakıldığında hem üst hem alt dudağın dışa dönük durması sağlanmalıdır. Özellikle memeyi ilk tutma sırasında alt dudağın içe dönmesine izin verilmemelidir.
Bebek memeye iyi yerleşemezse meme başında çatlak, ağrı olur. Çünkü memenin tam boşalamamasına bağlı olarak göğüslerde gerginlik ortaya çıkar. Memeyi tam tutamadığı için yeterince boşaltamayan bebek yeterli sütü alamaz, aç kalır, kilo alımı yavaşlar.
Emzirmenin sonlarında gelen yağlı son-sütten yararlanılması için bebeğin en az 10-dakika aynı memede kalması uygundur. Emzirmenin sonlandırılmasında genelde bebeğin isteğine göre hareket edilir. Ancak emme süresinin 30 dakikanın üzerine çıkması da memede sorun çıkma riskini artırır. Bunun dışında emzirme sıklığı saate değil bebeğin isteklerine göre ayarlanmalıdır. Özellikle bebeğin emme hareketi yapması, elini ağzına götürmesi, kol/bacaklarını germesi gibi davranışlar emme isteğinin göstergesidir. İlk günlerde emme sıklığının günde 8 defanın altına inmemesi verimli bir emzirme için önemlidir.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi