Bebeğin memeye doğru oturtulamaması, sıklık ve süre olarak yetersiz emzirme en sık rastlanan problemlerdendir. Memeler yeterince boşalamadığı için üst merkezlere ‘süt yeterli’ mesajı gider ve süt yapım yavaşlar. Emzirme tekniğindeki yanlışları düzeltmek; emzirme sıklığını ve süresini bebeğin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemek; annenin sütüne güvenini sağlayıp pekiştirmek konusunda destek vermek çoğunlukla problemi çözer.
Tartı alımının az olması; bebeğin seyrek ve az miktarda idrar yapması yetersiz süt alımının belirtisi olabilir. Ayrıca doğumdan sonraki 15 günlük dönemde doğum sonrası fizyolojik tartı kaybını yerine koyup tekrar doğum kilosuna ulaşamayan bebekler; ilk 3 ayda 500gr/ay’dan az tartı alan bebekler dikkatle izlenmelidir.
Bebeğin uzun süre memede kaldığı halde rahatlamaması; sık ağlaması; sert, kuru ve seyrek kaka yapması da anne sütünün yetersizliğini akla getirir. Bu yüzden anneye psikolojik destek sağlamak; emzirme danışmanlığı yapmak; emzirme tekniğindeki yanlışları görüp düzeltmek; bebeği kilo alımı açısından sık aralıklarla izlemek önem taşır. Ayrıca en az iki hafta anne sütünü arttırıcı uygulamalara devam edilmelidir.
Süt yapımını arttırmak için :
- Her şeyden önce süt yapımı azlığının nedenlerini sorgulamak
- Anneye güven kazandırıp desteklemek
- Doğru teknikle ve günde en az 8 kere emzirmeyi sağlamak
- Anneyi dinlendirmek
- Elle veya pompa ile göğsü boşaltıp dolu kalmasına izin vermemek
- Meme masajı; meme başını uyarmak
- Annenin yeterli sıvı alımını, yeterli beslenmesini sağlamak.
- Son olarak annenin stresten ve kafein gibi süt yapımını azaltan maddelerden uzak durmasını sağlamak önerilir.
Yazan ve Derleyenler:
Dr. Gülay Kara, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Muayenehane Hekimi