Merhaba! Kidokit’le bu haftaki buluşmamıza hoş geldiniz.
Bu aylar günlük yaşam ve özbakım becerileri açısından çok önemli olduğundan bu haftaki yazımıza bu konuyla başlıyoruz.
Özbakım becerilerinin gelişmesi açısından bu ay ve önümüzdeki aylar çok önemlidir. Başta biraz (belki de fazlaca) sabırlı olup bebeğinize bazı şeyleri hatalı da yapsa deneme şansı vermenizi ve ona zaman tanımanızı tavsiye edeceğiz. İlk alışma devrelerinde zorluk çekebilirsiniz; ancak kendi kendilerine belli ihtiyaçlarını karşılamaya başladıklarında bu sefer de ileriki dönemde pek çok anne babanın yaşadığı zorlukları yaşamamış olacaksınız. Daha da önemlisi çocuğunuz ihtiyaçlarını kendisi karşılayabildiği için çok daha özgür ve güvenli hissedecek. Yani şu anlarda gösterdiğiniz sabır ve şefkatin karşılığı mutlaka gelecek! Önemli olan ona kendi kendisine yapması için izin vermeniz, müdahale etmemeniz, onun hızına uyum sağlamanız ve sonra da başardığı anki mutluluğunu onunla paylaşmanız!
Yemek yeme alışkanlığı…
Bebeğiniz için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazanmasında bu ayların önemli olduğunu geçen ay da vurgulamıştık. Evet, belki şu aralar her yer biraz kirlenecek ama inanın bir sonraki sene bu yaptıklarınıza şükredeceksiniz. Bebeğiniz 9. ay itibarıyla kendi kaşığını tutabilir ama çoğu bebek henüz kullanamaz. Bunun için biraz egzersiz yapması gerekecektir. Bunun için ona kendi kendine yemek yeme denemelerinde destek olmanız gerekir. Artık kerpeten ya da kıskaç hareketinde ustalaştığı için parmakla yenen yiyecekler ve bir bardaktan içeceği su ya da süt onun için idealdir.
Bebeğinizi giydirirken artık size yardımcı olabilir!
Artık bebeğinizi giydirirken de size yardımcı olmaya başlayabilir. Örneğin kolunu ve bacağını uzatarak size yardımcı olabilir. Siz de çok hızlı giydirmektense onun da yardım etmesi ve giyinmede rol almasını sağlayabilirsiniz. Bundan sonraki her ay özbakım becerilerinde yeni bir sayfa açılacak. Siz yeter ki ona güvenin.
Ne kadar işiniz olursa olsun bebeğinizle başbaşa zaman geçirmeyi hatırlayın. Özellikle de çalışan anne babaysanız bebeğiniz sizi özlüyor olabilir. Geldiğinizde mutlaka onunla kaliteli (sadece ona adadığınız bir zaman diliminde) vakit geçirmeye çalışın. Süresi önemli değil 5 dakika da olsa ikinize özel bir zaman olsun. Bazen geceleri uyanıp huysuzlaşabilir. Bunun sebebi sizi özlemesidir.
Artık kucakta dolaşmaktan eskisi kadar mutlu olmayabilir; nitekim aşağı inmek ve çevresindeki her şeyi keşfetmek ister. Ona hareket alanı sunmanız, bahçeye ve farklı mekanlara çıkarmanız (ve tabi bu ortamlardaki güvenlik düzenlemelerini sağlamanız) onu çok mutlu edecektir.
Keşfetme arzusu tam hız devam…
Bebeğiniz artık aynı oyunun tekrarından sıkılmaya başlar. Yeni yeni şeyler keşfetmekten büyük keyif alır. Henüz çok küçük olduğundan tek bir şey üzerinde odaklanamaması ve bir objeden diğerine hızlı geçişler yapması doğaldır. Ancak olur da bir objeyle özellikle ilgilenmiş ve detaylarına daha fazla odaklanmaya çalışıyorsa en güzeli o anda ona müdahale etmemek ve bu keyifli tecrübeyi yaşamasına izin vermektir. Bebekler genelde sesli oyunları sevmekle birlikte bir yaşlarına doğru sessizleşerek odaklandıkları süreler onlar için harika öğrenme süreçleridir. Yine de bu tür odaklanmalar şimdilik ancak 2 ila 5 dakika arasındadır.
Bebeğiniz sizin duygularınızı hissetmekle kalmayıp kendisi de yaşar…
Bebeğiniz sizin duygularınızı çok kolay hissedebilir. Siz heyecanlandığınızda, endişelendiğinizde, korktuğunuzda benzer duyguları o da yaşar. Bazen çok yorgun olup da bebeğinizle ilgilenemeyeceğinizi hissettiğinizde çok daha hırçın ve ilginizi isteyen bir halde olduğunun farkına varırsınız. Böyle zamanlarda eşinizden, aile bireylerinden ya da bakıcınızdan destek almanız iyi olacaktır. Biraz dinlendikten sonra onunla çok daha güzel vakit geçirebilir; ikinizin de daha güzel bir enerjiyle bir arada olmanızı sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin duyarlılığı sadece size karşı değil çevresindeki diğer insanlara karşı da geçerlidir. Örneğin çevresinde başka çocuklar varsa onlar ağladığında bebeğiniz de ağlayabilir. İnsanların genel ruh hallerini anlar ve ona göre davranır.
Bebeğiniz kendini ve sahip olduğu şeyleri korumak ister. Artık ben merkezli bir döneme yaklaşmaktadır. Bu yaklaşım önümüzdeki bir senenin en temel yaklaşımı olacaktır.
Bebeğiniz artık size daha akıllı gelmeye başlamıştır. Yavaş yavaş basit direktifleri anlamaya başladığını görürsünüz. Örneğin bir önceki gün oynadığınız oyunu hatırlar ve tekrarlamanızı isteyebilir. Beğenilme ve onaylanma arzusuyla birlikte numaralarını başkalarına göstermekten büyük haz alır.
Bebeğinizle sevgi dolu sıcacık bir hafta geçirmenizi dileriz. Haftaya görüşmek üzere…