Kidokit Logo

Seyahat öncesi dikkat etmemiz gerekenler ve bavul hazırlıkları

Tatil ve çocuklar

Önemli Noktalar

Seyahat öncesi dikkat edilecek şeyler.

Çocuklarla seyahat etmek bizlere bazen büyük keyif bazense büyük bir perişanlık yaşatır. Perişanlık yerine keyifli anları artırma olasılığımız ise yaptığımız hazırlıklarla büyük ölçüde artar! İlk olarak seyahate götüreceğiniz eşyaların bir listesini önceden hazırlamanızı öneririz. Mümkünse bavulunuzu birkaç gün önceden hazırlamaya başlayın. Böylece aklınıza sonradan gelen şeyler olursa yerine koymak için vaktiniz olacaktır.

Yanınıza bir ilk yardım çantası almayı unutmayın. Şayet uçakla yolculuk yapıyorsanız havayollarının kabin bagajında sıvı taşınması ile ilgili düzenlemeleri mevcuttur. Çocuğunuzun kullanması gereken ilaçlar varsa bu ilaçlar sağlık raporu ibrazı ile kabine alınır. Diğer ilaçlarınızı ve ilk yardım çantanızı ise bagajınıza koyarsınız. Ancak yanınızda her halükarda bir dezenfektan ve birkaç yara bandı bulundurmanızı öneririz.

Bazı çocuklarımız yeni ortamlarda yabancılık çekerler. Çocuğunuzun kendisini daha güvende hissetmesi, yabancılık çekmemesi için sevdiği bir battaniyeyi veya eşyayı çantanızda bulundurmalısınız. Sevdiği ve oyalanacağı birkaç oyuncağı da mutlaka yanınıza almanızı öneririz. Uzun yolculuklarda boyama kitapları ve kalemleri (pastel, kurşun veya içine su doldurup kullandığınız leke bırakmayan kalemler.), masal kitapları, ve farklı yaş grupları için hazırlanmış alıştırma kitaplarını yanınıza alınız. Mümkünse bir tane sürpriz bir “sihirli torba” hazırlayıp içine küçük ve farklı oyuncak, çıkartma vb. şeyler koyarak yolculuğunuzu ikiniz için de keyifli hale getirirsiniz.

Çocuğunuza anlatırsanız anlar.

Çocuğunuz anlattıklarınızı anlayacak yaştaysa seyahatinizden önce neler yapacağınızı; arabayı, uçağı, hostesleri, kemer takmayı vb. detayları onunla konuşup; hem yolculuğa hazırlar hem de yolculuğunuzu eğlenceli bir oyuna/maceraya çevirirsiniz.

Uçaklarda havalandırma bazen havanın fazla soğuk olmasına sebep olurken; havalandırma kapandığında da fazla sıcak olur. Aynı şekilde arabayla yapılan yolculuklarda da bazen sıcak ve soğuğu ayarlamak çok kolay değildir. O yüzden çocuklarımızı giydirirken rahat giysiler giydirmemiz, mümkünse birkaç kat giydirerek farklı sıcaklıklara hazırlıklı olmamız yolculuğu daha rahat geçirmemizi sağlar. Uzun uçuşlarda aralarda kıyafet değiştirirsiniz.

Çocuğunuz hareketliyse ve yürümeye başladıysa seyahat esnasında çocuğunuza canlı renkler giydirmeniz ve üzerlerinde isminin ve telefon numaranızın olduğu bir eşya bulundurmanız (künye ya da kolye gibi) onları kaybetme ihtimaline karşı iyi bir hazırlık olur. Ancak çok daha önemlisi koşuşturmanın ve kalabalığın fazla olduğu bu tür mekanlarda gözünüzün hep çocuğunuzun üzerinde olması ve mümkünse elini hiç bırakmamanızdır.

Atıştırmalığın önemi

Yolculuk esnasında yanınızda mutlaka atıştırmalıklar bulundurmanızı öneririz. Şayet uçakla yolculuk ediyorsanız uçakta verilen yiyeceklerin çocuğunuz tarafından sevilmemesi ihtimaline karşın hazırlıklı olmanız gerekir. Bunun için yanınıza bebeğinizin sevdiği yiyecek ve içeceklerden ihtiyacı kadar almaya çalışınız. Ayrıca sağlıklı atıştırmalıklardan bir sürpriz yiyecek torbası da hazırlayınız.

Çocuğunuz emzik ve biberon kullanıyorsa yanınızda en az 2-3 temiz emzik ve biberon bulundurmanız faydalı olacaktır. Özellikle uçakla yapılan yolculuklarda kalkış ve iniş esnasında bebeğinizin ve çocuğunuzun kulaklarının tıkanmaması açısından biberonu ile bir şeyler içmesi ve emiyor olması ya da biraz daha büyüdüğünde bir şeyler çiğnemesi kulak tıkanıklığını önlemekte faydalı olur.

Bagaj ağırlığı

Bavulunuzu yaparken ağırlık ve sayı konusunda yolculuk ettiğiniz havaalanının kısıtlamalarına dikkat edin. Aksi takdirde check-in esnasında sizi yeni sürprizler bekler. Ücretiz bagaj hakkı, fazla bagaj ve kabin bagajı haklarını öğrenerek hazırlık yapmak ekstra ücret ödemenizi ve bu konuları havaalanında tartışmanızı engelleyecektir. Örneğin THY iç hat uçuşlarında Business Class yolcularının kişi başı 30kg; Ekonomi Class yolcularının 20 kg; Promosyon Bilet sahiplerinin ise 15 kg’a kadar ücretsiz bagaj hakkı bulunmaktadır. Yanlarında bebekle seyahat eden yolculara genelde ilave 10 kg ücretsiz bagaj hakkı verilir. Bu miktarları aşan bagajlar ağırlığına göre ekstra ücrete tabi olacaktır. Bebek arabası kullanıyorsanız umarız bebek arabanız rahat katlanır niteliktedir. Arabanızın bagajında bebek arabası için yer  ayırmayı ya da uçak yolculuğu yapıyorsanız bebek arabanızı bagaja teslim edeceğinizi unutmamanızı tavsiye ederiz.

Yanınıza mutlaka yedek çamaşır, kıyafet, çorap ve ayakkabı almanızı öneririz. Hala kullanıyorsanız yeterince alt bezi almayı da unutmayın. Ayrıca bol miktarda ıslak bez, mendil, eliniz için dezenfekte edici bir losyon almak rahat bir yolculuk yapmanıza yardımcı olacaktır.

Bavulunuzu hazırlamadan önce mutlaka gideceğiniz yerdeki hava koşullarını kontrol ederek hazır olmanız gerekir. Gideceğiniz yer farklı bir ülke ise prizler ve elektronik eşyalarınız için adaptörlere ihtiyacınız olacak. Ayrıca mevsimine ve gideceğiniz yerek göre sivrisinekler için koruyu losyon vb. tüm ihtimallerini gözden geçirerek hazırlıklı olmanızı da öneririz.

Lazım olmaz diye düşünmeyin.

Bebeğinizin/Çocuğunuzun aşı karnesi ve kimliğini mutlaka yanınıza alın. Şayet yabancı bir ülkeye gidiyorsanız bebeğinizin de pasaport ve vizeye ihtiyacı olacağını unutmayın. Ve önceden tüm hazırlıkları tamamlayın. Seyahate gideceğinizi çocuğunuzun doktoruna söylemek ve önerilerini dinlemek de çok doğru bir fikir olacaktır.

Şayet tercihiniz uçak yolculuğuysa havaalanına gitmeden önce (24 saat önce açılır) on-line check-in yaptırmanızı öneririz. Böylece hem ayırdığınız koltukları garanti altına alırsınız hem havaalanında sizi meşgul edecek işten kurtulmuş olursunuz. Böylece havaalanında sadece bagaj teslim işlemi kalır.

Şayet seyahate uçakla gidecekseniz ve uçak biletlerinizi hala almadıysanız “Bebeğiniz ve Çocuğunuzla Uçak Yolculuğu: Erken Rezervasyonun Önemi ve İpuçları” isimli makalemizi okumayı unutmayın. Ayrıca uçuş günü için “Çocuklarla Seyahat: Uçak Yolculuğu Esnasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?” makalemiz de faydalı olacaktır. Şimdiden iyi yolculuklar diliyoruz.

Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale

Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Doğum gününü kutlayan çocuklar

Doğum günü ve yapılacaklar listesi

Önemli Noktalar Doğum günü partileri çocuklarımız ve tabii ki sizler için en özel günlerden. İlk olarak zamanlamaya karar vermeniz gerekiyor, unutmayın doğum gününün başrol oyuncusu

Ağlayan Bebek

Lohusalık dönemini için ipuçlarımız

Önemli Noktalar Lohusa döneminde zorluklarının farkında olun ve eşinizden, annenizden, bakıcınızdan ya da bu dönemi birlikte geçirdiğiniz herhangi bir kişiden yardım isteyin. Bu dönemde duygusal

Ağlama krizine girmiş çocuk

Disiplin

Önemli Noktalar Disiplin gerekli olduğunda, bir hayat kuralını takip edebilmek ve optimal insan gelişimini yöneten kurallara tabi olmaktır. Bir birey kendi dürtülerini ve isteklerini kontrol

Öfke nöbeti yaşayan ağlayan çocuk

Çocuklar neden öfke nöbeti geçirir?

Önemli Noktalar Öfke nöbeti, duygusal bağlamda yaz yağmuruna benzer, aniden gelir ve bazen çok şiddetlenir. 1 ve 3 yaş arası çocuklar, öfke nöbetlerine çok yatkındır.

Resim yapan kız çocuğu

Bebek/çocuk odasında renk seçimi

Önemli Noktalar Boya seçimi çocuk odası düzenlenirken önemli konulardan biri olabiliyor. Bebeğinizin/çocuğunuzun odasını boyatırken gözlerini yormayacak, olumlu etkisi ve sakinleştirici etkiye sahip olan pastel renkler

Tablet ile vakit geçiren çocuklar

Çocuklarda kontrollü tablet ve internet kullanımı

Önemli Noktalar Sosyalleşmek ve bütünsel gelişim için çocukların arkadaşlarıyla ve gerçek materyallerle çalışmaları ve oynamalarının yerini hiçbir şey tutamaz. Elektronik araçlar sadece destek olarak günde

Serkan Kahyaoğlu

Serkan Kahyaoğlu – Klinik Psikolog

  Serkan Kahyaoğlu, Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü mezunudur. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapmıştır. Uluslararası geçerliliği olan Transaksiyonel Analiz

Birlikte Oynayan Çocuklar

Çocuklara sorumluluk duygusu kazandırmak

Önemli Noktalar Sorumluluk, çocuğun kendisine verilen görevleri yerine getirmesi, yaptığı bir davranışın olumlu ya da olumsuz sonuçlarını kabullenmesi ve başkalarına saygı göstermesidir. Çocuğunuza sorumluluk bilinci

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!