Önemli Noktalar
- Anne-baba olarak çocuğunuzu bazen istemeden de olsa diğer çocuklarla kıyaslıyor olabilirsiniz.
- Mümkünse çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın.
- Kıyaslarken her zaman hatırlamanız gereken şey, her çocuğun farklı hızda büyüdüğü ve geliştiğidir.
- Her çocuk farklıdır ve farklı gelişim hızına sahiptir ve çocuktan çocuğa bu özelliklerde sapmalar gözlenmesi son derece normaldir.
- Olumsuz kıyaslamalar kadar abartılı olumlu kıyaslamalar da çocuklarımızı kötü yönde etkilemektedir.
Anne-baba olarak çocuğunuzu bazen istemeden de olsa diğer çocuklarla kıyaslıyor olabilirsiniz. Özellikle okula başladıklarında bu daha fazla olabilmektedir. Bu kıyaslama, çocuğunuz üzerinde bazen kendisiyle gurur duyulduğu hissi yaratırken bazen sorun olduğu hissi yaratabilir. Bu nedenle kıyaslarken her zaman hatırlamanız gereken şey, her çocuğun farklı hızda büyüdüğü ve geliştiğidir. Üstelik bu süreç içinde zaman zaman büyüme atakları ve yavaşlamalar olması ise oldukça normaldir.
Mümkünse çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Hatta sadece kendi çizgisi üzerindeki gelişimleri takdir ve teşvik edin. Çocuğunuzun yaş dönemine ait genel gelişim basamaklarını ve özellikle de “red flag” olarak isimlendirilen “o dönemde mutlaka görülmesi gereken gelişim özelliklerini” bilin. (Tüm bunları Kidokit uygulamamızda bulmanız mümkün!) Ancak şunu da bilin ki her çocuk farklıdır ve farklı gelişim hızına sahiptir. Çocuğunuzu başka çocuklarla bir araya getirdiğinizde pek çok faktör ayrışmasına sebep olacaktır: Öncelikle her çocuğun hazır bulunuşluğu ve o ana kadar yaşadığı çevre ve koşullar farklıdır. Genetik özellikleri farklıdır. Ayrıca her çocuğun ilgi duyduğu şeyler, öğrenme şekli ve kapasitesi de farklıdır. Her çocuğun öğrenirken tekrar ihtiyacı ve bu ihtiyaçların ne kadarının ne şekilde karşılanabildiği de farklıdır. Bu faktörler çocuklarımızı kendi içlerinde “tek” kılarlar. Genel anlamda her yaşa özgü gelişim basamakları, gelişim özellikleri vardır. Ancak çocuktan çocuğa bu özelliklerde sapmalar gözlenmesi son derece normaldir.
Her Çocuk Farklıdır
Bazı çocuklar 10 aylıkken kendi başlarına ayakta durup yürümeye başlarken bazı çocuklar bunu ancak 1 yaşından sonra başarabilmektedir. Bunun yanı sıra bir çocuk bilişsel anlamda arkadaşlarından ileri seviyede iken sosyal ve duygusal anlamda geri olabilir. Bazen ikizler arasında bile önemli farklılıklar gözlenebilmektedir. Önemli olan çocuğunuzu tanıyabilmek, sahip olduklarının değerini bilmek, desteklenmesi gereken alanların farkında olmak, onu olduğu şekliyle sevmek ve kendi potansiyeli çerçevesinde değerlendirerek bu potansiyele erişmesi için elinizden gelen desteği sağlamaktır.
Olumsuz kıyaslamalar kadar abartılı olumlu kıyaslamalar da çocuklarımızı kötü yönde etkilemektedir. Yapabileceğiniz en güzel şey çocuğunuzla yaşına uygun oyun ve aktiviteler oynamak ve gelişimini destekleyecek bir ortam yaratmaktır. Kidokit’in varoluş amacı budur. Uygulamamızdaki oyun ve aktiviteler bu gelişim çizelgesini desteklemek üzere psikolog, terapist ve eğitimciler tarafından hazırlanmıştır. Ocak 2019’daki versiyonuyla Kidokit uygulaması çocuğunuzla yapacağınız değerlendirmeler yardımıyla çocuğunuzu tanımakta ve çocuğunuza özel; onun güçlü ve desteklenmesi gereken yönlerini göz önüne alarak günlük oyun ve aktivite programları sunmaktadır.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu