Kidokit Logo

Çocuklarla tatil

Çocuklarla Tatil

Önemli Noktalar

İlk olarak çocuğunuzla tatile çıkacağınız zaman “çocuk dostu” tatil mekanlarını tercih etmek işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. 

Öncelikle çocuklara uygun aktivite programları olan; yaşıtlarıyla oynayacağı yerler tercih edilmelidir. Ayrıca seçiminizi yaparken olası sağlık sorununda zaman yitirmeden bir sağlık kuruluşuna ulaşacağınız mekanları tercih edin. Bunun dışında tatil öncesi hava durumunu kontrol etmek, yol boyunca ve tatil süresince gereksinim duyacağınız eşya/gıda vb’nin listesini yapıp bu listeye göre alış veriş yapmak ve olası problemler için doktorunuzla bir görüşme ayarlamak uygun olur. Böylece çocuğunuz sıcaktan etkilenirse, ateşi olursa, güneş yanığı sorunu yaşarsanız, kusma-ishal veya böcek ısırığı durumlarında sağlık kuruluşuna baş vurana dek yapmanız gerekenleri öğrenirsiniz.

Uçak Yolculuğu

Eğer uçak yolculuğu yapacaksanız yolculuk saatini çocuğunuzun uyku durumuna göre ayarlamaya çalışın. Özellikle iki yaş altındaki çocuklar kendileri için özel bir kemerle anne emniyet kemerine bağlanarak yolculuk ederler. Ancak kemer çocuğunuzun hareketlerini kısıtlayacağı için küçük bir alanda oyalanmaları zor olacaktır. Bu nedenle uçaktayken oynayacağı birkaç oyuncak, acıktığında atıştıracağı gıdalar ve su mutlaka yanınızda olmalıdır. Ayrıca uçağın kalkışı ve inişi sırasında yaşanabilecek basınç değişiklikleri kulak zarını etkileyerek bebekte / çocukta huzursuzluk ve ağrı oluşturabilir. Uçağa binerken bebeğinizin burnunun açık olmasına gayret edin. Yine kulak zarının iki tarafı arasındaki basınçları eşitlemek için küçük çocukta emzirme; daha büyük çocuklarda yutkunmayı sağlamak amacıyla bir şeyler içirme veya sakız çiğneme önerilir. Özellikle küçük bebeğiniz varsa uçakta çocuklu yolcular için ayrılmış, koltuk mesafesi göreceli olarak biraz daha geniş koltukları tercih etmeniz sizi rahat ettirir.

Araba Yolculuğu

Eğer arabayla seyahat ediyorsanız çocuğunuz mutlaka arkada ve yaşına uygun bir çocuk araba koltuğunda oturmalıdır. Ayrıca taşıt tutmasına karşı karnı tıka basa doymuş veya aç karnına seyahat etmemelidir. Bununla birlikte yolculuk süresince sık ve az beslenmeli, sindirimi güç, yağlı ve ağır yemekler yenmemelidir. Eğer bulantı olursa çubuk kraker veya ekmek gibi kuru gıdalar bulantıyı bastırmada yardımcı olur. Ayrıca asitli meyve ve meyve suları bulantıyı arttırdıklarından bu tip içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun dışında çok küçük bebekler dışında çocuk gidiş yönüne ters oturtulmamalı; oto koltuğu iyi sabitlenmeli; ani hızlanma ve ani fren yapmaktan uzak durulmalıdır. Arabanın havasız olması, mazot vb. kokuları bulantıyı arttırır. Arabanın içi çok sıcak oluyorsa direkt çocuğa üflememesi kaydıyla klima açmalısınız. Uyumak çocukların yolda rahat etmesini sağlar. Sık mola vererek yolculuk edilmeli, çocuğunuzun sizden daha sık tuvalet ihtiyacı olacağı göz önünde bulunmalı.

Çocuğunuzun rutinlerini mümkün olduğunca korumaya, yemek saati, oyun ve uyku saati düzeninin çok bozulmamasına çalışmalısınız. Tatilde en büyük sıkıntı yemek konusunda yaşanır. Özellikle açık büfe yemeklerde yemek seçimi çocuğun inisiyatifine bırakılmamalı, mutlaka denetlenmelidir. Besin gereksinimlerini karşılamayacak, çocuk için zararlı ve çabuk bozulma ihtimali olan gıdalardan (mayonez, tavuk, pasta vb)  uzak durulmalıdır. Hazır gıda tüketilmemeli ve çocuğunuzun bol sıvı alması sağlanmalıdır.

Güneşten Koruma

Saat 10:00-16:00 arası güneş ışınları çok dik ve ortam çok sıcak olduğu için mümkünse bu saatler arası çocuklar güneş çarpmasından korunmak için direkt güneş  ışığından korunmalıdır. Bu saatler dışında da mutlaka yüksek koruyuculu bir güneş kremi uygulanmalıdır. Güneş kreminin güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmesi ve 2-3 saatte bir uygulamanın tekrarlanması gerektiği hatırlanmalıdır. Çocuklar 20 dakikadan uzun direkt güneş altında kalmamalıdır. Oynama, serinleme ve yüzme için havuzdan çok deniz tercih edilmelidir. Sık sık ıslatarak serinletmek, başına şapkasını takmak sıcak çarpmasından korunmak için uygun olur. Çocuklar denizde veya havuzda asla tek başına bırakılmamalıdır. Kalabalık havuza veya denize sokulmamalıdır. Su kenarında oynarken bile can yeleği giydirilmeli ve kayıp düşmemesi için altı kaymayan sandaletler tercih edilmelidir. Suda oynarken su yutmamalarına dikkat edilmelidir.

Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler;

Tatilde en az 30 faktörlü bir güneş koruma ürünü, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar; pişik ve yanık kremleri; alerji ilacı (doktorunuza danışarak); çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar; çocuğunuzun sabunu, şampuanı, tırnak makası, diş fırçası-diş macunu; şapka, güneş gözlüğü, pamuklu kumaştan giysiler; sandalet, kolluklar ve can yeleği; bezlenen bebekler için yeterli alt bezi yanınızda bulundurulmalıdır. Son olarak yanınıza içinde termometre, ateş düşürücü ilaç, ağrı kesici ilaç, pişik kremi, yanık kremi, alerji ilacı, antiseptik solüsyon, steril gazlı bez ve yara bandı bulunan bir ilkyardım çantası almalısınız.

Çocuklarınızla birlikte huzurlu, sağlıklı, mutlu, dinlendirici tatiller dileriz:)

Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale

Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu

 

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Uzanan Mutlu Çocuklar

Çocuğunuza duygu koçluğu yapmak

Önemli Noktalar • Çocuğunuzun yaşadığı duyguların bazıları olumlu duygular bazıları ise olumsuz duygular olabilecektir. • Bu dönemde çocuğunuzun duygularını reddeden bir tutum sergilemek, çocuğunuzun içinde

Halka oyunu yapımı

Evde oynayabileceğiniz eğlenceli bir oyuna hazır mısınız? Plastik veya kağıt tabak, peçete rulolarıyla hazırlayacağımız halka oyunu adlı oyunu keşfetmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

Kİtap okuyan çocuk

3 yaş dönemi ile birlikte sizi ne bekler?

3 yaşından itibaren oyun çağına giren çocuklar, motor becerilerinin gelişmesi, güven ve özerklik duygularının artması ile daha önce keşfettikleri çevrelerinde artık egemenlik kurmaya başlarlar. Özellikle

Boşluklu kutu yapımı

Boşluklu kutu ile çocuğunuzun parmak kontrolünü geliştirebilirsiniz. Farklı renk ve kategorilere ayırdığınız ponponlar ile bu oyunu çeşitlendirebilirsiniz.

Annesi ile yemek yapan bebek

Evde güvenlik

Önemli Noktalar Çocuğumuzun kendine zarar vermeksizin rahatça hareket edebilmesi için güvenli bir çevre hazırlamak önemlidir. Bu potansiyel riskleri minimize eder ve yetişkinin müdahale etme ihtiyacını

Saati öğrenen çocuk

Çocuklarımıza zaman kavramını nasıl öğretebiliriz?

Önemli Noktalar Takvime bakmak ve saati öğrenmeye çalışmak okul öncesinde çocuklarımıza önemli kazanımlar sağlıyor. Çocuklarımızın saatle tanışmaları için yaklaşık 3 yaşından itibaren hazırlıklara başlanabilir. Başlarda

Ateş

Tarama testleri ve erken müdahalenin önemi

Önemli Noktalar Bebeğinizin sağlık yönünden gelişimini dikkatle izlemek gerekir ve gerekli tarama testlerinin de mutlaka yaptırılması gerekir. Doğumsal kataraktı olan bir bebek eğer ilk üç

Annesinin kucağında uyuyan bebek

Bebeğinizin ilk testleri ve aşı

Önemli Noktalar Bebeğiniz doğduktan sonra bebek bakım ünitesine alınarak sağlık testleri yapılır. Doğum sonrası birinci ve beşinci dakikalarda iki kere Apgar skoruna bakılır. Sağlık Bakanlığı’nın

Kidokit yazısı

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR KODU TARATIN. UYGULAMAYI HEMEN İNDİRİN

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!