Önemli Noktalar
- İlk aşamada en önemlisi hazırlamış olduğunuz el çantasını ve çocuğunuzun pasaportunu ve kimlik/aşı/doktor bilgilerini yanınıza almayı unutmamanız.
- Uçağa geldiğinizde ilk iş çocuğunuzun rahat olduğunu kontrol edin.
- Çocuğunuzun özellikle sevdiği yiyecek/içecekler varsa yanınıza almanız iyi olabilir.
- Yolculuk esnasında bol bol su için.
Seyahat günü
Seyahat gününüz geldi çattı. Ne büyük keyif. Umarız çok güzel bir yolculuk olur. Yolculuğunuzun kötü bir hatıraya dönmemesinde ön hazırlıklar önemli. Şayet henüz hazırlık aşamasındaysanız “Çocuklarla Seyahat: Seyahat Öncesi Dikkat Etmemiz Gerekenler ve Bavul Hazırlıkları” ve “Bebeğiniz ve Çocuğunuzla Uçak Yolculuğu: Erken Rezervasyonun Önemi ve İpuçları” isimli makalelerimizi okumayı unutmayın. Yola çıkmak üzereyseniz bu makale tam size göre. Unutmayın hazırlıklı olmak stresi azaltacak, aksiliklerin bir kısmı oluşmadan önlenecek, bu yolculuğunuzun keyifli geçmesini sağlayacaktır.
İlk aşamada özellikle hazırlamış olduğunuz el çantasını, çocuğunuzun pasaportunu, kimlik/aşı/doktor bilgilerini yanınıza almayı unutmamanız. Çocuğunuzu yolda oyalayacak birkaç oyuncağı/aktiviteyi, atıştırmalıklarınızı, yedek kıyafetleri, mini ilkyardım çantanızı yanınıza mutlaka alınız. Islak mendil, kağıt mendil, minik torbalar (yolculuklar çocuklarımızda mide bulantılarını yol açar) her zaman yanınızda olmasında fayda gördüğümüz şeyler. .
Umarız uçakta kendinize iyi bir yer ayırtmış ve check-in’inizi önceden tamamlamıştınız. Uçağa geldiğinizde ilk iş çocuğunuzun rahat olduğunu kontrol edin. Kıyafetleri çok sıkmasın, üstünde çok fazla giysi olmasın vs. Uçağın kalkmasına çok varsa hemen yerinize oturup da kemerlerinizi takmayın. Çocuğunuz kemeri takılıp da harket özgürlüğünün uzun sure kısıtlandığını görürse bir süre sonra sıkılır ve kalkış beklediğinizden uzun sürmektedir. Bu sefer esas gerekli olduğunda kemerini çıkarmak isteyeceklerdir. O yüzden önerimiz kemeri uçak havalanmadan hemen önce takmanızdır. Gerekirse hostese durumu açıklayın ve kalkmadan önce mutlaka bağlayacağınızı söyleyin. (Ve tabi ki bağlayın!)
Kabin içi basıncı nasıl engelleriz?
Uçarken önemli sorunlardan biri özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında olan değişikliklerden dolayı kulaklarda görülür. Bunu engellemenin en doğal yollarından biri daha fazla yutkunmaktır. Bebekler emerken yutkundukları için bebeklerin kalkış ve inişte emzirilmesi ya da biberonla beslenmesi önerilir. Panik yapmayın; doktorlarımız bebekken bu basıncın bizler gibi yoğun hissedilmediğini belirtmektedirler. En önemlisi sizin stresli olmamanız ve rahat olmanızdır; aksi takdirde çocuklarımız bu stresi hissetmekte ve onlar da huzursuz olmaktadırlar. Daha büyük çocuklar için ise su içirmek, kocaman esneme oyunu oynamak ya da çiklet çiğnemek faydalı olur. Ayrıca uçağa binmeden önce serum fizyolojik ile burun içi temizlenerek tıkanıklıklar giderilirse faydalı olacaktır.
Kulak ağrısının çok fazla olması durumunda ise doktorunuza önceden danışarak (bizim önermediğimiz bir seçenek olsa da) ağrı kesici bir şurubun uygun olup olmadığını sorunuz. Bu tür ilaçların orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun daha kolay açılması sağlayarak dolgunluk hissinin gelişmesini önlediği söylenmektedir.
Güvenlikten su şişesi ile geçmenize izin vermeyeceklerdir. Ancak güvenlikten geçtikten sonra yanınıza mutlaka su almanızı tavsiye ederiz. Yolculuk esnasında bol bol su için. Çocuğunuzun özellikle sevdiği yiyecek/içecekler varsa yanınıza almanız iyi olacaktır. Ayrıca önceden hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıkları da ara ara kullanırsınız.
Eğer alt bezi kullanıyorsanız uçağın tuvaletlerini bez değişimi için müsait olacaktır. (Bazen kabin memurlarından yardım istemek işinizi kolaylaştırır) Şayet kullanmıyorsanız ancak çocuğunuz henüz küçükse sık sık tuvalete giderek deneme yapmanızı ve yanınızda her halükarda birkaç alt bezi bulundurmanızı öneririz. Kalkış ve inişlerde ve türbülanslarda bazen uzun süreler tuvalete gitmek mümkün olmayacaktır ve bu durumlarda alt bezi kaslarına yeterince hakim olamayan ve tuvaletlerini tutamayan çocuklarımızın yardımına koşarlar.
Önerimiz bu bilgileri bir kontrol listesi olarak yolculuk öncesinde yazdırmanız ve listeyi tamamladığınıza emin olmanız. Yapılacak küçük hazırlıklar sizi pek çok mutsuz ve huzursuz ortamdan koruyacaktır.
Şimdiden hepinize iyi yolculuklar dileriz.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucusu