Kidokit Logo

Çocuklara sorumluluk duygusu kazandırmak

Birlikte Oynayan Çocuklar

Önemli Noktalar

Sorumluluk duygusu kazanan çocuk; okul hayatında ve insan ilişkilerinde daha başarılı, kendi kendine yetebilen bir birey olur.

Sorumluluk, çocuğun kendisine verilen görevleri yerine getirmesi, yaptığı bir davranışın olumlu veya olumsuz sonuçlarını kabullenmesidir. Hatta başkalarına saygı göstermesidir. Sorumluluk alma bilinci, genellikle ilk kez ilkokul çağında ödev yapma ve okul başarısı ile ilgili olarak aile gündemine taşınır ve ergenlik dönemiyle birlikte bu konulara aile içi ilişkiler ve verilen sözlerin yerine getirilmesi gibi maddeler de eklenir. Ancak çocuğunuza sorumluluk bilinci kazandırabilmek için okul öncesi dönem itibariyle yaşına ve gelişim düzeyine uygun, istekle yapabileceği görev ve sorumluluklar vermeniz gerekir.

Çocuğunuza sorumluluk bilinci kazandırmak için aşağıdaki 3 temel aşamayı uygulamanız önemlidir.

Bilgilendirme: 

Öncelikle çocuğunuza ondan beklediğiniz davranışları somut olarak belirtin.

Takip: 

Bir davranışın alışkanlık haline gelebilmesi için ona belli bir zaman tanımalısınız. Bu süre içinde istenilen davranışın hangi durumlarda gerçekleşip, gerçekleşemediğini belirlemelisiniz.

Geri bildirim verme: 

Bir süre takip ettikten sonra çocuğunuza olumlu gelişimiyle ilgili geri bildirim vererek davranışın artmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında devamlılığını sağlamak için onu motive etmeniz gerekir.

  • Çocuğunuza kendisinden beklenen sorumlulukları yerine getirdiği zaman başkalarının da onun isteklerine daha duyarlı olacağını göstermek için motive edici olmanız önemlidir. Yalnız bunu maddi ödüller yerine hemen yapılan davranışın ardından çabasını gördüğünüzü vurgulayarak yapmanızı öneririm. Veya birlikte katılım gösterebileceğiniz aktivite yaparak ve sohbetleriniz sırasında çabasını farkında olduğunuzu tekrarlayarak yapabilirsiniz. Beklenen davranışın sergilendiği ve sergilenmediği durumları belirleyip. Engelleyici unsurların neler olabileceğine dikkat etmenizi ve önlem almanızı öneririm.
  • Çocuğunuza aynı anda birkaç farklı konuda sorumluluk kazandırmaya çalışmamanızı öneririm.
  • Çocuğunuzun sorumluluklarını yerine getirmediği durumlar yerine sorumluluğunu yerine getirdiği durumlara daha çok odaklanarak mümkün olduğunca olumlu geri bildirim vermeye gayret göstermenizi öneririm.
  • İlişkinizi tamamen bu sorumluluk eğitimine hapsetmeden zaman zaman hatırlatıcı olmanızı ama sıkıcı hale gelmemenizi öneririm.
  • En önemlisi bunun zaman alacağını aklınızdan çıkarmadan KARARLI ve SABIRLI olmanızı öneririm.

 

Seniha Naşit Gürçağ

Uzman Psikolog, Özel Mutlu Panda Anaokulu

 

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Oyun hamuru yapımı

Evde oyun hamuru yapmak hiç bu kadar kolay ve eğlenceli olmamıştı. Hemen videomuzu izleyin ve evde oyun hamuru yapmanın keyfini çıkarın:)

Annesiyle Vakit Geçiren Bebek

Sünnet

Önemli Noktalar • Sünnet penisin ucunda bulunan prepisyum adı verilen deri parçasının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. • Yahudi ve Müslüman toplumlarında dini ve kültürel nedenlerle

Anne ile kız kitap vakti

0-3 yaş döneminde okunacak hikaye ve öyküler

Nasıl hikaye kitapları? 0-3 yaş döneminde okuyacağınız hikaye ve öyküler için: Resimli hikaye kitabı örneklerini (Seçilmiş olan kitapların özellikle salyaya dayanaklı ve kalın sayfalı olmasında

Acaba neyim?

Evde, arabada, yolculukta hiç malzemesiz oynanan pratik bir oyun ”Acaba neyim?”.

Anne ile birlikte dış fırçalayan çocuk

Küçük çocuklara özbakım becerileri kazandırmak

Özellikle 1,5 yaş sonrası dönemde çocuğunuz sizi taklit etmeye bayılır. Dolayısı ile bu dönem çocukları özbakım becerileri açısından hazırlamak için harikadır. Özellikle artık yürüyebiliyorsa birçok

Yemek Yiyen Bebek

Ek besinlere geçiş

Önemli Noktalar Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinlere başlanır. Anne sütünün tadı annenin yediklerine göre değişir. Bu nedenle anne sütü ile beslenen

Çocuğuyla Konuşan anne

Inner teacher: İçimizdeki öğretmen

Önemli Noktalar Emici zihin, insan zihnine özgü bir niteliktir ve özellikle 0-6 yaş arası dönemde çok etkindir. Çocuklar bu dönemde çevresinde gördükleri her şeyi ve

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!